2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Turisztikai vonzerőre építenek

2013. december 26. csütörtök, 16:51
Címkék:

Lentiben az utóbbi időszak legjelentősebb turisztikai fejlesztése a fedett fürdő bővítése volt, ami meghaladta a félmilliárd forintos nagyságrendet. Ennek során több mint 1000 négyzetméterrel nőtt a fedett fürdő területe. Új szaunavilág épült, benne két finn, egy aroma, egy infraszaunával, valamint egy szaunakerttel.

lenti gyerekmedence

Infrastrukturális beruházások Lentiben

– A beruházás keretében megépítettünk 630 négyzetméter új pihenőteret komfortos pihenőágyakkal továbbá kisgyermekeknek pancsolómedencét alakítottunk ki – ismertette a részleteket Horváth László, Lenti polgármestere. – Új fogadórészt épült és bővült az öltözőszekrények száma. Felújításra került az egész medencetér és az úszómedence. Összességében egy modernebb, komfortosabb, nagyobb befogadóképességű fedett fürdőt tudtunk kialakítani. Az idén elsősorban a stratégiailag fontos jövőbeni fejlesztési terveink megvalósításának előkészítésén dolgozunk, amelyek között szerepel a fedett fürdőrész további bővítése élményfürdő blokk kialakításával az idősebb és a fiatalabb korosztály számára, továbbá dolgozunk egy komolyabb négycsillagos szállodaprojekt megvalósításán is, ami úgy gondolom jelentős lökést adhat majd a város idegenforgalmának. Az esztendő záró részében ezért elmondhatjuk, hogy jutott kellő erő, pénz és energia idén is a turizmusfejlesztésre – hang-súlyozta a polgármester.

– A Lenti Termálfürdő és Szent György Energiaparkban élményfürdő, gyógyfürdő, wellness élmények várják a pihenni vágyókat. Számukra kínáltak-e, kínálnak-e újdonságokat, megújult szolgáltatásokat?

– A lenti fürdő szerepe meghatározó a város és a térség idegenforgalmában. A fürdő a legjelentősebb turisztikai vonzerő. Számos szolgáltatás, mint például szálláshelyek, éttermek és egyéb szabadidő-eltöltést szolgáló program épült ki arra a vendégkörre, amely a fürdő miatt városunkba érkezik. A fürdő jelenlegi szolgáltatási kínálatával minden korosztály számára tud megfelelő fürdési élményt kínálni.

A mintegy 9 hektáros területen szabadtéri és fedett – összesen 10 medencével – köztük úszó-, gyógy-, gyermek- és élménymedence, óriáscsúszda egyaránt megtalálható, de külön kiemelném, hogy közel 8 hektáros parkosított zöldterületünk is van, ami a legnagyobb nemcsak a megye, de talán valamennyi nyugat-dunántúli fürdőt tekintve. Kuriózum a nálunk lévő Szent György energiapark is, ami egész Európában egyedülállóvá teszi a lenti fürdőt. Mindezen szolgáltatásokat a kedvező árstruktúra is vonzóvá teszi a vendégek számára.

Az utóbbi években az önkormányzat tulajdonában lévő Lenti Gyógyfürdő Kft. – amely magát az egész fürdőkomplexumot üzemelteti – vált a legnagyobb helyi szálláshely szolgáltatóvá, hiszen panziót, apartmanokat, vendégházat és az idei évtől kezdve pedig a Castrum Kemping üzemeltetését is átvette. A vendégéjszakák száma alapján ma már a fürdő fizeti a legtöbb idegenforgalmi adót a város költségvetésébe.

A vendégek részére az idei főszezonban gazdagabb programkínálatot is biztosított a fürdő, így többek között zenei, sport- és gyermekprogramokkal tették kellemesebbé az itt tartózkodók mindennapjait. A kulturális kínálatot tette színesebbé a város főterén zajlott "Zenés nyári esték" programsorozat, amelynek keretében minden pénteken este szabadtéri zenei rendezvény tette kellemessé a turisták és a helyi lakosok időtöltését, vagy említhetném még a 24 város projekt keretében még szeptemberben megtartott kétnapos kulturális záró fesztivált, vagy a Márton-napi rendezvényt is.

– A szlovén, osztrák és horvát határ közelsége komoly gazdasági lehetőségeket rejt. Igyekszik ezzel a lehetőséggel élni az önkormányzat?

– Elsősorban a termálturizmusban, szolgáltatások fejlesztésében, a vásárlóerő növelésében rejlő lehetőségek kiaknázására törekszünk, az elmúlt időszakban városunkban számos jól sikerült közös osztrák–szlovén–magyar rendezvény segítette a kapcsolatok fejlesztését. Több tájékoztató kiadvány készült, már letölthető az okostelefonra készített többnyelvű hangos idegenvezetés, a city guide. Új lehetőség a laktanya airsoft-versenyekre való kihasználása, a két rendezvényen közel 500 osztrák, szlovén és horvát versenyző vett részt. Minden fórumot, találkozót felhasználunk, hogy a határon túli befektetőket informáljuk a befektetési lehetőségekről.

– Milyen infrastrukturális beruházásokra lehet büszke idén Lenti városa?

– Januárban, a város napján avattuk a felújított művelődési központ és a könyvtár épületét, melyek környezete a város igazi központja lett. Út- és járdahálózatunkat több mint 100 millió forint értékben újítottuk fel az ősszel, jelenleg a Bárszentmihályfa–Len-tikápolna városrészek közötti öszszekötő út felújítását végzik. 2014 első felében folytatjuk a munkálatokat, a betervezett ivóvízvezeték-kiváltásokkal együtt.

lenti templim

– Milyen pályázatok segítették a város modernizációját?

– A ciklusban eddig lezárt fejlesztési célú pályázatoknak köszönhetően több mint 2,2 milliárd forinttal gyarapodott a város vagyona, megújultak középületeink, közösségi programok megvalósítására is mintegy 320 milliót költhettünk. Jelenleg futó egészségfejlesztési célú pályázataink támogatási összege is megközelíti a 130 milliót, elbírálás alatt vannak helyi termékek forgalmazását elősegítő Leader pályázataink, és az óvodai telephely bővítése is.

– A munkahelyteremtés támogatása, a vállalkozások segítése ügyében vannak-e kézzelfogható elgondolások, ötletek?

– A Lentiben működő cégek talpon maradtak a recesszió idején is. Sikerült a városban meglévő munkahelyek megtartása, néhány százalékos fejlesztése. A munkanélküliségi rátánk jobb az országos és a megyei mutatóknál. "Mesterségek Tere" pályázatunk 200 milliós keretösszeggel segítette a tartós munkanélküliek átképzését, munkaerőpiacra való visszajutását. Soron kívül egyeztetünk a városunkban letelepedni szándékozó vállalkozások képviselőivel, egyik kiemelt célunk az egykori laktanya egy tömbben való hasznosítása.

– Képes-e a kistérségi székhely megbirkózni a rá ruházott feladatokkal?

Lenti Kistérség Többcélú Társulása munkaszervezeti feladatait júliustól a Lenti Polgármesteri Hivatal vette át, a Napsugár Családsegítő és Gyermekjóléti szolgálat a társulás intézményeként látja el a területen jelentkező feladatokat, szerződést kötöttünk a hétközi és hétvégi ügyelet ellátására, az átvett hat pályázatból még három vár lezárásra.

– Voltak-e idén igazi sportsikerek?

– Arra törekszünk, hogy egyesületeinkben a helyi sportolók szereplését segítsük, jelentős önkormányzati és pályázati összegeket is fordítunk a szabadidősport bajnokságainak, rendezvényeinek támogatására. Labdarúgóink felnőtt és korosztályos érmes helyezéseket hoztak a megyei bajnokságon, kézilabdás utánpótlás csapatunk kiegyensúlyozottan szerepel az országos bajnokságban. Országos bajnoki eredmények is születtek: asztaliteniszben a parasportoló Horváth Rozália, íjászatban Szabó Szonja, úszásban Kovács László Györk értek el kimagasló eredményeket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK