2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Új MRI és röntgenkészülékek érkeznek

2015. október 29. csütörtök, 17:57
Címkék:

Csúcstechnológiájú képalkotó diagnosztikai eszközökkel gazdagodik a zalaegerszegi megyei kórház két sikeres KEOP-os pályázat révén. Az új MRI berendezést, az új mammográfiai, fogászati és pulmonológiai röntgeneket december közepén állítják üzembe.

korhaz eszkozfejl net1

1,1 milliárdos eszközpark-fejlesztés a megyei kórházban

Dr. Halász Gabriella főigazgató sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az 1,1 milliárd forintot meghaladó elnyert támogatásból megkezdődték a megyei kórház diagnosztikai eszközparkjának fejlesztését, amely minden szakterületet érint. Hangsúlyozta: az elavult, és jelentős energiát fogyasztó eszközöket alacsonyabb energia-felhasználású, digitális elven működő berendezésekre cserélhetik le, s ezzel óriási lépést tesznek a teljes digitalizáció felé.

Vigh László országgyűlési képviselő kiemelte, hogy az elmúlt öt évben jelentős nagyságrendű uniós forrásokat fordítottak a kórház fejlesztésére. Megemlítette a szívcentrum 5,6 milliárdos beruházását, a jelenlegi pályázatok révén a 740 millió forintos MRI berendezés, valamint a közel 432 millió forintos mammográfiai és fogászati röntgenek beszerzését. Mint fogalmazott, a siker a magyar emberek jobb teljesítményének köszönhető, ami az államháztartási hiány valamint a GDP kedvező alakulásában is megmutatkozik.

Dr. Nagy Gyöngyi, a radiológia és izotópdiagnosztika osztály főorvosa az új, korszerű berendezések jelentőségéről beszélt vetített képes előadásában. Elmondta, az első MRI berendezést 1994-ben, hatodikként az országban telepítették a zalaegerszegi kórházba. Ezt 2005-ben cserélték le, ami akkor szintén korszerűnek számított, mostanra azonban már elavult. A pályázati támogatásból most egy új, csúcstechnológiájú MRI berendezést tudnak üzembe állítani, amely méreténél fogva a nagyobb súlyú emberek vizsgálatát is lehetővé teszi.

Az analóg mammográfiai röntgent 2004-ben szerezték be, amit egy korszerű, digitális berendezéssel váltanak fel. A főorvosnő hangsúlyozta, a megyében is mindent megkívánnak tenni azért, csökkenjen az emlőrák okozta halálozás Magyarországon.

korhaz eszkozfejl net2

Dr. Erményi Imre, a szájsebészeti osztály vezető főorvosa előadásában elmondta, hogy az elmúlt öt évben évente közel tízezer fogászati röntgen készült a szakrendelésen, ami mutatja a nagy igénybevételt. Mindezt 15 éves elavult technológiájú gépekkel végezték, ezek közül igazán gyenge pontnak számított a gyakori leállások miatt a több mint 40 éves előhívó készülék. Ezek a problémák mind-mind többletköltséggel jártak, amellett, hogy a hagyományos analóg berendezések behatárolták a diagnosztikai lehetőségeket.

A pályázatnak köszönhetően egy digitális panoráma valamint egy szájon belüli felvételeket készítő röntgen berendezést kap a fogászat. A digitális képalkotó berendezéssel készített 3D-es felvételek részletgazdagabbak és torzításmentesek, ami a pontos diagnózis felállításában rendkívül fontos, hangsúlyozta a főorvos.

Az eszközfejlesztés révén a pulmonológiai osztály is kap egy új digitális röntgent. Az új berendezésekkel felszerelt fogászati röntgen szakrendelést a szájsebészeti osztály mellé költöztetik a rendelőintézetből.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK