2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Vonyarcvashegy lendületben

2014. augusztus 30. szombat, 15:44
Címkék:

Vonyarcvashegy gyarapszik, épül, szépül és az elmúlt négy évben mintegy 540 millió forint értékű fejlesztés valósult meg, ami az itt élőket és az itt nyaralókat is szolgálta. A tavalyi erős nyár után az időjárás kevésbé fogadta kegyeibe a balatoni településeket és Vonyarcvashegyen is mintegy 20 százalékos visszaeséssel számolunk a strandi belépőjegy-értékesítésben és a vendéglátóhelyek forgalmában, de a költségvetésünkben jóváhagyott terveket sikerült elérni, ezért optimista hangulattal tekinthetünk a főidényre – összegzett Péter Károly polgármester.

vonyarc ovi

Bölcsen és aktívan

– A hozzánk ellátogató vendégek igényeit maximálisan ki kell szolgálnunk. Évről évre mindig figyelembe vesszük a teljesíthető kívánságokat. Tavaly a strandi 2-es jegypénztár előtti tér vízelvezetési hiányosságait tették szóvá, amit mostanra megoldottunk. A vendégek javaslatának figyelembe vételével készült el az öntözőrendszer is, amit idén nemigen kellett használni. A turisták javaslatát megfogadva szeretnénk már a következő szezonra bővíteni a strandot. A tervekre a képviselő-testület jóváhagyta a szükséges pénzt.

– Hogyan sikerültek a vendégvonzó rendezvények?

– Egész nyáron fesztivál adta a kilincset egy másik fesztiválnak az új rendezvényhelyszínen, aminek a fogadtatása egyértelműen pozitívra sikeredett. Egyik visszajelzés szerint, az eddigi programok átengedték, a mostaniak pedig jó szívvel körbeölelték a turistákat, ami a vendégvonzó, vendégszerető imázsunkat erősíti. A többnapos sör- illetve borfesztivál, a fúvószenekari találkozó, a művésztelep, a 40 halász legendáját felelevenítő emléknap is óriási siker volt, de a Lidó strandon megszervezett, a Magyar Tengert körbeölelő: Mozdulj Balaton! elnevezésű streetball, strandröplabda és strandfoci szabadidős sportprogram döntője is rengeteg csapatot és élményt hozott a településünkre.

Három, előre meghirdetett program elmaradása pedig nem az önkormányzat hibája, hanem betegség, mostoha időjárás vagy a fellépő hanyagsága okolható azért, hogy nem volt meg a műsor. A hivatalos szezonzáró után a vashegyi búcsú, a vonyarci búcsú majd a szeptemberi pontyfesztivál és a Balatongyörökkel közösen megszervezett Szent Mihály-napi búcsú is – reményeink szerint – tömegeket vonz majd hozzánk. A helybeliek kultúraszeretete nem hagy alább ősszel és télen sem. Az itt élők három, ingyenes színházi előadásra kapnak szabadjegyet az önkormányzattól.

– A július egyszerre szólt a vakációról és intézménymodernizálásról.

– Pályázaton nyert 120 milliós összeg és 15 százalékos önrész hozzáadásával a környezetvédelem és az energiatakarékosság, mint fő szempontok jegyében startolt az óvoda és iskola felújításának rég áhított programja. Az iskolai napelemek fölszerelését lehetővé tévő 42 milliós összberuházási értékű pályázat 15 százalékos önrészét sem kell kifizetni. Eredményességet remélve, az óvoda napelemes rendszerét kiépítő pályázatot is benyújtottuk. Az elnyert pénzből az iskolakezdésig elvégzik a belső és külső hő- és hangszigetelést. Mindkét helyen lesz fűtéskorszerűsítés is. A nyertes vállalkozó beszerel több mint 200 hőszigetelt üvegezésű műanyag ablakot és 170 napelemet.

Az óvoda felújítása egy hét csúszással készült el, de a gyermekek felügyelete az átépítés alatt is biztosított volt a szomszédos Balatongyörökön. Idén első alkalommal kínáltunk lehetőséget a szülőknek arra, hogy csemetéjüket egy inter-aktív napközis táborban helyezzék el június végétől augusztus közepéig. Holzbauer Zsófia, Csudai Krisztina és Holzbauer Györgyné a nappali felügyelet mellett étkezést, foglalkozásokat, túrákat és jó kedvet biztosítottak a gyerekek számára. A szabad játékon, a mozgás népszerűsítésén is hangsúly volt, de mesenap, biciklitúra, kézműves foglalkozás, dottózás is része volt a tábornak. A diákok eljutottak a településünk mind a 12 játszóterére és rengeteg élményüket osztották meg sokakkal.

vonyarc 10

– Többek örömére vitorláskikötő épül a községben...

– Igen. A Leventura Kft. jóvoltából közel 100 vitorlás és jacht befogadására alkalmas kikötő létesül a parti zagytér mintegy 3 hektáros területén, aminek a fele érint vízfelületet, de a beruházó nem a tóból, hanem a zagyterületi mederből alakítja ki a fejlesztendő területet, már az ősz elejétől. Ha az őszi és téli időjárás kedvez a munkálatoknak, akkor jövő nyárra már elkészülhet a 231 milliós pályázati támogatásból és ugyanekkora vállalkozói önrész hozzáadásával megépülő kikötő, ami jelentős mértékben bővíti az ide látogatók és itt tartózkodók körét.

– A civil szféra is részt vállalt a szezon sikerében?

– Hogyne. A Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület részt vállalt a domb tetején található kápolnában a művelődési házunk szervezésében tartott nyári zenés esték programjainak lebonyolításában, illetve folyamatos ügyeletet biztosítottak a kápolna mindenkori látogathatóvá tételéhez. A pecás turizmust népszerűsítendő a horgászegyesület egész szezonban figyelmet fordított a közel 400 méteres horgászható parti szakasz és sétánysáv rendjére. A Turisztikai Egyesület a fesztiválok meghonosításában, az információadásban is segített. A talpraesett polgárőrök a mindig agilis bűnmegelőzési iroda munkatársaival és a rendőrséggel közösen tartották fönn a szilárd közbiztonságot.

A sportegyesület részére átadtuk a felújított sportöltözőt. Ők egy fiatal csapattal népszerűsítették a labdarúgást és a sportolást. A magánszállásadókat pénztárgép használatára, vagy elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül történő heti adatszolgáltatásra kötelezték. A bevallások on-line leadását, a regisztrációt segítette az a kolléga, akit a szobakiadói vendégkönyvek vezetésében való segítségadásra alkalmaztunk. Az itt élők igénye szerint, bölcs belátással szeretnénk a megkezdett munkánkat folytatni a következő ciklusban is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK