2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Több vér, több élet

2012. február 06. hétfő, 08:00
Címkék:

Az éves vér­adó­ter­vet az el­múlt év­ben is tel­je­sí­tet­te a Za­la Me­gyei Vö­rös­ke­reszt; ha pon­to­sak aka­runk len­ni, ak­kor az elő­írt 14720 he­lyett 15113 egy­ség vér­rel já­rult hoz­zá az or­szág vér­el­lá­tá­sá­nak biz­to­sí­tá­sá­hoz 2011-ben. A vér­adás az egyik leg­hu­má­nu­sabb ön­kén­tes fel­adat, így a me­gyei és a he­lyi szer­ve­ze­tek ün­nep­sé­ge­ken mond­tak kö­szö­ne­tet a sok­szo­ros vér­adók­nak.

 

veradas4

(Korábbi felvétel teskándi véradásról)


Zalai vöröskereszt: idősellátás, új otthon a fogyatékkal élőknek

Dr. Baracskai Józsefné, a vér­adá­so­kat szer­ve­ző Ma­gyar Vö­rös­ke­reszt za­lai ve­ze­tő­je ér­dek­lő­dé­sünk­re el­mond­ta, az el­múlt év­ben több mint ezer vér­adót tün­tet­tek ki, kö­zü­lük né­gyen száz­szor, míg ha­tan jó­val száz fö­löt­ti al­ka­lom­mal ad­tak vért.

– Na­gyon si­ke­res évet zár­tunk, mellyel az egész­ség­ügyi in­téz­mé­nyek biz­ton­sá­gos be­teg­el­lá­tá­sá­hoz tud­tunk hoz­zá­já­rul­ni. Csak a leg­na­gyobb el­is­me­rés hang­ján szól­ha­tunk ar­ról a több mint 15 ezer em­ber­ről, akik­nek ez kö­szön­he­tő. Bá­zi­sunk egyéb­iránt 40 ezer fő­re te­he­tő, a kü­lönb­ség ab­ból adó­dik, hogy nem min­den­ki ad vért min­den év­ben.

Ta­valy si­ke­rült egy ki­csit elő­re­lép­nünk a fi­a­ta­lok moz­gó­sí­tá­sa te­rén. Az után­pót­lás biz­to­sí­tá­sa ér­de­ké­ben fon­tos a be­vo­ná­suk a vér­adó moz­ga­lom­ba, meg­nye­ré­sük­re ezért is ki­hasz­ná­l­juk min­den vö­rös­ke­resz­tes prog­ra­mun­kat. Úgy vé­lem, ah­hoz, hogy a fi­a­ta­lok egy­re na­gyobb lét­szám­ban ad­ja­nak vért, el­en­ged­he­tet­len a csa­lá­di pél­da.

A vö­rös­ke­reszt az a szer­ve­zet, mely a leg­több ön­kén­test fog­lal­koz­tat­ja. A vér­adás mel­lett ki­emelt sze­re­pet ját­szik az idős­el­lá­tás­ban és a rá­szo­ru­lók tá­mo­ga­tá­sá­ban. Mint az igaz­ga­tó mond­ja, eb­be a te­vé­keny­ség­be is egy­re több fi­a­talt tud­nak be­von­ni, köz­re­mű­kö­dé­sük­re ren­dez­vé­nye­ik szer­ve­zé­sé­ben is szá­mít­hat­nak. Egyik ilyen prog­ram volt ka­rá­csony előtt a Mi­ku­lásgyár. Za­la­eger­sze­gen és Nagykanizsán két nagy­áru­ház­ban más­fél mil­lió ér­té­kű ado­mány gyűlt össze tar­tós élel­mi­sze­rek­ből és já­té­kok­ból, me­lyet ki­osz­tot­tak a rá­szo­rul­tak­nak.

– Há­zi se­gít­ség­nyúj­tó szol­gá­la­tunk 500 idős egye­dül­ál­ló em­ber­nek se­gít a kanizsai, zalakarosi és zalaszentgróti tér­ség­ben. Jel­ző­rend­sze­res há­zi se­gít­ség­nyúj­tó szol­gá­la­tunk­ban 540 főt lá­tunk el, amely nem­csak egész­ség­ügyi, de bűn­meg­elő­zé­si szem­pont­ból is biz­ton­sá­got je­lent az egye­dül­ál­ló idős em­be­rek­nek.

2011-ben új in­téz­ménnyel gya­ra­pod­tunk; szep­tem­ber­ben ad­tuk át Zala­szent­gróton a he­lyi vö­rös­ke­reszt köz­pont­já­nak bő­ví­té­sé­vel lét­re­ho­zott 24 fé­rő­he­lyes Fo­gya­ték­kal Élők Nap­pa­li In­téz­mé­nyét, mely a Nyugat-Du­nán­tú­li Ope­ra­tív Prog­ram se­gít­sé­gé­vel 34,8 mil­lió fo­rin­tos uni­ós és ál­la­mi tá­mo­ga­tás­sal va­ló­sí­tot­tunk meg. A be­ru­há­zás­sal négy új mun­ka­he­lyet is te­rem­tettünk.

2011-ben egy húsz­éves nem­zet­kö­zi együtt­mű­kö­dést is meg­ün­ne­pel­tek az új in­téz­mény ava­tá­sán. A Za­la Me­gyei Vö­rös­ke­reszt még 1991-ben lé­te­sí­tett kap­cso­la­tot a Ba­jor-Al­pok­ban fek­vő Bad Reichenhall vá­ros vö­rös­ke­resz­tes szer­ve­ze­té­vel.

Az együtt­mű­kö­dés ki­áll­ta az idő pró­bá­ját, nem­csak meg­tar­tot­ták a kap­cso­lat, de azt egy­re gyü­möl­csö­zőb­bé is tud­ták ten­ni a ba­jor vö­rös­ke­reszt pél­dá­san ön­zet­len, fo­lya­ma­tos szak­mai és anya­gi tá­mo­ga­tá­sa ré­vén. Mind­ezt egy ki­ad­vány­ba fog­lal­ták, mellyel meg­aján­dé­koz­ták ba­jor kol­lé­gá­i­kat – hang­sú­lyoz­ta dr. Baracskai Józsefné.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK