2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Zalaegerszeg, a rózsák városa

2013. november 22. péntek, 18:01
Címkék:

A magyar irodalom és történelem kiemelkedő alakjainak nevét viseli a közel háromezer rózsatő, amit Zalaegerszeg közterületein ültettek el a közelmúltban. Az augusztusi jótékonysági nap bevételéből megvásárolt fajtákat Márk Gergely, Magyar Örökség-díjas rózsanemesítő (képünkön) nemesítette. A kialakítandó rózsaligetekkel azt szeretnék elérni, hogy a zalai megyeszékhelyet úgy ismerjék a turisták: Zalaegerszeg, a rózsák városa.

mark gergely

Virágosítás és parkosítás Zalaegerszeg közterületein

Gyutai Csaba polgármester sajtótájékoztatón elmondta, 2010-ben öt évre szóló zöldstratégiát fogadtak el, melynek legfontosabb célja, hogy Zalaegerszeget ismét virágos városként tartsa számon a közvélemény. E szándék teljesülése érdekében határozták el, hogy a jótékonysági nap bevételét rózsatövek vásárlására fordítják. Összesen 2954 tövet ültettek el 3,6 millió forint értékben. Ebből 1066 darabot a körforgalmakhoz helyeztek ki, hogy a városba érkezőket kedvező kép fogadja, 1066 darab a belváros hangulatát emeli, 600 tő pedig a város egyéb területeit díszíti majd. Márk Gergely Magyar Örökség-díjas rózsanemesítő fajtáit választották ki, melyek fantázia nevei (Bornemissza Péter, Móricz Zsigmond, Mindszenty József, Arad, Csíkszereda stb.) magyar irodalom és történelem jeles alakjait, illetve az elcsatolt magyar országrészeket idézik.

zeg viragositas1

A polgármester jelezte, 2014-ben 11 millió forintos ráfordítással folytatják a megkezdett munkát. Teljesen megújítják a növényzetet a Keresztury téren, továbbá a belváros cserjefelületeit, a város egyik idegenforgalmi látványossága, a Göcseji Múzeum fogadóépülete elé impozáns kertet hoznak létre, a Május 1 liget környezetét is rendbe teszik. Ezen túl új fasort telepítenek a Mártírok útján, ahogy idén a Köztársaság úton. A virágosításból és parkosításból az AquaCity sem marad ki, továbbá a város fenntartásában lévő oktatási intézményekben is új növényeket telepítenek.

Ebben a munkában számítanak a városlakókra, akik eddig is követendő példával álltak elő többek között a Göcsej úti és a Platán sori társasházak, vagy a családi házas területek környezetének szépítésében. Tevékenységüket a Virágos Zalaegerszegért versenyben kívánják továbbra is elismerni.

zeg viragositas2

Horváth Zsuzsanna, a Városgazdálkodási Kft. főkertésze az ez évi még elvégzendő feladatokról elmondta, hogy új fasort telepítenek hamarosan az Ady utcában, az Európa-téren pedig már megkezdték a növényállomány cseréjét lakossági kérésre. Itt főként évelőket ültetnek ki, tovább parkosítják a Páterdombon épülő játszóteret. A belvárosban egynyári, hagymás virágokat és rózsákat telepítettek. Mint fogalmazott, itt a terület szűkössége miatt nem a mennyiségre, hanem a minőségre, a magasabb esztétikai érték elérésére törekedtek.

zeg viragositas3

Horváth István, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy munkájukat "a város gazdája” mottó szellemében végzik nap mint nap annak érdekében, hogy Zalaegerszeg tiszta, élhető, virágos település legyen. Azt szeretnénk elérni, hogy a csodálatos rózsaligeteket a város egyik turisztikai látványosságaként tartsák számon, és hogy a zalai megyeszékhelyet úgy említsék: Zalaegerszeg, a rózsák városa.

(A legfelső fotó forrása: kerthelyseg.hu)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK