2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Zalában hat járás lesz

2012. január 10. kedd, 16:38
Címkék:

Zalában – Keszthely, Lenti, Letenye, Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót – székhellyel hat járás jöhet létre – áll a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a járási rendszer kialakításáról szóló tervezetében, melyet január 20-ig lehet véleményezni. A kijelölt járási határok eddig együttműködésben lévő településeket választanak el egymástól, például a pacsai többcélú társulás húsz tagtelepülése három járáshoz fog tartozni.

 

zala folyo

 

Megkezdődött a járási hivatalok kialakításáról szóló társadalmi egyeztetés

– Mint ismert, a többcélú társulások idén működhetnek utoljára, de számos feladatát átveszik 2013-tól a törvény által meghatározott járások, melyek határai egyébiránt a körzeti földhivatali határokat követik – mondja érdeklődésünkre Vigh László országgyűlési képviselő, akit a járási rendszer kialakításával kapcsolatban kérdeztünk. – A többcélú társulások által végzett tevékenységről azonban nem kell lemondani az eddig együttműködő településeknek, ugyanis egyesületi formában tovább dolgozhatnak ezen társulásokon belül korábban meghatározott céljaikért. Ezzel a szándékkal hoztuk létre az elmúlt évben a Közép-Zala Gyöngyszemei Közhasznú Egyesületet, melynek jelenleg magánszemélyek a tagjai. A tagsági díjakból és támogatásokból kívánjuk fenntartani a nonprofit szervezetet, melynek a későbbiekben képviselő-testületi döntést követően önkormányzatok is lehetnek tagjai annál is inkább, mert területfejlesztési forrásokra is kívánunk pályázni – hangsúlyozta Vigh László, aki a pacsai többcélú társulás illetve a Közép-Zala Gyöngyszemei Közhasznú Egyesület elnöke is egyben.

 

zala jarasterkep

Zala megye

Terület: 3 784,4 km2, Népesség: 290 762 fő, Járások száma: 6 db, Települések száma: 258 db

 

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium országosan 168 járás, Budapesten pedig 7 úgynevezett körzet létrehozását tervezi. A járások és járási (körzeti) kormányhivatalok a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként kezdhetik meg működésüket 2013. január 1-jével. Legfontosabb feladatuk a megyei szintnél alacsonyabb szinten intézendő államigazgatási feladatok ellátása lesz, minden magyarországi állampolgár számára elérhető közelségben és magas minőségben – tette közé a tárca kormányzati portálon.

A járások kialakításánál érvényesíteni kívánt legfőbb cél a területi államigazgatás újjászervezése, az államigazgatás jelenleg körzeti, helyi szinten működő szerveinek járási szintű integrálása, az önkormányzat és államigazgatási feladat- és hatáskörök szétválasztása. Ennek alapján a járási kormányhivatalokhoz kerülnek a jegyző – kivételesen a polgármester, illetve a polgármesteri hivatal ügyintézője – hatáskörébe tartozó államigazgatási, valamint a megyei kormányhivatalok szakigazgatási szervei kistérségi kirendeltségeinek, ügyfélszolgálatainak, irodáinak feladat- és hatáskörébe tartozó ügyek – közlik egyebek mellett a www.kormany.hu kormányzati portálon.

A tárca társadalmi egyeztetésre bocsátotta a járási rendszer kialakításáról szóló elképzeléseit, amit január 20-ig lehet véleményezni az államtitkárság teruletikozig@kim.gov.hu e-mail címén. Szándék, hogy települések "jól érezzék magukat" ott, ahová beosztják őket, de ha mégsem, lehetőség lesz a járásváltásra. Ezért számítanak a települések véleményére is a most indított társadalmi egyeztetés során.

Járás nemzetközi kitekintés, Járás történeti áttekintés, Járások kialakításának koncepciója címekkel kapcsolódó anyagok is megtekinthetők a kormányzati portálon.
A járási székhelyek és a járásokba tartozó településekre vonatkozó javaslatról pedig a Járások listája valamint a Járások térképei link alatt tájékozódhatnak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK