2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Új felsőoktatási ösztöndíjrendszer

2011. november 29. kedd, 19:55
Címkék:

A zalaegerszegi közgyűlés legutóbbi ülésén egyhangú szavazással fogadta el a "Befektetés a jövőbe" elnevezésű, új felsőoktatási ösztöndíj rendszert. Ennek részleteiről az előterjesztés egyik készítője, Balaicz Zoltán alpolgármester számolt be szerkesztőségünknek. Az önkormányzat a 90-es évek elején vezette be a "Hazavárunk" ösztöndíjat, amely azokat a zalaegerszegi fiatalokat támogatta, akik másik városban folytatták felsőfokú tanulmányaikat.

 

Előnyben a helyben tanuló mechatronikai mérnök szakosok

- Sajnálatos módon közülük sokan tanulmányaik befejezésével nem tértek haza, mert eleve máshol képzelték el az életüket. A rendelkezésre álló keretösszeg (12 millió Ft) több mint 750 fiatal között oszlott meg, így az utóbbi években már csak csekély segítséget nyújtott a zalaegerszegi állandó lakóhellyel rendelkező hallgatók utazási költségeinek mérséklésére, és alacsony hatékonysággal is működött. Nem tudta érvényesíteni azokat a prioritásokat sem, amelyek mára egyre fontosabbak: erősödjön a helyi gazdaság és a városban működő vállalatok, cégek kvalifikált szakemberek közül választhassanak, s ha lehet helyben.

zfok 1

 

Ráadásul ha jól belegondolunk, a "Hazavárunk" ösztöndíj semmiféle támogatást nem biztosított azoknak, akik valamelyik zalaegerszegi felsőoktatási intézményt választották, s itt képzelték/képzelik el felnőtt életüket - folytatta az alpolgármester.

- Az új rendelet megalkotása előtt konzultációt folytattunk a zalaegerszegi felsőoktatási intézményekkel, a városban és térségében működő iparvállalatokkal, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány Kuratóriumával, valamint a közgyűlésben működő valamennyi frakcióval (FIDESZ, MSZP, JOBBIK, EZE) és az LMP-vel is.

Az új ösztöndíjrendszerben a korábbiakkal ellentétben sokkal jobban érvényesül a helyi érdek, a lokálpatrióta szemlélet, mely szerint elsősorban a városban maradó, itt tanuló, a jövőjüket helyben tervező fiatalok kerülnek támogatásra. Másrészt azokat a szakterületeket preferáljuk, amelyek úgynevezett "hiányszakmák", s hatékonyabban illeszkednek Zalaegerszeg gazdaságfejlesztési stratégiájába. Érdemeken alapuló, kizárólag a tanulmányi eredményt beszámító, objektív, pártatlan támogatási forma kerül megalkotásra a felsőoktatási tanulmányi ösztöndíj újbóli bevezetésével.

Balaicz Zoltán elmndta: az új támogatási forma három szintből áll. Az első szint kiemelten támogatja azokat a zalaegerszegi fiatalokat, akik a Nyugat-magyarországi Egyetem helyi, nappali tagozatú mechatronikai mérnöki BSc képzésére jelentkeznek és itt tanulnak tovább. Ők havi 12 ezer Ft ösztöndíjat kapnak, ami egy félévben 60 ezer Ft-os támogatást jelent.

zfok 2

 

A második szint a másik két zalaegerszegi felsőoktatási intézményben továbbtanuló helyi fiatalokat támogatja, hiszen havi 5 ezer Ft ösztöndíjat kapnak azok, akik a BGF zalaegerszegi Gazdálkodási Karának, illetve a PTE Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjának nappali tagozatú, BSc szintű szakjain tanulnak tovább. Ez félévente 25 ezer Ft támogatást jelent.

Természetesen nem lehet kötelezővé tenni az itt tanuló fiataloknak, hogy tanulmányaik végeztével itt is helyezkedjenek el, hiszen ez függ a munkaerőpiaci igények alakulásától is, továbbá egyéb (személyes, családi) indokok is felmerülhetnek. Mindazonáltal mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy olyan körülményeket tudjon biztosítani a város, hogy a fiatalok szülővárosuk iránti kötődései, vagy az itt tanulók elköteleződései erősödjenek. Ha több fiatal marad a megyeszékhelyen, az a város népességi, demográfiai adatait is jó irányba mozdíthatja el. Ezért fontos, hogy az ösztöndíjjal a helyi képzési formák iránt érdeklődőket itt tartsuk.

Az ösztöndíjrendszer harmadik eleme – amely a korábbi tanulmányi ösztöndíj folytatásaként is felfogható – lényegében képzési helytől függetlenül, valamennyi zalaegerszegi állandó lakos, nappali tagozatos hallgató számára elérhető, mivel az elért jó tanulmányi eredményeket honorálja. Azaz a kiemelkedő tanulmányi átlagot elérő hallgatók pályázhatnak erre a támogatási formára, függetlenül attól, hogy mely városban tanulnak. A tanulmányi ösztöndíj mértéke félévente 25 ezer Ft.

Az új zalaegerszegi felsőoktatási ösztöndíj rendszer 2012. szeptemberétől lép életbe, vagyis azok a fiatalok, akik most jelentkeznek felsőoktatási intézményekbe, tanulmányaik megkezdése után már igényelhetik ezt az új támogatási formát.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK