2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Zalai taxisőför Londonban

2012. január 19. csütörtök, 17:43
Címkék:

Egyre többet hallani manapság arról, hogy fiatalok és idősebbek is útra kelnek és a határon túl próbálnak megélhetést keresni. Az okok között a legtöbben nem a kihívást, a kalandot említik, hanem a kényszerűséget, az anyagi, egzisztenciális ellehetetlenülést Zalában is. " Sziasztok! Nagyon szeretnénk kijutni Kanadába. Én húsipari szakmunkás vagyok, mesteri oklevéllel, feleségem kisállattenyésztő, jelenleg átképzés alatt van a szépségiparhoz. Ha tudnátok segíteni állást keresni nagyon hálás lennék."

 zalai taxi_londonban

 

Zalai taxisőför Londonban

Munkavállalás határon innen és túl

 

"Munkát keresnék Kanadában! 18 életévemet betöltöttem, idén érettségizem, animációs film készítőnek tanulok. Leginkább ehhez a szakmához fűződő munka érdekelne, de minden más is érdekel. Édesanyám is munkát keres kint. Nagyon kérem, segítsenek!"

Ilyen és ehhez hasonló hirdetések, bejegyzések ezrével találhatók az interneten. Kanada mellett persze a közelebbi, de a hazaiaknál jóval magasabb bérekkel kecsegtető Németország, illetve az Egyesült Királyság és Ausztria is népszerű a munkakeresők körében. Kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon a Keszthelyen és környékén élőket, vagy onnan átmenetileg a fővárosba költözőket foglalkoztatja-e a határon túli munka lehetősége. Kérdéseinkre az alábbi válaszokat kaptuk:

János Keszthelyen élő középkorú műszerész. Mint mondja, hónapok óta fontolgatják, hogy külföldön próbálnak szerencsét. "A feleségem diplomás, pedagógus, de most éppen álláskereső. Az oly sokat szidott devizahitelesek népes táborát gyarapítjuk. Szinte bárhová elmennénk, ahol szerényen, de tisztességesen meg tudunk élni. Most tájékozódunk, hogy hol folytassuk az életünket. Nem szívesen hagyjuk itt Magyarországot, de 3 gyermekünk közül kettő felnőtt és szeretnénk, ha a velünk élő 14 éves lányunk már a "befogadó" országban kezdhetné meg a középfokú tanulmányait. A nyelvet ugyan még gyakorolnunk kell, de mindent megteszünk, amit lehet, mert számunkra úgy tűnik, hogy itt a teljes ellehetetlenülés vár ránk."

Zoltán, aki 32 éves, kommunikációs végzettségű, mellette két diplomája is van, jelenleg azonban álláskereső. Munkahely reményében a közelmúltban Keszthelyről a fővárosba költözött, de munkát találni ott is nehéz. Főleg olyan munkát, amit az ember szeret, és amiben jól érzi magát. "Sosem fordult meg a fejemben, hogy külföldön éljek, dolgozzam, mert itthon szeretnék boldogulni, családot alapítani, hasznosnak lenni. Kétdiplomás barátnőm is kommunikációs területen dolgozik, a bizonytalan jövő ellenére ő sem menne most külföldre, bár, ha ma lenne 18 éves, biztos nem maradna. Az itthoni boldogulásunkat erősíti, hogy egy bizonyos egzisztencia és karrier után már kevésbé tűnik vonzónak 30 évesen külföldön mosogatni, vagy kocsmában dolgozni, ráadásul mindketten a magyar nyelvből élünk, és ezen nem is nagyon szeretnénk változtatni. Még akkor sem, ha a közeli és távoli jövő nem annyira a tervezhetőséget, a családi és személyes biztonságot vetíti előre."

 

zalai fiatalok_london

 

Zalai fiatalok munka után Londonban

 

Ildikó 27 éves, jelenleg titkárnőként dolgozik. "Nem éppen azt csinálom, amiből diplomáztam, ami álmaim állása, de a mai helyzetben annak is örülni kell, ha valakinek van munkája. Nekem is megfordult már a fejemben, hogy ki kéne menni külföldre, legalább pár évre dolgozni. Főleg olyankor érzem ezt, mikor látom, hogy a nálam 2 évvel fiatalabb főiskolai szaktársam is ezt tette, és bár iszonyú honvágy gyötri, és rengeteget dolgozik a vendéglátóiparban, de kifizette a kocsija törlesztőjét, lakást vett Nagykanizsán, visszafizette a diákhitelét. Nekem se kocsim, se lakásom, diákhitelem viszont annál inkább. Fogalmam sincs, az itthoni fizetésemből mikorra tudom visszafizetni, mikor lesz lakásom, de legalább egy használt autóm. A családalapításra gondolni sem merek. Örülök, ha magamat el tudom tartani. Ha a politikai helyzet tovább romlik, akkor viszont biztos, hogy kimegyek külföldre, bármennyire is szeretem Magyarországot."

Az útnak indulóknak azonban nem szabad elfelejteniük, hogy sehol nincs kolbászból a kerítés. Hiába vonzó a többszázezer forintnak megfelelő fizetés, nyelvtudás nélkül nehéz az érvényesülés, a megélhetés nem olcsó, és megfelelő végzettség nélkül, de akár több diplomával is esetleg valóban meg kell elégedni egy takarítói, vagy mosogatói állással.

Akadnak persze, akik az átlagosnál könnyebb helyzetben vannak, például az orvosok, ápolók, szülésznők és gyógyszerészek, ők viszonylag gyorsan és könnyen találnak maguknak a képzettségüknek megfelelő munkát. A munkaközvetítők egyébként a legtöbb helyre az adott nyelvet legalább alapfokon beszélő, 25-35 év közötti, a fizikai munkát jól bíró fiatalokat keresnek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK