2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Székely zászló a zalaegerszegi városházán is

2013. február 16. szombat, 09:06
Címkék:

Az erdélyi magyarokkal érzett szolidaritásból tűzték ki a székely zászlót február 15-én a zalaegerszegi városházára. A jelképes tett kezdeményezője országos szinten a nemzeti oldal, az eseményen a szimpatizánsok mellett jelen voltak többek között a Zalaegerszeg - Marosvásárhely Baráti Társaság képviselői.

Szolidaritásból lobog a zászló

A himnusz elhangzása után Balaicz Zoltán alpolgármester Wass Albert verset szavalt, majd Gyutai Csaba polgármester méltatta a jelképes esemény jelentőségét. Kiemelte, Zalaegerszeget sok erdélyi ember választotta hazájául, sokan mondtak igent itt az állampolgárságra, s a jó kapcsolat mutatója a Zalaegerszeg - Marosvásárhely Baráti Társaság működése, a megyeszékhelyen felállított székely kapu, s a Marosvásárhelyen álló göcseji harangláb. Ezen szimbólumok mind arra az együvé tartozásra utalnak, melyet a sem a több száz kilométer távolság, sem más nem tud elválasztani. Egy idézettel élve kijelentette, minden magyar felelős minden magyarért, akár a délvidéken éri atrocitás, akár ha a zászlaját nem engedik használni.

szekelyzaszlo

- A székely zászló vérrel szentelődött meg, 1601-ben, amikor alatta Székely Mózes, az egyetlen székely családból származó erdélyi fejedelem vezette csatába népét. Az ősi székely szimbólumok, a nap és hold látható rajt kék - ezüst mezőben, a nyolc székely szék (Marosszék, Udvarhelyszék, Gyergyószék, Csíkszék, Miklósvár-Bardócszék, Sepsiszék, Kézdiszék, Orbaiszék) közös jelképeként. Székelyföldön lobogni kell a zászlónak, s annyit tudunk tenni, hogy mi is kitűzzük azt - mondta a polgármester.

Az ünnepség a székely himnusz eléneklésével és baráti beszélgetéssel zárult.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK