2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Egy éven belül visszajutni

2012. április 25. szerda, 18:45
Címkék:

Bár nem beszéltek össze, mégis mindhárman, rajta kívül Balaicz Zoltán és Doszpoth Attila alpolgármesterek is - sötét zakót húztak – ezekkel a szavakkal vezette be Gyutai Csaba polgármester a mai napon az egerszegi városházán megtartott sajtótájékoztatót. Ami jelzi, mindannyian elkeseredettek, hogy 33 év után búcsúzott az NB I A csoportjától a ZTE Kosárlabda Klub felnőtt férfi csapata.

Biztos jövőkép az egerszegi kosársportnak 

Gyutai Csaba, mint a klubot működtető társaság fő tulajdonosának, az önkormányzatnak a képviselője hangsúlyozta, hogy a városban nagyon sokat kötődnek érzelmileg a csapathoz, így nem lehet más a cél, mint a soron következő bajnokságban visszajutni az élvonalba. Ehhez a szükséges szakmai és pénzügyi feltételeket biztosítani kell. Előbb ki kell alakítani egy jó szakmai stábot, majd a célok elérésére alkalmas minőségi játékoskeretet. Emellett újra kell szervezni a szponzori hátteret, annál is inkább, mivel a korábbi éveket komoly anyagi összefogás jellemezte a klub mögött. A város önkormányzata vállalja a feltételek biztosítása érdekében reá háruló részt. Ezért júniusban a közgyűlés tárgyalni fog a társaság helyzetéről, a az NB I-es szintű működés feltételeinek megteremtéséről.

A polgármester röviden visszatekintett a közelmúltban történtekre, hangsúlyozva, hogy a kosárlabdacsapat sokak örömére rendkívüli sikereket ért el, de ennek komoly ára volt. Jelentős működési hiányt halmozott fel, s először is anyagilag kellett stabilizálni a társaságot. Mai nappal ez sikeresen lezárult, s most már minden erővel a jövőre lehet és kell koncentrálni.

Doszpoth Attila alpolgármester gazdasági szempontból értékelte a társaság működését. Mintegy megerősítve a polgármester szavait, hangsúlyozta, hogy nehéz időszakon van túl a klubot működtető kft. Ő is úgy vélte, nem a múlton kell rágódni, hanem előre kell tekinteni, és elő kell teremteni a stabil működéshez szükséges anyagi forrásokat.

Balaicz Zoltán, alpolgármester az utánpótlás és a sportág tömegesítése szempontjából elemezte a ZTE helyzetét. Mint mondta, a városban nagyon népszerű a kosárlabda, amit bizonyít, hogy az utcai kosárlabdatornákra rengeteg csapat nevez, valamint a ZTE utánpótláscsapataiban avatott szakemberek segítségével sok fiatal űzi eredményesen a sportágat. Nagyon fontos, hogy a felnőtt csapatban minél több zalai kötődésű játékos szerepeljen. A kosárlabdázóknál a labdarúgás mintájára szeretnék meghonosítani az akadémiai utánpótlás-nevelő rendszert. Végezetül úgy vélte, hogy mindez bizakodóvá teszi a jövőt illetően, s nagyon reméli, hogy egy év után ismét az élvonalban szerepelhet a ZTE KK.

Kern Lajos, a társaság ügyvezetője elmondta, hogy még mindig a keddi mérkőzés hatása alatt áll, s bár a vereséget nehezen dolgozza fel, az mindenképpen örömteli, hogy a kosárlabdának a sok vereség ellenére is óriási a támogatottsága a városban. Ezért képes optimistán a jövőbe nézni. Hangsúlyozta, hogy elkerülhetetlen lépésekre van szükség a szakmai munka javítása, az anyagi háttér biztosítása és a játékosállomány kialakítása érdekében. Rövidesen egy új szakosztály-vezetési modellel kívánnak előállni, többek között az ügyvezető irányításával egy szakosztály-igazgató tevékenykedne, aki felelne a klubban folyó teljes szakmai munkáért.

Szólt arról az esetleges lehetőségről is, hogy a B-csoport bajnoka netán nem vállalja az A-csoportos szereplést, s akkor bennmaradhat a ZTE. Amennyiben mégis B csoportos lesz, egy minőségi légiós kívánnak igazolni hiányposztra, mivel a másodosztályban csak egy külföldi játékos szerepelhet. Amennyiben mégis A-csoportosok maradnának, három minőségi külföldit szerződtetnének. Mint mondta, a mögöttük hagyott idényben nagyon befürödtek a légiósokkal. Rövidesen leülnek tárgyalni a játékosokkal, a csapat magyar magját szeretnék megtartani. Megerősítette a polgármester szavait, hogy a klub konszolidációja lezárult, s hangsúlyozta, hogy a jövőben nem fordulhat elő, hogy késnek a fizetésekkel. Nagyon bízik abban, hogy egy év múlva a ZTE ismét A-csoportos lehet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK