2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Törvény a pirotechnikai tevékenységről

2011. december 27. kedd, 15:39
Címkék:

A polgári célú pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabályozás egy része az EU kívánalmainak megfelelően az idén törvényi szintre emelkedett. A törvény által bevezetett egyik jelentős változás annak szabályozása, hogy mely jogi, illetve természetes személy nem végezhet a jövőben polgári célú pirotechnikai tevékenységet. A kizáró körülmények bizonyos, a törvényben meghatározott bűncselekmények, illetve szabálysértések esetén állnak fenn.

 

A Rendőrség egyfajta adminisztratív hatósági ellenőrzés keretében győződik meg arról, hogy a pirotechnikai tevékenységet végzők megfelelnek a törvényben előírt feltételeknek. Ezt az ellenőrzést évente köteles a hatóság elvégezni, melynek eredménye a korábban kiadott engedély visszavonása vagy pirotechnikai tevékenységtől eltiltás is lehet.

A Rendőrség a polgári célú pirotechnikai tevékenységet jogosulatlanul - például rendőrségi engedély nélkül - végző, továbbá a tevékenységére vonatkozó előírásokat ismételten, vagy súlyosan megsértő vállalkozást felügyeleti bírsággal sújtja, melynek legkisebb összege a kötelező legkisebb munkabér négyszerese, legnagyobb összege a kötelező legkisebb munkabér negyvenszerese lehet.

2010. szeptember 1-jén több, a pirotechnikai tevékenység ellátására vonatkozó szabály is módosult, ugyanis hatályba lépett a 173/2011. (VIII.31.) Korm. rendelet.

A rendelet továbbra is osztályokba sorolja a pirotechnikai termékeket (ezt fel kell tüntetni az adott termék burkolatán):

• színpadi/ filmes termék: T1. T2;

• szórakoztató célú: 1-2-3-4 (egyedül az utolsó kezelhető kizárólag pirotechnikus által);

• egyéb: P1., P2.

Változtak a magánszemélyre vonatkozó tárolási szabályok. A pirotechnikai termék:

• más tűzveszélyes anyaggal egy helyiségben nem tárolható;

• elzárva kell tartani, ha nem, akkor nem hagyható felügyelet nélkül;

• tetőtérben, alagsorban, pincében tilos tárolni.

Magánszemély továbbra sem birtokolhat petárdát!

Birtokolhat:

• 1. oszt.: 14 év felett, 1 kg. nettó!!! tömegig;

• 2. oszt: 16 év felett, 1 kg. nettó tömegig;

• 3. oszt: 18 év felett, december 28. és 31. között megvásárolható, felhasználható december 31-én 18.00 órától január 1-jén 06.00 óráig, 3 kg. hatóanyag-tartalomig;

• T1, P1: csak nagykorú személy, az egyszeri felhasználáshoz szükséges mennyiség erejéig.

Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK