2024.07.07., vasárnap - ApollóniaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Teljes győzelmet arattak az egerszegi tűzoltók

2011. október 02. vasárnap, 16:50
Címkék:

Az ötletgazda, a zalaegerszegi tűzoltóság abszolút győzelmét hozta az összesített eredmények alapján az "I. Országos Kismotorfecskendő-szerelő Bajnokság” záró megmérettetése Teskándon. Zalaegerszeg Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága az elmúlt évben próbaképpen helyi bajnokságot rendezett szintén Teskándon, melyen retro és modern kategóriában kismotorfecskendő-szerelésben vetélkedtek egymással az ország számos pontjáról és külföldről érkezett önkéntes és hivatásos tűzoltók. Annyira jól sikerült a helyi versengés, hogy idén immár nyolc fordulót rendeztek nyolc településen. 

tuzolto_zeg22.jpg 

Az I. Országos Kismotorfecskendő-szerelő Bajnokság záró futama Teskándon

– Már a tavalyi bajnokság eredményhirdetésén szó esett arról, hogy egy az ország minden pontját érintő versenysorozatot alakítsunk ki a próbabajnokságból. Novemberben a Budapesti Fővárosi Tűzoltóságon meg is beszéltük a részleteket és a helyszíneket. Idén márciusban Székesfehérvár rendezte meg az első versenyt, majd Budapest, Balatongyörök, Debrecen, Sárosd, Hévíz, Berettyóújfalu és végül Teskánd következett. Tehát minden hónapra jutott egy versengés – mondta el érdeklődésünkre dr. Bangó Szilárd Lóránt, a Zalaegerszeg Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága parancsnoka.

– Lényeges szempont, hogy a hivatásos lánglovagok részéről is önkéntes megmozdulás a versengés, amely egy küzdőpályára hozta önkénteseket és a hivatásokat. Mivel eddig csak külön-külön bajnokságban mérették meg magukat, nemcsak hazánkban, de a világban is egyedülállónak számít ez a versenyzési forma.

A parancsnok megemlítette, hogy Magyarország úttörő szerepet játszik abban, hogy a világban elsőként hazánkban indult el a települési önkéntes tűzoltó egyesületek szerveződése az 1800-as évek második felében, amit az egész világban mintának tekintettek. A múlt század 50-es éveitől a 80-as évekig aztán sorra alábbhagyott tevékenységük, az akkori rendszer inkább hivatásos tűzoltóságokkal igyekezte lefedni az országot.

Az egerszegi tűzoltók háromszor is a dobogó legmagasabb fokára állhattak

Ez azonban nem sikerülhetett, hiszen jelenleg is vannak olyan térségek, ahol a hivatásosok csak 20-25 perc múlva tudnak kiérni. Ezért van nagy szükség az önkéntesekre, akik a legalapvetőbb intézkedéseket meg tudják tenni, míg megérkeznek a hivatásosok. Természetesen ez nem várható el mindegyiküktől, hiszen az egyesületek nagy része hagyományőrző jelleggel tud csak működni. Azonban vannak hadra foghatók, a zalaegerszegi tűzoltóság illetékességi területén Bak, Kemendollár, Pókaszepetk, Zalaistvánd és Zalaszentiván önkéntes tűzoltóira mindig számíthatnak.

Bangó Szilárd elmondta azt is, hogy kialakítottak egy olyan online és sms rendszert, mellyel a híradó-ügyeletes azonnal tudja riasztani ezen települések önkénteseit. A parancsnok végül azt hangsúlyozta: a kismotorfecskendő-szerelő bajnokság jó ötletnek bizonyult a tekintetben is, hogy erősíti az önkéntes és hivatásos tűzoltók közötti kapcsolatot és együttműködést.

Ugyanezt emelte ki a verseny jelentőségéről Wéber Antal, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Mint fogalmazott, tűzoltónak lenni egy kicsit virtus is, ami mindig versenyzésre késztet. Megmutatni ki a jobb, ki az erősebb és ki a gyorsabb – egy tisztes versengésen barátsággal és barátságból. Ezt szolgálta az országos bajnokság.

A záró versenyen összetett eredményt is hirdettek azok között, akik legalább öt versenyen részt vettek. A retro kategóriában az Újbudai Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság érdemelte ki első helyezést. Interneten látták a zalaegerszegiek felhívását, ami azonnal megtetszett a fiatal kollégának. A sok gyakorlás meg is hozta az eredményt – fejezte ki örömét Menyhért Tamás parancsnok, aki hozzátette: a tűzoltó versenysport éledt újjá ezzel a bajnoksággal, melyen sokkal fontosabb dolognak számított a hozzáállás és az akarat, mint hogy valaki hivatásos vagy önkéntes.

A retro összesített versenyt a fővárosiak nyerték

– Nagyon örülünk annak, hogy ismét nálunk rendezték meg a szlovákiai Bős részvétele miatt nemzetközinek számító versenyt, mely a tavalyi nagy sikert követőn országos méretűre szélesedett ki. Idén nyolcfordulóssá bővült, így településünk, mint a nyolcadik helyszín, a záró futamnak adhatott otthont – hangsúlyozta Tóth István Jánosné, Teskánd polgármestere. Elmondta, az önkormányzat több kísérőprogramot és a rendezvénysátrat biztosította az utolsó fordulóhoz. Az óvodások emléktárgyakat készítettek, a Teskándért Egyesület tagjai pedig palacsintát és prószát sütöttek. A becsületkaszából befolyt összeget a régi tűzoltóautó felújítására ajánlották fel.

Jövőre is lesz kismotorfecskendő-szerelő bajnokság; a záró futam helyszínének jogát Teskánd meg kívánja tartani.  

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK