2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Közösen a szebb környezetért

2011. december 06. kedd, 18:23
Címkék:

Igazi közösség, ahol mindenki számít – jellemezte a települést Vincze Tibor polgármester az Echo tévé Napi aktuális műsorában. A Magyar Hírlap és az Echo tévé Zala megyét bemutató sorozatában mutatkozhatott be Zalaapáti, melynek kapcsán a polgármestert arról faggatták, hogy miként tud élni, fejlődni egy vidéki település a mai gazdasági, társadalmi környezetben. Például úgy, hogy fejleszti infrastrukturális létesítményeit. A közelmúltban éppen egy ilyen célt szolgáló kivitelezési szerződést írtak alá, mely a szennyvíztisztító bővítését és korszerűsítését szolgálja.

 

Zalaapátiban az élhető vidékben gondolkodnak

– A Zalaapáti község szennyvízkezelésének megoldása címmel adtuk be pályázatot a Nyugat-dunántúli Operatív Programra, melyen 196,5 millió forint támogatást nyertünk. A 231 millió forint összértékű beruházás kivitelezési szerződését november 15-én írtuk alá a közbeszerzési eljárás nyertesével, a Horváth-Ép – Veolia konzorciummal – avatott a részletekbe Vincze Tibor polgármester.

latvany-apati

– A legmodernebb technológiával épülő új szennyvíztisztító telepünkkel Zalaapáti és Bókaháza szennyvízelvezetési gondjait kívánjuk megoldani. A jelenlegi telep 1992 óta működik. Megépítését követően kapacitásnövelésre került sor, ami azonban további bővítésre nem ad lehetőséget. Ráadásul az alkalmazott műszaki színvonal elavultnak számít már. A meglévő technológiai funkciók átalakításával sem javítható elvárt mértékben a telep tisztítási hatásfoka. Egyetlen járható útnak csak a pályázat által kínált fejlesztési lehetőség bizonyult, melynek legfontosabb eleme a kapacitásbővítés. A kivitelező konzorcium üzemelés közben végzi el a szennyvíztisztító telep átépítését és korszerűsítését. A beruházás környezetvédelmi szempontból is nagy jelentőségű, mert a tisztított szennyvizet befogadó természetes vizek védelme is megvalósul általa.

 

zalaapati alair


– Ez a beruházás felteszi a koronát az idei fejlesztésekre, melyek több intézményt illetve ingatlant is érintettek 2011-ben. Felidézné, melyek voltak ezek?

– Építészeti értékeink megóvását tekintve egy régi álmunk válhatott valóra idén. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) 42,5 millió forinttal támogatta azt a beruházást, mely a göttweigi apátság által létesített Szent Adorján és Szent Őrangyalok templom teljes külső felújítását tette lehetővé, felszentelésének 230 éves évfordulójára. Teljes külső-belső rekonstrukciót valósítunk meg helytörténeti múzeumunkban ugyancsak az ÚMVP keretében. A volt leányiskola épületének utcafrontját eredeti állapotában állítjuk helyre, míg északi bejárata modern külsőt kap. A kultúrházként is funkcionáló múzeumban helyismereti előadásoknak és kimondottan Zalaapátiról szóló történelemóráknak is helyet kívánunk adni. Átadását 2012 februárjára tervezzük.

Idén befejeztük a kerékpárút építését. Az 54 millió forintba kerülő második ütem a Nyugat-dunántúli Operatív Program 46 milliós támogatását élvezte. Az immár teljes hosszban megépült kerékpárút összeköti a település északi és déli részét, biztosítva gyalogosan illetve két keréken közlekedők biztonságát.

 

zalaapati1

 

– Ugyancsak a Nyugat-dunántúli Operatív Program támogatja az általános iskola több mint 200 millió forintos felújítását.

– A jelentős korszerűsítés előkészítésén dolgozunk jelenleg. Várhatóan májusban kezdődik a kivitelezés. A mostani lapos tetős épületet magas tetővel látjuk el, valamint egy közösségi funkciójú díszteremmel bővítjük. A fűtést és a melegvíz-ellátást pelletkazán és napkollektor biztosítja majd. A beruházás azt is szolgálja, hogy a jövőben kistérségi iskolaközpontként működhessen az öt település által fenntartott intézményünk. Óvodánkban ugyancsak energetikai korszerűsítést hajtottunk végre. A Belügyminisztérium által 8,2 millió forinttal támogatott 11 millió forint összköltségű beruházás során a nyílászárók cseréjét, valamint az épület külső szigetelését és vakolását valósítottuk meg.

Ezek a fejlesztések együttesen szolgálják az élhető vidéki élet megteremtését. Ide tartozik az önellátás újragondolása is. Ezért szeretnénk piacot nyitni a helyi gazdálkodóknak és termelőknek. Nemcsak gazdasági szempont vezérel bennünket. Azzal ugyanis, hogy helyi ételt fogyasztunk, egészségünket és környezetünket védjük.

– A jövőben való gondolkodás szép példája Zalaapátiban az önkormányzat alapította babakötvény is, mellyel a gyermekeket vállaló családokat segítik.

– Idén elérték az óvodáskort azok a gyermekek, akik először kapták meg a babakötvényt. Egy ünnepség keretében adtuk át "Óvodás lettem" kölcsönös megbecsülést kötvényét, melyhez anyagi támogatás is járult. Mindez azt is jelzi, hogy a település közössége igazi nagycsaládot alkot az önkormányzattal.

 

apatikotveny1

 

– Ezért sem feledkeztek meg közösségi programjaikról a fejlesztési feladataik mellett.

– Fánkkarnevállal köszöntöttük a farsangot, nyáron országos hírű folklór- és a katonadal-fesztivált, valamint két jótékonysági orgonakoncertet tartottunk, szüreti felvonulással búcsúztattuk az őszt. A rendezvények sikere nagyban köszönhető a helyi civileknek, a Zalaapáti Községért Közalapítványnak, a Rozmaring Népdalkörnek, az Apáti Capella kamarakórusnak, polgárőröknek, valamint az Együtt Egymásért Egyesület Zalaapátinak. Az éves rendezvénysorozatot a Falukarácsony ünnepséggel zárjuk.

Zalaapátiban, mint az élhető vidéki településben Budapest is gondolkodik; a pszichiátriai otthonban 80 férőhelyes bővítést hajt végre a fenntartó főváros. A beruházás a helyi foglalkoztatás bővítéséhez is hozzájárul.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK