2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Zalakaros sikerre ítélve

2014. augusztus 14. csütörtök, 17:24
Címkék:

Ebben az évben ünnepeli Zalakaros első írásos említésének 760. évfordulóját. Ez a több mint háromnegyed évezred, a 25 generáció településtörténeti szempontból két nagyobb részre osztható. Az első 711 évre, míg a második 49-re. Azaz, ami történt a fürdő létrejötte előtt és az után. A korszakhatár pedig mindenképpen 1965. A fürdőhely ettől az időponttól számít a világban. Zalakaros a fürdő által Magyarország és egy kicsit Európa-szerte ismert lett – értékelt köszöntőjében Novák Ferenc polgármester.

zalakaros kituntet net

Zalakaros vezetői a kitüntetettekkel: Kmecs Teodóra, Dobrádi Mónika, Vékony Zsolt, Novák Ferenc,
Leopold Ott asperhofeni alpogármester, Torma László aljegyző, Szirmai Judit, Darnai Máté

– A szerencsés település lakosai és vezetői jól sáfárkodtak a megtalált kinccsel. Az itt élők becsülettel tették a dolgukat. Hagyományaink, múltunk értékei nélkül nem lennénk magyarok, nem lennénk karosiak. A kitartás, a szülőföld, a település szeretete, a ragaszkodás és az állhatatos, példaértékű és becsülendő munka, mára meghozta gyümölcsét. Hiszem, hogy további kemény munkával, makacs elhatározással igenis elérhetjük kitűzött céljainkat. Elégedettek lehetünk, de az infrastruktúra, a közösségépítés, a versenyképesség terén sok még a teendő – hangsúlyozta.

– A fürdőt fennállása óta 23 millió ember látogatta – válaszolt kérdésünkre az ünnepséget követően. – A léte adja az alapot a gyógyüdülőhely gazdaságának. A családbarát fürdő kialakítása, a gyermekvilágokkal – mérföldkő a Gránit Zrt életében. Az innováció mellett pedig színvonalas szolgáltatások, a hatékony marketing és együttműködés garantál folyamatos sikert. Tudjuk, hogy csak sokak összefogásával lehet előrelépni! Ehhez kell az elhivatottság, a települést szerető tenni akarás. A turizmust tekintve a TOP 10-ben vagyunk, de büszkék lehetünk arra, hogy az ország egyik legbiztonságosabb, legtisztább, legvirágosabb városában élhetünk. Amióta város vagyunk, megduplázódott településünk állandó lakóinak a száma, és Karost szívesen választják lakóhelyül az emberek.

novak ferend netAz új, Szent László téren álló templomunk jogi helyzetét most sikerült rendezni. Több évszázad után, végre megkaptuk a plébánia rangot. Önkormányzatunk megújította a kitüntetések rendjét, a város napján adtuk át településünk elismeréseit. Új jelkép is került plakettjeinkre: a hagyományainkat jelző szőlő, a településünk szellemiségét, megmaradni akarását mutató templom-sziluett, és a bennünket ismertté tevő víz mellett megjelent a kannavirág is, amely a számunkra fontos tisztaság, rendezettség, a Virágos Magyarországért versenyben elért eredmények megtartását jelképezi.

Településünk tovább gyarapodott az elmúlt időszakban civil szervezetekkel: így a művészeti csoportokat tömörítő Kulturális Egyesülettel, vagy a város sportéletében történelmet író Zalakarosi Futrinkákkal. A felnőtt amatőr futókból álló tízfős csapat a zalakarosiak közül első alkalommal futotta körbe a Balatont, de én őket elsősorban, mint közösség működését állítom példának mások elé. Mindent meg kívánunk tenni azért, hogy gyermekeink a legmagasabb szintű ellátást, nevelést, oktatást kaphassák meg, hogy a legjobb szakemberek kezei alatt lehessenek. Akik boldog, kiegyensúlyozott felnőttekként pedig nem csak házakat fognak majd építeni, hanem majd emberi kapcsolatokat is. A városnapon illő módon fogadtuk partnertelepülésünk hivatalos küldöttségét, Josef Ecker asperhofeni polgármestert és az őt kísérő delegáció tagjait.

- Milyen konkrét fejlesztések öregbítették a város hírnevét?

- A 2012-es óvoda felújításunkat az elmúlt év őszén országos mintaprojekté nyilvánították. Most tervezzük bővíteni a bölcsődét, folyik a konyha felújítása, lelátót építettünk a sportudvarhoz, a salakos pályákat is felújítottuk. Virágosítottunk, kerítést cseréltünk az iskolánál, a fiataloknak új klubot alakítottunk ki a suli alatt. A kiváló tárgyi feltételek megteremtése mellett odafigyeltünk a nevelési-oktatási intézményeinkben folyó minőségű munkára. Megújult az autóbusz-állomás, folyik a buszöblök és várók felújítása és cseréje, a komári elágazóba is várókat telepítünk.

Lebontottuk az életveszélyessé vált közösségi házat, elkészültek az új tervei. Termelői piacot hoztunk létre, jól működik a kerékpárosház. Összesen 162 régi lámpát tudtunk ledesre cserélni uniós támogatással. Ebben az évben 3000 négyzetméter saját gyártású térkövet rakunk le, folytatjuk járdáink, köztereink megújítását. A városüzemeltetés dolgozói közel 40 ezer tő virágot ültetnek el.

Épül a termáltó, ami egy új attrakciója lesz településünknek. A következő év szezonjától többek közt mesepark létesül, felépül Magyarország legnagyobb csúszdája, tanösvény, sziget és egyéb látnivalók is várják majd az itt élőket és ide látogatókat. Folyik a Galambok felé vezető kerékpárút felújítása, a tóhoz vezető kerékpárút építése. Új szolgáltató van az orvosi ügyeletben, új fogorvosunk van, és a háziorvosi státus betöltésért is teszünk erőfeszítéseket.

- Különféle rendezvények is öregbítik a város hírnevét...

- Zalakaros olyan kiemelt rendezvényeknek adott otthont, mint például az immár 33. alkalommal megrendezett Zalakaros Kupa Nemzetközi Sakkfesztivál, ami nyílt magyar bajnokság és válogató is volt egyben az augusztusi sakkolimpiára. Nemrég volt a két nemzetközi kapcsolatépítő projektünk, amelynek az iskolai részről 200, az önkormányzat részéről mintegy 300 szereplője volt. A "Európa a polgárokért" iskolai programot, illetve a "Testvértelepülések Találkozója Zalakaroson a Kultúra és a Turizmus Jegyében" elnevezésű projektet, teljes mértékben uniós támogatású pályázat segítségével rendeztük meg.

Az ország legnagyobb létszámú bringás eseményei közé csatlakozott, minden várakozást felülmúlva, létszámban eddigi legnagyobb kerékpáros tömegsport rendezvénye a Merida Tour de Zalakaros, amelynek 4 futamára, mintegy 1300-an neveztek. Fontos a lokálpatriotizmus, a magyarság értékeinek, hagyományainak tisztelete. Pozitív beállítottságú, tenni akaró, városunkat és önmagát is tisztelő emberek és közösségeik együttese alapozhatja meg Zalakaros további fejlődését.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK