2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Növelik Gyenesdiás vonzerejét

2013. július 14. vasárnap, 17:19
Címkék:

Gyenesdiás, a zalai Balaton-part és a Keszthelyi-hegység koszorújában fekvő nagyközség kedvező fekvésének, remek klímájának, a Diási Játék- és Gyenesi Lidóstrandjainak köszönhetően mára az egyik legvonzóbb településsé nőtte ki magát a "magyar tenger" partján. Gazdag programkínálatával, változatos turisztikai vonzerőivel, valamint vendégszeretetével ideális célpont lett minden korosztály számára – büszkélkedett Gál Lajos, a Nyugat-Balaton térség egyik legdinamikusabban fejlődő üdülőfalujának polgármestere, akit arra kértünk, hogy mutasson rá a turizmusfejlesztés irányaira.

gyenes4 net

Élményt kínáló becses kincsekkel

– A vendégszeretetéről bel- és külföldön elhíresült nagyközség tavalyelőtt hivatalosan is elnyerte a "Családbarát Önkormányzat"" díjat. A megtiszteltetést jelentő rang és elismerés arra kötelezett bennünket, hogy olyan fejlesztéseket valósítsunk meg, ami egyszerre vonzó kicsiknek és nagyoknak, illetve éppúgy közkedvelt a gyermekes famíliák körében. A családbarát jelleg és a gyermekközpontúság megnyilvánul a rendezvények szervezésénél, hisz mindenhol játszósarkot, illetve gyermekfoglalkoztatót alakítunk ki, a strandokon pedig az animáció arat nagy sikert szezonról szezonra. Közös munkára hívtuk fel a helyi iskola tanulóit annak érdekében, hogy a családbarát üdülőfalu még inkább azonosulni tudjon a gyermekek igényeivel, ezért április végén "gyermek képviselő-testület" kezdte meg munkáját. Arra törekedtünk, hogy a gyermekek tevékenyen részt vehessenek a település alakításában.

A programhoz kapcsoltan gyermekméretű strandi zuhanyt alakítottunk ki, megemeltük a játszótéri hinták védőkorlát elemeit, új elemekkel bővült a skate-parkunk, kinyitottuk nyárra az iskolaudvart is, de létesültek ivó kutak, sőt még útszélesítés is megvalósulhatott. Ingyenes desszert jár minden gyermeknek, aki a családjával azon 9 étterem egyikébe étkezik, amelyik már csatlakozott a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület legújabb családbarát akciójához, de egy diákjavaslat révén új típusú fagylalt is része lett a kínálatnak a Bringatanyán. Az együttműködések, a fejlesztések, a modernizálás irányai is jelzik, hogy egyszerre több generációt képesek vagyunk maradéktalanul kiszolgálni.

Az árakat gyakorlatilag nem emeltük, inkább a kedvezmények rendszerét tágítottuk ki. A látogatókat már nem csupán a West-Balaton-kártya, a, a Gyenesdiás Plusz szolgálja, hanem a Napos Zala-kártya is, amelyik 30 százalékos kedvezményt kínál a térségben élőknek a strandbelépők díjaiból. A családi közösségek értékrendjéhez közel álló gasztrokultúrális rendezvények, fesztiválok (bor-, keszeg-) alkalmával is egyaránt gondolunk a fiatalokra és idősekre. A Diós Települések IV. Nemzetközi Találkozóján nemcsak a Községháza előtti új csobogót avattuk, de a keszegsütést is olyan zenés-táncos programok kísérték, amelynek üzenete az volt: "együttműködésben, közös akarattal jobban megy". A helyi vállalkozókkal is együttműködésre törekszünk a strandszolgáltatások bővítése terén, a fesztiválszervezésben és az élet több területén is. Ezek együtt jelentik a siker zálogát.

gyenes5 net

Kovács Judit, a Tourinform iroda vezetője is megerősítette, hogy Gyenesdiáson változatos, aktív, állandó családi programokat kínálnak bármilyen korosztályhoz tartozó vendégnek. A garantált programok körét idén sikerült újból szélesíteni úgy, hogy borult és esős időben is akad tartalmas és érdekes program. Agyaggalamb lövészet, vezetett bicikli -és gyalogtúra, kézműves-kuckóban drótékszer készítés, minigolf, kovácsműhely látogatás, állatfarm, kályhagyűjtemény látogatás, borkóstolás a Darnay-pincében, kerámiaházi korongozás, nordic walking, madárpark, kalandpark, avar kiállítás is a turisták kedvét keresi.

A magas színvonalú strandi animáció nap, mint nap kínál változatos gyermek-, családi és sportprogramokat, vetélkedőket, homokvárépítő versenyt, vízi-aerobikot valamint mini diszkót. Az animátorok rugalmasan döntenek a strandfoci, a röplabda, vagy a strandkézilabda meccsek szervezéséről. Bala Toni kedves teknőc figurával, mint a település kabalafigurájával a vendégek életnagyságban is találkozhatnak a strandon és rendezvényeken, vagy akár apró ajándéktárgyakon is. Bala Toni idén "fotózkodási pontként" szobor változatban is megjelent és a fényképeket készítő családok számára nyereményjátékot hirdettünk.

Hársfalvi György, a klubkönyvtár vezetője leszögezte, hogy a tartalmas és élményteli pihenés megteremtésének szándékával, új vendégkört is megcélozva szervezik a szezon változatos tematikájú rendezvényeit. Július közepétől hetente egy-egy szerda este a zenéről szól. Az igényesebb közönség kedvére ingyenesen látogatható komolyzenei koncertek, hangversenyek várják a zeneszerető közönséget.

A ""Községházi Esték"" programsorozatban neves előadók mutatnak be ízelítőt a zeneirodalom különböző műfajaiból a könynyebb daraboktól az elmélyülést igénylőkig. A Községháza előterének és nagytermének falain kiállítások váltják majd egymást. A "Magyarország borvidékei képeslapokon" és a "Diósdról dióhéjban, képekben" című tárlaton kívül bemutatjuk Basilides Bálint Géza és Marcelle Vallon Basilides művészházaspár festményeit is. Július 25-én Kristóf-napi hagyományőrző nap lesz a Kerámiaházban.

gyenes1 net

Augusztus 2–4. között zajlik a Havas Boldogasszony Búcsú a templomban és a Diási Történelmi Emlékparkban. Zarándokút, keresztút, búcsúi szentmise, közös kemencés sütés, folklór műsor is része a programnak, amelyhez a Testvértelepülések Találkozója kapcsolódik. Gyenesdiás 9 ezer euro összegű támogatást nyert annak az EU-s projekt lebonyolítására, amelyiken vendégül látjuk az osztrák Gaal és az erdélyi Csíkszent-tamás testvértelepülések küldöttségeit.

Augusztus középső hétvégéjén, a Kárpáti-korzón újdonságként rendezzük az Amatőr Dixie Olimpiát, amelyiken "előzsűrizett" klasszikus jazz, blues, ragtime együttesek, amatőr formációk lépnek föl. Augusztus 18-án a Faludi-síkon a Nagy Lóerő hétvége keretében rendezzük a Festetics Vágtát, ami a Nemzeti Vágta regionális előfutama. Augusztus 18-án a helyi yacht egylet szervezi a hagyományos Gyenes Kupa vitorlásversenyt. Augusztus 18–20. között a Kárpáti-korzón, a Községháznál és a Szent Ilona kápolnában zajlik a Szent Ilona Búcsú és Szent István napi ünnep, zenei és folklórprogramokkal, bállal, hangversennyel, kiállítással, kenyérsütéssel, játszóházzal.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK