2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Terápiás beavatkozásokhoz

2014. november 05. szerda, 19:20
Címkék:

Az emésztőcsatornával kapcsolatos vizsgálatok és beavatkozások elvégzését könnyíti meg az alakja miatt C-kar-nak nevezett röntgenkészülék, amit a zalaegerszegi megyei kórház belgyógyászati osztályának endoszkópos laboratóriumában helyeztek üzembe.

c-kar1

C-kar röntgenkészülék az endoszkópos laboratóriumban

Dr. Oroszlán Tamás stratégiai igazgató az átadási ünnepségen köszönetet mondott az új eszköz beszerzésében közreműködőknek. Mint fogalmazott, a belgyógyászati osztály vezető főorvosa és kollégái, valamint a kórház menedzsmentje és alapítványai egyaránt sokat tettek ezért. Kiemelte, a C-kar röntgenkészülékkel az osztályon végezhetők el a beavatkozások, így a betegeket meg tudják kímélni a másik épületbe való szállítás kényelmetlenségétől.

Dr. Gasztonyi Beáta osztályvezető főorvos elmondta, a 6,67 millió forintba kerülő eszköz beszerzéséhez az ISPITA Alapítvány 4,17 forintot biztosított, melyhez a belgyógyászati osztály alapítványa 2,5 millió forinttal járult hozzá. A főorvos az osztály alapítványának kuratóriumi elnökeként is méltatta azt az összefogást, mely lehetővé tette a nagy értékű műszer megvásárlását. Az új diagnosztikai eszköz a betegek minőségi ellátását segíti elő, ami fontos célja alapítványuknak, hangsúlyozta.

c-kar2

Dr. Nagy Erzsébet, az ISPITA Alapítvány kuratóriumának titkára arról beszélt, hogy a kórház által létrehozott kiemelkedően közhasznú szervezet 1991 óta nyújt támogatást eszközök, berendezések beszerzéséhez, emellett szakmai képzéseket, konferenciákat szervez. Az alapítvány a költségeket a magánszemélyek személyi jövedelemadója 1 százalékának felajánlásaiból, a megyei vállalkozások valamint az elégedett betegek adományaiból tudja biztosítani. Idén ennek köszönhetően 13 millió forintot tudtak eszközbeszerzésre fordítani. Mint mondta, az új röntgenkészülék átadása számukra azért is fontos, mert megnyilvánul benne az alapítvány első kuratóriumi elnökének, dr. Szilvás Rudolfnak akarata, aki mindig azt javasolta, hogy a kórház valamennyi osztálya fogjon össze e célok érdekében.

Dr. Völgyi Zoltán mutatta be az új berendezést. Elmondta, az emésztőcsatornát érintő endoszkópos vizsgálatok a technika fejlődésével egyre szélesebb javaslati körrel rendelkeznek. A kezdeti, kizárólagos diagnosztikus vizsgálatokkal (gyomortükrözés, vastagbéltükrözés) szemben ma már a terápiás beavatkozásokra helyeződött át a hangsúly a gyomor, a vastagbél, hasnyálmirigy és az epeút betegségeinek kezelésében. A C-kar röntgenkészülék segítségével többek között polipok, epekövek távolíthatók el, úgynevezett stentek ültethetők be a nyelőcsőbe, vagy szondák helyezhetők le. Az új berendezés évente közel 300 beteg vizsgálatát és terápiáját teszi lehetővé.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK