2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

A barokktól építészettől a reformkori irodalomig

2015. szeptember 13. vasárnap, 17:32
Címkék:

Művelődéstörténeti és tudományos konferenciát szervez a Göcseji Múzeum szeptember 16-án, 11 órától. A tanácskozás témája a művészet és a politika viszonya lesz, mégpedig az 1541-1849 közötti időszakra vetítve. A részletekről dr. Kotstyál László művészettörténész, az intézmény igazgató-helyettese és Szemes Péter irodalomtörténész tartott sajtótájékoztatót.

Konferencia a művészet és politika viszonyáról

Elhangzott: a rendezvény a tavalyi nagysikerű szimpózium folytatása, mely a művészet és politika 20. századi viszonyait taglalta. Mivel a téma tulajdonképpen az emberiség egész történelmén keresztül értelmezhető, a múzeum egy több részből álló előadássorozatot szán az egyes időszakok értékelésére. Kostyál László elmondta: természetesen ők a magyar történelemre fókuszálnak, azon belül is a török kortól napjainkig igyekeznek áttekinteni a politika és a művészet kapcsolódási pontjait, vagy épp ellentmondásait.

budapestcastle

A szerdai tanácskozáson tíz előadó (köztük professzorok, egyetemi tanárok, muzeológusok és irodalmárok) beszél a török idők és a reformkor viszonyairól. Szó lesz többek között a barokk építészetről, a 17-19. századi uralkodói portréfestészetről, Csokonai "Az özvegy Karnyóné" című komédiájáról, Zrínyi Miklósról és a nemzeti irodalomról, valamint a politikus Kazinczy Ferencről is.

A zalai szakemeberek közül dr. Kostyál László, Szemes Péter, valamint dr. Németh József nyugalmazott múzeumigazgató, dr. Cséby Géza irodalomtörténész és Kaján Imre a Göcseji Múzeum igazgatója szólal fel a konferencián.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK