2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Tejtermékgyártás, új sütőipari üzem

2013. július 19. péntek, 09:38
Címkék:

Két beruházási terv megvalósításán is dolgozik a zalaegerszegi székhelyű Zalaco Zrt. Az egyik hamarosan befejeződik, a Győrváron felépített tejüzemét szeptemberben adják át. A másik beruházás a meglévő Kaszaházi úti telephely bővítését szolgálja, az északi ipari parkban létesítendő új sütőipari üzem építésébe ősszel fognak bele. Berta Lászlóval, a Dunántúl egyik legnagyobb sütőipari vállalatának vezérigazgatójával ezekről a fejlesztésekről, a cég elmúlt évéről beszélgettünk.

zalaco bolt

Beruházási tervek a Zalaco Zrt.-nél

– Közepes évet zártunk 2012-ben, ami nem volt egy sikerév a sütőipari vállalkozások számára, mivel nem tudtak árat emelni, emellett jelentősen nőttek a munkabérköltségek és az alapanyagárak, köztük a liszt – kezdte a beszélgetést az elmúlt év értékelésével a vezérigazgató, amit, mint mondta, azért tudtak közepesen zárni a negatív körülmények ellenére, mert rendkívül sokat dolgoztak. Annak ellenére, hogy az árbevételt sikerült megnövelni 2011-hez képest, ez csak a 2010. évi eredmény megtartására volt elegendő.

– Jelentős változás volt az elmúlt évben, hogy megkezdtük fagyasztott termékeink iparszerű termelését. Ezáltal ez a termékkör cégünk stratégiai termékköré vált, így szükségessé vált Kaszaházi úti üzemünk bővítése. Miután ez a jelenlegi telephelyen nem lehetséges, döntöttünk arról, hogy új gyáregységet létesítünk az északi ipari parkban.

zalaco berta– Mikor kezdik meg építését?

– Két lépcsőben tervezzük kialakítását. Az első ütemben egy mélyhűtő-tárolót, egy fagyasztott termékeket gyártó üzemet hozunk létre, valamint áttelepítjük a cukrászatot egy új egységbe. Építésüket ősszel kezdjük meg az északi ipari parkban. 2013 tavaszán már a technológiai berendezéseket szeretnénk beépíteni, hogy május-júniusban megindulhasson a termelés. A második ütemben elsősorban a napi termékgyártáshoz (kenyér, zsemle stb.) alakítjuk ki az üzemcsarnokot a hozzátartozó infrastrukturális helyiségekkel. Ennek építésébe csak akkor kezdünk bele, ha azt látjuk, hogy az első ütemben felépült új üzemegységek a várakozásnak megfelelően működnek. Amikor majd elkészül a második ütem, döntünk arról, hogy a jelenlegi, Kaszaházi úti üzemben folytatjuk-e a termelést.

– Hányféle fagyasztott termékeket állítanak elő?

– Nyolcvanhét-féle fagyasztott terméket állítunk elő, ezeket saját szaküzleteinkben kínáljuk vásárlóinknak, és mindössze nyolc termék az, amit a nagykereskedelem számára értékesítünk.

Cégünk üzletpolitikájának egyik alappillére a saját szaküzlethálózat fejlesztése. Meglévő bolthálózatunkat négy új egységgel bővítettük az elmúlt évben. Idén is ennyit szeretnénk nyitni; kettőt Szombathelyen és kettőt Zalaegerszegen.

– A győrvári tejüzem építését befejezték. Mikor indulhat a termelés?

– Várhatóan augusztusban megkezdhetjük a próbagyártást, szeptember–október hónapban pedig már a teljes termelés és értékesítés indulhat. A beruházást a győrvári tehenészettel 50-50 százalék arányban közösen hajtottuk végre. Az üzemben előállított tejtermékeket saját tejbolt-hálózatban kívánjuk értékesíteni. Ezért tejivókat alakítunk ki a régi idők hangulatát idézve, természetesen a mai kornak megfelelő modern környezetben és széles termékválasztékkal. Tíz tejivót nyitunk meg első körben (ezek bérelt helyiségek); kettőt Zalaegerszegen, egyet Zalaszent-gróton, a többit Vas megyében, Szombathelyen, Kőszegen, Sárváron valamint Körmenden.

– Mi indokolta a tejüzem létesítését?

– Termékgyártásunkban alapvető szempont a minőségi, friss és természetes alapanyagok felhasználása. E téren leginkább a tejtermékek beszerzése okoz gondot, amit a számunkra megfelelő minőségben és árban csak importból tudunk beszerezni. A profilbővítéssel tulajdonképpen az a célunk, hogy saját kézbe vegyük a tejtermék-gyártást, ami egyben sütőipari termelésünk biztonságos alapanyag-ellátását szolgálja.

zalaco bolt1

– Milyen termékeket állítanak elő tejüzemben?

– Valamennyi tejtermékünk saját fejlesztés, mondja Berta László, miközben kiteríti az üzem tervrajzát. – Itt jön be a tej a külső tartályokból – mutatja – ez a pasztőr, a homogenizátor és a szeparátor, innen "megy" a tej különböző irányokba. Ez például a joghurt-, kefír-, tejfölgyártósor. Az ízesítőben gyümölcsöket tudunk hozzákeverni a joghurtokhoz. Ezekben a három, egyenként ezerliteres sajtkádban "érnek" majd a sajtok; ez pedig mozarella gépsorunk, ami egyedülálló az országban – magyarázza tovább a tervrajzot a vezérigazgató, aki úgy összegzett: a lényeg az, hogy mindössze csak ekkora a készáru raktár, mert amit este legyártanak, az, másnap reggel teljesen frissen már a saját boltokban és tejivókban lesz.

A tejüzemben a napi 12–15 ezer tej feldolgozásával mintegy 200–300 termék gyártásával számolnak. Ezek mindegyike valódi tejből készül, friss és természetes alapanyagok felhasználásával (például az ízesített joghurtokhoz szükséges gyümölcsöket zalai termelőktől vásárolják, ebből saját maguk fogják előállítani a lekvárt); mindezt korszerű technológiai berendezések és eljárások segítségével. A tejivókban a joghurt, kakaó, kultúra és a tej kimérve is kapható lesz, a vásárlók fogyaszthatnak íróból készített remek diétás és fitnesz italokat. A friss, érlelt, lágy, félkemény és kemény sajtok, valamint túrókrémek széles kínálatából választhatnak, a csomagolt áruk mellett kilós és literes kiszerelésben is vásárolhatnak túrót és tejfölt a vevők. A tejivókban kellemes környezetben fogyaszthatók el a tejtermékek, melyek mellé ízletes szendvicseket is kínálnak majd.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK