2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Stabil gazdálkodás Zalaszentgróton

2011. december 05. hétfő, 19:00
Címkék:

Zalaszentgrót önkormányzata jó gazda módjára bánik a rábízott anyagi eszközökkel, így azon kevés települések közé tartozik, melynek pénzügyi helyzete stabil, gazdálkodása kiegyensúlyozott. Az ország századik városában négy, korábban megkezdett, több százmilliós nagyságrendű beruházás is befejeződött az idén. Bőven jutott hát a feladat a 2011-es esztendőben, melynek értékelésére kértük Baracskai József polgármestert.

 

szentgrot-foter kor


A város jó gazdaként sáfárkodik a rábízott pénzzel

– Önkormányzatunk idén is működési hitel felvétele nélkül gazdálkodott, a közalkalmazottaknak járó étkezési jegyeket is kiosztottuk, valamint jutalmaztuk a kiemelkedő munkát végzőket. A stabil gazdálkodás azonban nem csupán az önkormányzat és a képviselő-testület érdeme, ez legalább olyan mértékben köszönhető a helyi vállalkozásoknak, melyek iparűzési adójukkal támogatják a város működését és fejlesztési programjait – hangsúlyozta Baracskai József.

– A takarékos és racionális pénzgazdálkodás feszített munkatempót követelt meg, ahogy a zajló projektek megvalósítása, pénzügyi elszámolása. Örömünkre szolgált, hogy számtalan híradás tudósított a városban folyó beruházásokról. Idén kezdte meg működését a teljesen megújított egészségügyi központ, ahol immár huszonegy szakrendelést vehetnek igénybe a kistérség lakosai.

Áprilisban, az egészségügyi világnapon átadtuk a háziorvosi ellátásoknak helyet adó részleget is. Mintegy 350 millió forintos uniós támogatás segítette a járóbeteg-szakellátás valamint az alapellátás fejlesztését. Szintén 2011-ben fejeződött be az újra Templom tér nevet viselő közterület teljes rekonstrukciója. A "Városközpont funkcióbővítő megújítása Zalaszentgróton" elnevezésű projekt összesen 330 millió forintból valósult meg.

– A beruházás során megépített új épületben turisztikai, kulturális-információs iroda kezdte meg működését.

– Egy fő foglalkoztatását tette lehetővé a turisztikai központ, mely több, országos érdeklődésre is számot tartó rendezvényt szervezett az idén. Ezek egyike volt a hatodik Zalavölgyi Kultúrtivornya, a Puszika Oszika Csónaktúra és Flúgos futam, az Öreg Traktorok Találkozója és az első alkalommal megrendezett Csigafesztivál. Emellett megtartottuk városi rendezvényeinket is, és most az adventet ünnepeljük a megszépült Templom téren.

Visszatérve a gazdálkodásra, nem azért tudtunk sikeresek lenni, mert dübörgött nálunk a gazdaság. Zalaszentgróton a kevésből kellett kihozni ezt az eredményt, amelyet kevés hozzánk hasonló nagyságú város mondhat el magáról az országban.

 

Baracskai József polgármester


– Az önkormányzatok mindazonáltal nincsenek könnyű helyzetben.

– Valóban nem, hiszen már az idén is 55 millió forinttal kevesebb állami támogatást kaptunk a működéshez. A jövő évtől azonban még nehezebb helyzetben lesznek az önkormányzatok. Az újabb csökkenő állami támogatással számolva fogadtuk el 2012-es költségvetési koncepciónkat. További fejlesztési terveinkről azonban korántsem mondtunk le. Már be is adtunk egy pályázatot a belterületi csapadékelvezetésre a Nyugat-dunántúli Operatív Programra. A közel 300 millió forintos beruházás megvalósítása az itt élő lakosság életminőségének javítását szolgálja. A közoktatási intézményhálózat fejlesztéseként tervezzük óvodánk felújítását is. Erre a célra jelenleg még nincs kiírva pályázat. Az általános iskola 300 millió forint értékű rekonstrukciója azonban már a végéhez közeledik. A Zrínyi-épület elkészült, még zajlanak a munkálatok a Csányi-épületben, melynek második emeletére költözik majd a zeneiskola.

Saját kezünkbe vettük középiskolánk működtetését, mivel szeretnénk megtartani az intézményt. Zalaszentgrót várhatóan járási központ lesz, ami még inkább megerősíti azt a lakosság részéről is megnyilvánuló vélekedést, hogy a középfokú oktatást továbbra is helyben kell biztosítani. Ebben a nehéz gazdasági helyzetben a szülők sem terhelhetők pluszban még azzal, hogy más településre kelljen utaztatni gyerekeiket. A fiatalok megnyerése érdekében elkezdtünk egy népszerűsítő kampányt, az immár Deák Ferenc Többcélú Térségi Oktatási Központban ugyanis egy gimnáziumi osztályban valamint kereskedelem és informatika szakmacsoportokban tanulhatnak a diákok.

Nyitott kérdés még az új köznevelési törvény. Az iskolák állami átvételével egységes, központi tantervet akarnak bevezetni. Jómagam attól tartok, hogy ez egységesen rossz színvonalhoz vezet majd. Azt is gondolom, ha egy település önkormányzata saját szorgalmából, lakóinak valamint vállalkozóinak akaratából iskolát akar fenntartani, miért ne tehetné meg ezt. Az új önkormányzati törvény kapcsán persze kérdés az is, hogy mi lesz a helyhatóságok sorsa: az eddig kötelezőnek számító feladatok állami átvételével nehogy egyszerű városgondnoki tevékenységre csökkenjen le működésük.

 

szentgrot-foter advent


– Visszatérve a fejlesztésekre, folytatódhat-e a történelmi városközpont megújítása?

– Egy horvát–magyar projekt keretében Csáktornyára látogattunk idén, melyet jövő nyáron viszonoz a horvát település. Idén is pályázunk erre a kiírásra, de most azzal a céllal, hogy rendbe tegyük a kastély környékét, folytatva a történelmi városközpont megszépítését.

– A helyi vállalkozások működése elválaszthatatlan a város fejlődésétől. Bővülhet-e a foglalkoztatás Zalaszentgróton?

– Egy német tulajdonú cipőtalpakat gyártó cég szeretné bővíteni telephelyét, melynek nagyon örülünk. Valamennyi itt működő vállalkozással jó a kapcsolatunk, hiszen fontosnak érezzük lakóink és a környező településeken élők érdekében, hogy önkormányzatunk minden olyan feltételt megteremtsen működésükhöz, fejlesztési szándékaikhoz, ami tőle elvárható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK