2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Neten és okostelefonon az evangélium

2012. április 02. hétfő, 08:09
Címkék:

Szent Pál, a népek apostola leveleket írt egykor. Ha ma élne, talán mobilalkalmazásokon keresztül, interneten érné el az embereket. Talán az internet apostola volna, mondta Horváth István Sándor zalalövői plébános, aki nyolc éve indította útjára az internetes napi evangéliumokat, melyre még a Vatikánban is felfigyeltek. A plébános éppen egy budapesti konferenciára készül. Az okostelefonokkal kapcsolatos szakmai értekezés vendége lesz annak apropóján, hogy Magyarországon az egyetlen vallásos témájú okostelefon alkalmazást is kifejlesztette.

Kimenni a templom falai közül

bibli-okos

- Ha a fiatal nem a templomban ül, hanem az internet előtt, akkor hiába várom a templom falai között. A másik technikai eszköz, melyet szinte mindenki használ a mobiltelefon, s egyre több az okostelefon is. Azt vallom, ha a diák nem jön a tanár utcájába, akkor a tanárnak kell menni a diákhoz. Ki kell menni a templom falai közül, megtalálni a lehetőségeket ahogyan továbbadhatjuk az isteni hirdetéseket, hogy kapcsolatba lépjünk az emberekkel, s ők visszataláljanak az egyházi élethez.

- Nem megy - e a technikai eszközhasználat a mondandó személyes jellegének rovására?

- Óvatosak kell ezzel egyensúlyozni. Az egyház mindig kereste az új lehetőségeket, hogy a híveket meg tudja szólítani. Ma az sem ritka, hogy felveszik a misét és megosztják az interneten. Főleg a fiatalabb papok választják a kapcsolattartásnak ezt a módját. Persze ezek az eszközök rejtenek veszélyeket is, de hiszek abban, hogy mint bármit, ezt is lehet jó célra használni. Hogy aki az igazságot keresi, az az interneten is kereshesse. Ezek az eszközök segítenek minket, okos emberek találták fel őket, okos célra. 2004 óta közel 40 millió evangéliumot küldtem el, a napi 32 ezer látogatón keresztül. Ennyien a templomi hirdető táblát nem olvassák.

net-pap

Horváth István Sándor


- Esetleg a misére járók száma is nőtt ezzel együtt?

- A kettő nem feltétlenül függ össze. Akiket hittanon tanítok, azoknak ez szimpatikus és közelebb hozza őket. Vannak, akik távol élnek, akár az ország másik végében, ők nem fognak csak emiatt az én miséimre járni. S van, akinek éppen az inkognitó megőrzése a fontos, így tudja elmondani a problémáit, amihez az internetes kapcsolattartás szintén jó. Van, aki évek óta megfogadta, hogy mindennap olvassa a Bibliát, aztán nem tudta megvalósítani. Viszont sokan kezdik a napjukat az e-mailok olvasásával. Ha köztük van egy evangélium is, akkor már meg is oldódott ez a kívánság. 2011. szeptemberében készítettem el az okostelefon alkalmazást, mellyel visszamenőleg meg lehet találni az összes kiküldött evangéliumot. Napra késznek kell lenni, s meglátni a kor nyújtotta lehetőségeket az igehirdetésre. Mert a papoknak ez a dolga.

- Az Ön ötlete akkor világújdonság. Egyre híresebbek a zalai papok.

- Minden tiszteletem Lendvai Zoltán atyának, csak azt nem tudom, hogy az ő munkája több hívőt, vagy több gördeszkást teremtett. Nagyon jó volt a lehetőség, de csak pillanatig tartott. Arra kell törekedni, hogy folyamatosan, rendszeresen tudjunk hatni az emberekre, s ne a pillanatnyi látványosság miatt figyeljenek ránk.

- Bennem él csak a téves elképzelés, hogy a papok távolságtartók, túl szigorúak?

- Igyekszünk ezt levetkőzni, bár ez egyéniség kérdése is. Nincs korlát arra nézve, hogy jelen legyünk mondjuk közösségi oldalakon. Egyes plébániáknak is van ilyen oldaluk, belső levelezésük.

- A nevéhez a jelenleg zajló zalalövői templom felújítási munkái is kapcsolhatók.

- Az 1920 - as években, szintén válságos időkben épült a templomunk, s ennek megfelelően szegényes lett. Az állapota pedig folyamatosan romlott. A 60 - as években a liturgikus reform kapcsán belső tere átrendeződött. Most ezeket a problémákat orvosoljuk. Az épület külsejét néhány éve felújították, s most a benső a sor. Eredeti helyére visszahelyezzük a szentségházat, az oltárokat, a keresztelő kutat, gyóntató széket. Megújulnak a díszítő képek és bővül a színes ablakok sora. Mindennek nyomán a templomba betéréskor a belső látvány is beavatás jellegű lesz. Reméljük jövő évre befejeződnek a munkálatok, melyhez a forrást elsősorban a helyi hívek adományai biztosítják.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK