2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Újraélesztést tanulnak

2013. november 25. hétfő, 17:50
Címkék:

Defibrillátor újraélesztő készülék használatát sajátíthatja el a zalaegerszegi és a nagykanizsai kormányablakok negyven munkatársa. A képzésnek az egészségtudományi kar zalaegerszegi képzési központja ad helyet. Az első alkalomra a sajtó képviselőit is meghívták.

ujraelesyt

A Zala megyei kormánytisztviselők

Dr. Csidei Irén igazgató köszöntőjében elmondta, mindenkivel előfordulhat az, hogy olyan váratlan helyzetbe kerül akár sportolás, utazás vagy éppen munka közben, amikor segítenie kell. Ezért van szükség elsősegély-nyújtási alapismeretekre, mivel a beteg életben maradását a defibrillátor készülékkel való gyors és hamar megkezdett újraélesztés jelentheti. Ezért tartották fontosnak, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, és egészségügyi oktatási intézményükben helyet adnak a képzésnek, melyen szakember irányításával tanulhatják meg az újraélesztés lépéseit kormánytisztviselők.

Rigó Csaba kormánymegbízott elmondta, uniós forrásból közel 940 ezer forint költséggel két defibrillátor készüléket vásároltak, melyek teljesen kompatibilisek a mentőautókban lévő berendezésekkel. Az egyiket Zalaegerszegen, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóság Kossuth utcai épületében, míg a másikat Nagykanizsa, Eötvös téri új járási hivatalban helyezték el. A kormánymegbízott a probléma súlyosságát kiemelve jelezte, hazánkban évente 25 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállásban. A betegek 30 harminc százaléka nyilvános helyen lesz rosszul. Az egyeik vezető halálok, a hirtelen szívleállás esetén a beteg újraélesztésére az első tíz percben van a legnagyobb esély, és ilyenkor, a mentő kiérkezéséig csak az ott tartózkodók tudnak segíteni. A kormányablakokban és a kormányhivatal szakigazgatási intézményeinél sokan megfordulnak, éppen ezért gondolták azt, hogy defibrillátor készüléket vásárolnak, és újraélesztési tanfolyamot szerveznek a munkatársak számára.

Az oktatást Ladányi Ibolya Otília, a Zalaegerszegi mentőállomás mentőtisztje tartja négy alkalommal tíz-tíz fő részvételével.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK