2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Vonyarcvashegyen nem vágyálom

2015. október 15. csütörtök, 17:19
Címkék:

Vonyarcvashegyen az idei főszezon felülmúlta a várakozásokat mind az önkormányzat, mind az idegenforgalom és vendéglátás helyi szereplői szerint.

vonyarc net3

A folyamatos falufejlesztés

– A főidény megítélésénél mindenkor a strandi bevételek és az idegenforgalmi adó (IFA) bevételek nagysága számít mérvadónak. Az idei évre betervezett IFA mintegy 92 százaléka szeptember végéig már befolyt, és nagy a valószínűsége, hogy a tervezettnél magasabb összeg realizálódik az esztendő végéig. A strandi bevételeket tavaly óvatosan terveztük és a forró nyár segítségével, negyven százalékkal magasabb bevételt tudtunk magunk mögött – osztotta meg a nyár összesítésével kapcsolatos eredményeket Péter Károly polgármester, akit elöljáróban a part menti beruházásokról kérdeztünk.

– Tavaly kezdődött a Leventura Kft. fejlesztése. Egy óriási, 1,7 hektáros területen vitorláskikötő, másfélszer ekkora területen pedig a hozzátartozó öböl épül meg. A 97 férőhelyes Vonyarc Marina, egy újszerű, alaposan megkomponált komplexumként nő ki majd az eddig parlagon heverő, zagytéri területből. A fákkal, bokrokkal, cserjékkel rendezetlenül benőtt, illegális hulladéklerakóval csúfított, gazos parti rész – ami korábban a vízügyi igazgatóság kezelésében volt – már a szebbik arcát mutatja. A Balaton hírnevéhez méltó létesítmény avatását október végére tervezik. Korszerű kikötői technológia, környezetkímélő vízellátás és elektronika, szélessávú internet, különleges étterem is várja majd az ide érkezőket.

vonyarc net1

Október elsején írtuk alá a szerződést, a zagyteret is érintő, 198,4 millió forintos kerékpárút fejlesztésére. A 71-es főút forgalmának tehermentesítését szolgáló pályázat munkálatait még idén év végéig el kell végeznünk. Folyamatosan tárgyalunk a zagytéri partfal rehabilitációjának megvalósításáról, a pénzügyi források felkutatásáról, mert a Balaton "elhabbolta" a part egy részét. A korábban aszfaltos kézilabdapályánk is a Balaton-partján van, amit karöltve a sportegyesülettel sikerül felújítani 18 milliós TAO-s támogatás felhasználásával. Soós Ottót, a sportegyesület elnökét kereshetik mindazok, akik a társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszerét fel kívánják használni a helyi sport segítésére.

– Nem volt hiány rendezvényekben...

– A nyári programokkal összefüggésben szinte csak pozitív viszszajelzés érkezett mind a turistáktól, mind a helyben és a környékünkön élőktől. A kedvező időjárásnak is köszönhető, hogy a Ponty így jó elnevezésű fesztiválunkra is ezernél többen voltak kíváncsiak. A Balaton szépségét minden évszak másképp mutatja meg. A magyar tenger őszi arca is varázslatos, ezért fordítunk nagy figyelmet az utószezon programjaira is. Nagyon fontosnak érezzük a horgász-, a bakancsos- és a kerékpáros turisták megbecsülését.

– Milyen további pályázatok és önerős fejlesztések segítik a község szépülését-épülését?

– Az adósságkonszolidációból kimaradt, eredményesen gazdálkodó települések kormányzati támogatásából is több fejlesztés van napirenden. Pluszforrásokkal honorálta az állam a jól gazdálkodó településeket. A nekünk juttatott pénzből az óvoda tetőterében alakítunk ki irodát és öltözőblokkot, de a polgármesteri hivatal fűtéskorszerűsítését is meg szeretnénk oldani. Folytatódik a sétány- és járdaépítés. Több utca aszfaltozása is elkezdődhet. A napelemes rendszer és a hőlégszivattyús fűtés óvodai beüzemelésén túl vagyunk. A rezsiköltségre, a remények és az elvárás szerint, csak minimális öszszeget kell majd fordítani. Az önkormányzat határozott a település déli részének csapadékvíz-elvezetés tervezéséről. A Helyi Építési Szabályzat felülvizsgálata is saját erőből készül el. A Petőfi utcai gyalogossétány tervezése is hamarosan megkezdődik.

vonyarc net2

– Vannak már ötletek strandfejlesztésre?

– A háromcsillagos Kék Hullám Zászlóval, a Balatontipp-es arany minősítéssel, és a "legsportosabb" titulussal kitüntetett strandunk bővítésének tervezése is folyamatos, és várhatóan nagy energiát köt majd le ennek a feladatnak a végrehajtása, az év utolsó negyedében. Első körben a labdarúgópályát szeretnénk új helyre költöztetni, majd jöhet a strandbővítési tervek kivitelezése. A röplabdahálókat és -oszlopokat újakra cseréljük, mert ismét el akarjuk nyerni a "legsportosabb strand" vándorserleggel együtt járó címet.

A vízi mentők számára egy magasított állványt építünk. Bővítjük a kerékpártárolók számát. A hármas számú bejáratnál autóparkolókat alakítunk ki. A képviselő-testület döntött arról, hogy a már működő on-line szisztéma kiegészítéseképpen, a következő szezontól egy mobil applikációs beléptető rendszert üzemelünk be. Az okos telefon tulajdonosai a belépőjegyüket könnyen, sorállás nélkül megvásárolhatják.

vonyarc net33

– Milyen változásoknak lehetnek tanúi a helybéliek?

– Az automata traffipax kiépítése a főút györöki végén már megkezdődött. Az óvodánál, a szülők kérését figyelembe véve, egy jelzőlámpás gyalogátkelőhely készül el október végéig. Az iskolánk fenntartása tavalyelőtt év elején átkerült a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (KLIK). A képviselő-testület akkor önként vállalta az iskola működtetését. Most a törvényi szabályozás szerint már a KLIK felel az iskola fenntartásáért és működéséért is, de az önkormányzat további együttműködésben szeretné a palatetőt cserépfedésűre cserélni.

Egy kézműves üzem beindításával folytatni akarjuk a mandulás kert projektet. A település brand-jeként hidegen és melegen sajtolt mandulaolajat állítanánk elő, édes és sós mandulát pörkölnénk. A Virágos Magyarországért versenymozgalom második fordulójába bekerülve várjuk az októberi döntést az elért helyezésünkről. Tavaly is részt vettünk és jövőre is elindulunk az Európai behúzós horgászversenyen, amit a Simon Ferenc elnökletével működő horgászegyesületünk koordinál. A horgászturizmus fejlesztési irányairól, az új horgászcsónak-kikötő építéséről, az anyagi források felkutatásáról sokszor egyeztetünk.

A Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesülettel közösen tervezzük illemhelyekkel és egy vizesblokkal bővíteni a kápolnához vezető út alsó részén lévő pihenőrészt. Az esküvőjüket ide szervezők részéről és a kerékpáros turisták oldaláról is igény mutatkozott arra, hogy itt is modernizáljunk. A sportegyesületen belül társastánc szakosztály kezdte meg működését. A művelődési házban szombatonként találkoznak a táncolni szeretők. Az Art Egyesület művészetpártoló tevékenységét is nagyra értékeljük. Ők különféle kiállításokat és művésztáborokat, alkotóközösségi bemutatókat a művelődési házzal közösen szervezve viszik a település jó hírét még az országhatárokon túlra is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK