2024.07.07., vasárnap - ApollóniaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Veszélyben a viharjelzés?

2011. november 17. csütörtök, 10:00
Címkék:

Tavaszig kikapcsolták a viharjelző berendezéseket a Balatonon. A Balatonföldváron tartott szezonzáró eseményhez kapcsolódóan, ahol az elmúlt idényt is értékelték, a közelmúltban megalakult Somogy Mentőcsoport nagyszabású gyakorlatot mutatott be.

 

Felére csökkentenék a támogatást

Kis túlzással vészharangot kongatott a balatoni viharjelzés idei, Balatonföldváron tartott szezonzáróján az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője. Dunkel Zoltán elmondta, hogy idén a viharjelzési szezon hét hónapja alatt az átlagosnál több volt az erős vihar,13 alkalommal 90km/h vagy a feletti szélsebességet mértek. Hozzátette: nyáron a Balatonnál a legerősebb, óránkénti 117 kilométeres szélerősséget Fonyódon mérték. Hőmérséklet terén Keszthely volt a rekorder 36,8 Celsius-fokkal.

Hangsúlyozta azt is, hogy a szolgálat mindent megtesz annak érdekében, hogy költségvetési keretükből az ideihez hasonló működést biztosítsanak a következő évben is. Véleménye szerint azonban ez jövőre a korábbinál is nehezebb lesz, sőt, komoly veszélybe is kerülhet a viharjelzés működtetése, ha a jelenleg tervezettek szerint valóban csaknem felére csökken az állami támogatásuk.

Dr. Tollár Tibor polgári védelmi dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese elmondta, hogy az idei szezonban ők biztosították a viharjelzés folyamatos és hatékony működését. Csaknem félezer esetben kellett riasztást kiadni, összesen mintegy 4300 órán át üzemeltek a viharjelző állomások, a Balatonnál élők és üdülők biztonságát egyaránt szolgálva.

Heizler György tűzoltó ezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője az eseményhez kapcsolódó gyakorlat részleteit ismertetve elmondta olyan elemeket tartalmaz, amelyek az idei évben többször előfordultak. A feltételezés szerint egy erős hidegfront betörését követően az orkán erejű szél fákat döntött ki, és épületeket, valamint a vasúti felsővezetékek rongált meg. A magaspart egy része leomlott, a jelzések szerint több ember megsérült. A vízen több vitorlás hajó került bajba. A meghívott vendégek a mentést egy a parton felállított sátorból online közvetítés segítségével élőben követhették.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK