2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Remény parkot avattak

2011. december 01. csütörtök, 09:06
Címkék:

Idén 20+1 éves a Béke-Shalom Baráti Társaság. Mint arról lapunkban már korábban beszámoltunk, a Magyar-Izraeli Baráti Társaság zalaegerszegi tagozataként 1990-ben létrejött szervezet a jeles évfordulót egy változatos rendezvénysorozattal ünnepli meg.

 

Faültetés az izraelita temető előtt

A közelmúlt eseményei (kiállítás, koncertek, ételkóstolás) után az elmúlt héten emlékfát ültettek, és emléktáblát avattak a zsidó temető előtti parkban, mely ezentúl a Remény nevet viseli. Az ünnepségen részt vett Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete, akit a rendezvény előtt Gyutai Csaba polgármester fogadott hivatalában.

remeny 1

Ilan Mor (jobbról) és Matyéka István az emléktábla előtt

 

Az emléktábla-avatáson Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte a nagykövetet és a közönséget, majd Matyéka István a baráti társaság elnöke mondott ünnepi beszédet. Hangsúlyozta: azért a "Remény" szó került az emléktáblára, mert minden emberben, családban és tenni akaró közösségben ott lakozik a remény, amiért élni érdemes. Ez az alapja az emberek közötti kapcsolatoknak. Ugyanakkor hitet is jelent; hogy az a borzalom, ami a zsidósággal megtörtént, soha többet nem ismétlődik meg. A jeles évforduló alkalmából a temető előtti park is ezt a nevet viseli ezentúl.

Ilan Mor nagykövet elmondta: örömére szolgál, hogy a Remény közparkban köszöntheti a születésnapját ünneplő baráti társaságot. Hiszi, hogy amíg él a remény, addig van párbeszéd az emberek között, s nem kell tartani fenyegetettségtől. A remény szóban ott van az "élni és élni hagyni" jelige is; vagyis mindenki szabadon, saját kultúráját, nézeteit, vallását megtartva élhessen hazájában, s emiatt ne érje sérelem.

remeny 2

Faültetés a 20+1 éves Béke-Shalom Baráti Társaság tiszteletére

 

A táblaavatást követően az évforduló alkalmából a baráti társaság, a zsidó hitközség, valamint Ilan Mor nagykövet, Gyutai Csaba polgármester és Rigó Csaba kormánybiztos emlékfát ültettek a Remény parkban.

A rendezvény után a Zsidó Közösségi Házban sor került a Béke-Shalom Baráti Társaság 20+1 éves krónikáját felelevenítő könyv bemutatására is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK