2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Partfalcsúszás fenyeget

2013. május 29. szerda, 20:59
Címkék:

Kátyúk, beszakadt úttestek, leomlott partfalak maradtak városszerte a rendkívül csapadékos téli, tavaszi időjárás következményeként. Az átázott talaj számos helyszínen okozott rézsűcsúszást. A Széperdő utcában megrepedt útszakaszt még márciusban lezárta az önkormányzat, a partfal csúszásával szintén fenyegető Lukahegyi horhost pedig a közelmúltban.

partfal

Az önkormányzat vis maior pályázatot nyújtott be a helyreállításra

– Ilyen kemény telünk talán nem is volt még, rengeteg hó esett, ami teljesen átáztatta a talajt. Ennek következtében rengeteg úthiba, kátyú keletkezett, az elöregedett városi úthálózat nem bírta ezt az igénybevételt – mondja Vas István, a városüzemeltetési osztály közútkezelő szakreferense, akitől a helyreállítási munkák állásáról érdeklődtünk. – Idén azonban nemcsak a kátyúk, hanem az útleszakadások is borzolják a kedélyeket. Utóbbiak jellemzően a közművezetékek nyomvonalán, főleg a szennyvíz- és csapadékcsatornák felett alakulhatnak ki, ahol meghibásodik a közmű, vagy a rétegvíz kimossa a talajt az alépítményben. Ságodból, Neszeléből, valamint a zártkerti utakról, például Gálafejről kapjuk a legtöbb bejelentést, melyek helyreállítását garanciális munkaként próbáljuk érvényesíteni a kivitelezők felé. A legveszélyesebb kátyúk megszüntetése már a tél folyamán is zajlott, de az átfogó útjavítás csak április közepén kezdődhetett meg. A fő közlekedési útvonalakon hamarosan befejeződik a munka, mely mennyiségét tekintve, várhatóan július közepéig eltart.

– Mikor kezdik meg a zártkerti úthálózat kátyúzását?

– A zártkertek tekintetében sem szűkölködtünk lakossági bejelentésekben. Itt a napokban kezdjük meg a munkát. Türelmet szeretnénk kérni a lakosoktól, mert emellett a zúzalékos úthálózatban, útpadkákban keletkezett károk javításáról is gondoskodni kell. Ezek helyreállítása is napirenden van.

– Hol szakadtak le a partfalak?

– Domborzati viszonyainknak köszönhetően jó pár szinte függőleges partfalunk van, melyek átnedvesedtek és megcsúsztak. Ilyen helyzet alakult ki például az Öreg-Szívhegyi utcában, a Szélhordta úti és a Rövidjánkai horhosban, ahol a burkolatra leomlott föld és a növényzet eltávolítását folyamatosan végeztük. Három helyszínen azonban a partfal beomlása fenyeget, amit csak vis maior pályázati támogatás segítségével tudunk elhárítani. A Csácsi-hegyi Széperdő utcában egy tizenöt méteres szakadékba kezdett lecsúszni az út burkolata, ezért szétvált a fél útpálya. Az életveszély miatt ezt az utat lezártuk, ahogy a Lukahegyi úti horhost is. Az épületek itt sincsenek egyelőre veszélyben, de a megközelítésüket biztosító útszakasz igen. Beomlással fenyeget még a Bozsoki-hegyre vezető horhos is. Ezeken a területeken a túlburjánzott növényzet eltávolítását önkormányzatunk a közeljövőben elvégezteti.

– A veszélyhelyzet elhárítása érdekében pályázatot nyújtottak be. Mikorra várható az elbírálás?

– A helyreállítás 50 millió forintra becsült költségét önerőből nem tudjuk finanszírozni, ezért vis maior támogatási igénnyel fordultunk a Belügyminisztériumhoz, a pályázatot május 14-én nyújtottuk be. A támogatás elnyeréséhez először jeleznünk kellett a kárigényt, ezt követően szakértői ellenőrzésekre került sor. Ennek során megállapították a vis maior igény jogosságát. Mindehhez negyven nap állt rendelkezésre. A pályázat elbírálása mennyi időt vesz igénybe, nem tudjuk pontosan, de a súlyos helyzetre való tekintettel bízunk a gyors és kedvező döntésben.

* * *

Már a télen észrevettük, hogy reped és süllyed a házunk előtt mindössze két méterre lévő út. A problémát jeleztük az önkormányzatnak, mely már akkor lezárta ezt az útszakaszt – mondja Paucsa Lívia, aki a Csácsi-hegyen, a Széperdő utcában lakik. – Kicsit aggódunk, hogy a pályázat elbírálása miatt még hónapokat kell várni a helyreállítással. Mivel nem tudunk feljönni a hegyre, az autókat a szerpentinen kell hagynunk. Gyalog kell cipekednünk, nem beszélve arról, hogy a téli tüzelőt is előbb-utóbb ide kellene szállíttatnunk. A hegytulajdonosok között sok az idős ember, akiknek nagy fáradságba telik a gyalogos közlekedés. De nemcsak ez a problémánk, hanem a sok kátyú, ami minden évben gondot okoz. Már többször kértük az önkormányzattól az út helyreállítását. Szeretnénk végre egy aszfaltos utat, megépítése érdekében az itt lakók szívesen összefognának is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK