2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Ünnep, mely értékeinkre emlékeztet

2012. január 22. vasárnap, 17:14
Címkék:

A magyar kultúra napja alkalmából harmadik alkalommal szervezett műveltségi vetélkedőt a Pacsa és Térsége Többcélú Társulás Nemessándorházán. A szellemi tudáspróbát először 2004-ben rendezte meg a kisközség önkormányzata, mely ezzel hagyományt teremtett. Ezúttal 11 települési csapat mérette meg magát magyar irodalmi és művelődéstörténeti ismereteik alapján.

 

nsandorhaza vetelkedo_vigh

 

 A magyar kultúra napja Nemessándorházán

 

– Nagyon izgalmas szellemi vetélkedőn vehettünk részt, amely jobbról és balról is alaposan megmozgatta az agytekervényeket – értékelte a versenyt Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója, a zsűri elnöke, aki hozzátette, hogy az első dicséret a kérdések összeállítóját, dr. Szabó Csabát, Nemessándorháza polgármesterét illeti.

Kimagasló teljesítménnyel első helyezést ért el a misefai csapat, másodikak lettek a nemesszentandrásiak, míg a Közép-Zala Gyöngyszemei Közhasznú Egyesület a harmadik helyen végzett. Egy műveltségi vetélkedőn mi más lehet a jutalom, mint könyv. A résztvevők a magyar irodalom nagy alakjainak műveiből válogathattak helyezési sorrendben, mellyel egyfajta különbségtétel is megvalósulhatott a csapatok jutalmazásában.

A részvételt tanúsító okleveleket Vigh László országgyűlési képviselő, a pacsai többcélú társulás elnöke adta át. Az EU hazánk elleni intézkedései kapcsán kifejtette: az országot demokrácia-ellenességgel vádolják, holott az új alaptörvény megerősíti hazánk elkötelezettségét a jogállam és a demokrácia értékei iránt. De hitet tesz a keresztény-konzervatív-polgári értékrend mellett is, melyért települési szinten is küzdeni kell, hogy méltók lehessünk elődeink küzdelmeihez.

 

nsandorhaza vetelkedo_konyvek

 

A magyar kultúra napján a Himnusz megszületése mellett mindazon nemzeti értékeinket is ünnepeljük, melyek ápolása elengedhetetlen önazonosságunk megőrzéséhez. Erre ad lehetőséget a műveltségi vetélkedő, mellyel anyanyelvünket, irodalmunkat, történelmünket és hagyományainkat tiszteljük meg – hangsúlyozta Vigh László.

– A magyar kultúra napjának méltó megünneplése szándékával hívtuk életre a műveltségi vetélkedőt, melyet kistérségi szintre bővítettünk immár három éve. A vetélkedő kérdései ezúttal is a magyar kultúra tárgyköreit ölelték fel, mellyel az a legfőbb célunk, hogy megőrizzük és továbbadjuk múltunkat, jelenünket és jövőnket egyaránt meghatározó szellemi értékeinket – emelte ki dr. Szabó Csaba, Nemessándorháza polgármestere. Mint elmondta, a stabil gazdálkodást folytató önkormányzatuk karácsony előtt minden nyugdíjasnak hétezer forint értékű ajándékcsomagot adott át, a gyermekes családokat pedig tízezer forinttal támogatta.

A kisközség helyhatósága ezúttal is hozzájárult a vetélkedő jutalomkönyveinek megvásárlásához, amelyhez szintén hatvanezer forint támogatást nyújtott a megyei önkormányzat.

 

nsandorhaza vetelkedo_szabo

 

A magyar kultúra napján ismét kiállítás nyílt Zsupos Alexandra grafikáiból, ezúttal a Bánk Bán, az Ember tragédiája, a Kőszívű ember fiai és az Egri csillagok főszereplőit rajzolta meg. Az est méltó zárásaként Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő lépett színpadra, rendkívüli művészi élményt nyújtva a hallgatóságnak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK