2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Sok vízmérő fagyhat el

2012. december 09. vasárnap, 17:20
Címkék:

Az őszi megelőző figyelemfelhívások ellenére sokan szembesülnek azzal a ténnyel, hogy a megelőző intézkedések hiánya miatt probléma keletkezett a vízvezeték hálózatban.

fagyott merok

A fagy elleni védekezés a vízmérőhelyen a fogyasztó felelőssége, a jelenlegi jogszabályok szerint a fagyott vízmérő kicserélésének költsége a fogyasztót terheli, abban az esetben is, ha az elfagyás nem a saját hibájából történik.

A Zalavíz Zrt. a fogyasztóknak azt javasolja, hogy a téli időszakban fokozottan ellenőrizzék vízmérőjük, vízvezeték hálózatuk állapotát, és amennyiben szükséges, tegyék meg az óvintézkedéseket. Az időjárás enyhülésével fokozottan jönnek elő a hibák, ezért célszerű folyamatosan figyelemmel kísérni a mérőhelyet és a vezetékhálózatot, hiszen akár több száz köbméter víz elfolyhat havonta, amely a kiugróan magas vízdíjszámlán fog jelentkezni.

Hogyan előzhetik meg a fogyasztók a fagykárokat?

* a falakon kívüli, illetve a fagyhatárnál magasabban fektetett és nem kellően szigetelt vízvezetékek, kerti csapok víztelenítésével;

* az épületen belüli vezetékek illetve szerelvények védelmében a helyiség nyílászáróinak épségének megőrzésével és a szükséges fűtéssel;

* a vízmérőakna esetlegesen hiányzó fedlapjának pótlásával;

* a fedlap és a vízmérő hőszigetelő anyaggal történő takarásával;

Amennyiben az ingatlan használaton kívül van (pl. zártkerti ingatlanok esetében) a fogyasztó térítés ellenében kérheti a vízszolgáltatás átmeneti szüneteltetését (vízmérő leszerelését), így megóvhatja hálózatát a szétfagyástól, az épületet a felázástól és az ezzel kapcsolatos további kellemetlenségektől.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK