2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Változások előtt a megyék

2011. december 21. szerda, 18:27
Címkék:

Az utób­bi idő­ben szin­te va­la­mennyi saj­tó­or­gá­num ki­emelt té­ma­ként ke­ze­li a me­gyék, az ön­kor­mány­zat­ok éle­té­ben be­kö­vet­ke­ző vál­to­zá­so­kat. Mint is­me­re­tes az új ön­kor­mány­za­ti tör­vény el­fo­ga­dá­sát kö­ve­tő­en je­len­tős át­ala­ku­lá­sok vár­ha­tó­ak ezen a te­rü­le­ten. A rész­le­tek­ről be­szél­get­tünk Manninger Je­nő­vel, a Za­la Me­gyei Köz­gyű­lés el­nö­ké­vel, aki az el­múlt év de­cem­be­ré­ben egy in­ter­jú­ban a me­gyei ön­kor­mány­zat 2011. évi cél­ki­tű­zé­sei kö­zött az egész­ség­ügy fej­lesz­té­sét va­la­mint a tér­ség­fej­lesz­tést em­lí­tet­te. Si­ke­rült a ter­ve­ket, el­kép­ze­lé­se­ket meg­va­ló­sí­ta­ni? – kérdeztük.

 

Ünnepélyesen átadták a sürgősségi centrumot.


A jelenről és a jövőről Manninger Jenővel

 

– Az egész­ség­ügy te­rén úgy vé­lem nem le­het okunk pa­nasz­ra. Az év ele­jét mind­járt alap­kő­le­té­tel­lel kezd­tük. Ak­kor vált re­á­lis­sá egy ti­zen­öt éves álom be­tel­je­sü­lé­se, a me­gyei kór­ház­ban a sür­gős­sé­gi cent­rum lét­re­ho­zá­sá­val – fo­gal­ma­zott a me­gyei köz­gyű­lés el­nö­ke. – Az összes­sé­gé­ben több, mint 700 mil­lió fo­rin­tos be­ru­há­zás­hoz a me­gye ad­ta a szük­sé­ges ön­erőt, ami tíz szá­za­lé­kot tett ki.

A sür­gős­sé­gi cent­ru­mot a kö­zelmúlt­ban ad­tuk át. Ko­ráb­ban vol­tak olyan fé­lel­mek, hogy a szak­em­ber­hi­ány mi­att ne­héz­ke­sen tud­ja a kór­ház be­töl­te­ni fő­ként a sür­gős­sé­gi or­vo­sok, szak­ápo­lók he­lyét, de no­vem­ber­ben ezek a gon­dok is meg­ol­dód­tak. Az egész­ség­ügy fej­lesz­té­sé­nek kö­vet­ke­ző fon­tos ál­lo­má­sa a kar­di­o­ló­gi­ai cent­rum lét­re­ho­zá­sa lesz – foly­tat­ta Manninger Je­nő.

– Ez a be­ru­há­zás na­gyobb lép­té­kű, mint a sür­gős­sé­gi cent­rum volt?

– Igen, csak­nem öt­mil­li­árd fo­rin­tos pro­jekt­ről be­szé­lünk. Ez­zel azon­ban a za­lai egész­ség­ügy fej­lesz­té­se még nem fe­je­ző­dik be a kö­vet­ke­ző esz­ten­dőt néz­ve. Az új­szü­löt­tek és ko­ra­szü­löt­tek szem­pont­já­ból lét­fon­tos­sá­gú a me­gyei kór­ház perinatális in­ten­zív osz­tá­lyá­nak esz­köz­parkfris­sí­té­se. En­nek ke­re­té­ben töb­bek kö­zött olyan új lé­le­gez­te­tő gé­pe­ket és ult­ra­hang be­ren­de­zé­se­ket he­lyez­nek el az osz­tá­lyon, ame­lyek se­gít­sé­gé­vel a ko­ra­szü­löt­tek vagy a ká­ro­so­dás­sal szü­le­tő cse­cse­mők élet­ben ma­ra­dá­si esé­lye je­len­tő­sen ja­vul, to­váb­bá az eset­le­ges rend­el­le­nes­sé­gek és ká­ro­so­dá­sok csök­ken­nek. A tel­jes esz­köz­park fej­lesz­té­se egy évet vesz igény­be és mint­egy 186 mil­lió fo­rint­ba ke­rül, mely­hez a me­gye biz­to­sí­tot­ta a szük­sé­ges 10 szá­za­lé­kos ön­erőt – vá­la­szol­ta.

– Leg­fon­to­sabb tér­ség­fej­lesz­té­si fel­ada­tok?

– A ré­gi­ós ta­nács­ban vég­zett mun­kánk mel­lett az M9-es gyors­fo­gal­mi út lét­re­ho­zá­sá­val kap­cso­la­tos ez évi mun­ká­kat em­lí­te­ném, mely fel­ada­tot az "M9" Tér­sé­gi Fej­lesz­té­si Ta­nács ko­or­di­nált – fo­gal­ma­zott a me­gyei köz­gyű­lés el­nö­ke, aki egy­ben az előb­bi­ek­ben em­lí­tett ta­nács el­nö­ke is. – Leg­utóbb a so­mo­gyi Nagy­ba­jom­ban tar­tot­tunk ülést, ahol a ter­ve­zők is­mer­tet­ték a jö­vő­be­ni M9 gyors­for­gal­mi út Nagy­ka­ni­zsa–Ka­pos­vár köz­ti le­het­sé­ges nyom­vo­na­la­it.

Manninger Je­nő el­mond­ta: a Ka­pos­vá­ri el­ke­rü­lő­től nyu­gat­ra a kör­nye­zet- és ter­mé­szet­vé­del­mi szem­pont­ok egy­ér­tel­mű­en meg­ha­tá­roz­zák a le­het­sé­ges nyom­vo­na­lat, ez Nagy­ba­jom­tól dél­re esik. Nagy­ka­ni­zsa kör­nyé­kén több vál­to­zat is szó­ba jö­het, ke­le­ti, il­let­ve nyu­ga­ti ol­dal­ról el­ke­rü­lő is, így itt to­váb­bi vizs­gá­la­tok szük­sé­ge­sek. A ter­ve­ző sze­rint ezen a sza­ka­szon a for­ga­lom nagy­sá­ga 2020 után in­do­kol­ja új nyom­vo­na­lon a gyors­for­gal­mi út épí­té­sét, de az épí­té­si en­ge­dély meg­ké­ré­se előtt még leg­alább 4-5 év kell a vizs­gá­la­tok­hoz.

A me­gyei el­nök hang­sú­lyoz­ta: rend­kí­vül fon­tos, hogy az M9-es épí­té­se üte­mek­re bont­va sze­re­pelt a kor­mány gyors­for­gal­mi utak fej­lesz­té­sé­ről szó­ló kon­cep­ci­ó­já­ban. Hoz­zá­tet­te: a ta­nács dön­tött ar­ról, hogy le­vél­ben ké­ri a Nem­ze­ti Fej­lesz­té­si Mi­nisz­té­ri­u­mot, hogy biz­to­sít­sa­nak for­rást a Szom­bat­hely–Vas­vár sza­kasz mel­lett a Vasvár–Pacsa M9-es sza­kasz to­váb­bi ter­ve­zé­si elő­ké­szí­té­sé­hez, hogy re­mé­nye­ink sze­rint ezen a sza­ka­szon, mely a leg­fon­to­sabb, 2020 előtt el­kez­dőd­hes­sen a be­ru­há­zás.

– Tény, tet­te hoz­zá, hogy je­len­leg az unió in­kább a vas­út­épí­tést és nem ép­pen az észak-dé­li új fo­lyo­sók lét­re­ho­zá­sát tá­mo­gat­ja, így meg­le­he­tő­sen tá­vo­li­nak tűn­het­nek a meg­va­ló­sí­tá­sok, de egy út­épí­tés elő­ké­szí­té­sé­ben tíz év nem nagy idő, így fog­lal­koz­nunk kell ve­le.

 

Előtérben jobbról balra: dr. Kövér László, Manninger Jenő és Szi-Márton János


– Je­len­tő­sen vál­to­zik majd a me­gyék sze­re­pe, hi­szen a par­la­ment­ben meg­sza­vaz­ták az ön­kor­mány­za­ti tör­vény mó­do­sí­tá­sát. Ez­zel össze­füg­gés­ben szep­tem­ber­ben el­kez­dő­dött az in­téz­mé­nyek át­adá­sa és át­vé­te­le a me­gyei ön­kor­mány­zat­ok va­la­mint a kor­mány­hi­va­tal­ok kö­zött. Mit je­lent ez pon­to­san?

– A nagy vál­to­zá­sok fő­ként a me­gyei ön­kor­mány­zat­ok in­téz­mény­fenn­tar­tó sze­re­pé­vel kap­cso­lat­ban vár­ha­tók a kö­vet­ke­ző esz­ten­dő­től. – Ko­ráb­ban a me­gyék ve­ze­tői és a mi­nisz­ter­el­nök már elő­ze­te­sen egyez­te­tett a rész­le­te­ket il­le­tő­en és csak ez­után szü­le­tett meg a vég­ső dön­tés. A me­gyei ön­kor­mány­zat­ok az elő­ző évek for­rás­meg­vo­ná­sai mi­att adó­sod­tak el, az in­téz­mé­nyek át­adá­sá­val az adós­ság­ter­hek­től meg­sza­ba­dul­nak. Szá­muk­ra elő­nyös ez a meg­ol­dás, mi­vel az év vé­gé­re el­ér­he­ti a más­fél­ mil­li­árd fo­rin­tot a mű­kö­dé­si cé­lú hi­tel.

A me­gyei köz­gyű­lés el­nö­ke fon­tos­nak tar­tot­ta hang­sú­lyoz­ni: Za­lá­ban nincs vész­hely­zet, a dol­go­zók meg­kap­ják a fi­ze­té­sü­ket, ezt a kor­mány­hi­va­tal biz­to­sí­ta­ni fog­ja a jö­vő­ben is. A me­gyék te­rü­let­fej­lesz­té­si és más fel­ada­ta­i­ról pe­dig ké­szül a tör­vény.

– Kö­szö­net mind­azok­nak, akik e ne­héz hely­zet­ben is se­gí­tet­ték mun­kán­kat, bí­zom ben­ne, hogy túl le­szünk a vál­sá­gos idő­sza­kon. Kí­vá­nok min­den ked­ves ol­va­sók­nak Kel­le­mes Ka­rá­cso­nyi Ün­ne­pe­ket és Bol­dog Új Esz­ten­dőt!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK