2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Többszörös ünnep a reformátusoknál

2012. december 04. kedd, 20:55
Címkék:

Advent első vasárnapján többszörös ünnepre volt oka a zalaegerszegi református egyházközösségnek. A karácsony előtti első gyertyagyújtás napján a templomszentelés 70. és a helyi közösség megalakulásának 86. évfordulójáról is megemlékeztek. Ez alkalomból avatták Kálvin Jánost és feleségét, Idelette de Bure-t ábrázoló domborművet. Az 1940-42 között, Szeghalmy Bálint tervei alapján készült erdélyi szecessziós stílusban a református templom, a már 16 éve működő zalai közösség számára. Ezzel 97 település központja jött létre az akkor 16 ezer lélekszámú Zalaegerszegen, ahol a lakosság alig 1 százaléka követte Kálvin tanait.

ref70 1

A hívek száma a város lakosságával együtt emelkedett, ma 1200 reformátust vezethet Török Zoltán, aki a negyedik lelkésze a helyi gyülekezetnek. Az egyházközösség különös gonddal neveli a gyermekeket, és a fiatal felnőtteket, működtetik a Mandulavirág Fogyatékkal Élők Református Gondozóházát, valamint utógondozó feladatokat végeznek gyógykezelt szenvedélybetegek számára, rendszeres a kapcsolatuk a Hospice szolgálattal is.

A közösségi rendezvények színtere, a Kálvin terem az évforduló kapcsán Farkas Ferenc szobrászművész alkotásával gazdagodott.

- Kálvint és feleségét ábrázoló terakotta dombormű egyedülálló a világon, tudomásunk szerint sehol máshol nem ábrázolták őket együtt, pedig ők is, mind mi mindannyian, ketten vagyunk egyek - kezdte az ünnepi köszöntőt Török Zoltán, majd a házaspár életét felidéző műsor következett.

ref70 2

Farkas Ferenc elmondta, Idelette de Bure-ről kevés ábrázolás maradt fenn, ezért az ő alakjához kellett igazítani a domborművet, mely egy nyáron át készült, s a XVI. századi architektúrának megfelelő keret szegélyezi.

Török Zoltán a templommal kapcsolatban elmondta, a rendszeres karbantartásnak köszönhetően jó állapotban van. Jövő tavasszal új orgonával lesznek gazdagabbak, melynek hangját az állandó kórus éneke teszi gazdagabbá.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK