2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Motorosokat védő korlátot helyeztek ki

2015. október 11. vasárnap, 11:03
Címkék:

A motoros balesetek következményeit csökkentő műanyag korlátokat helyeztek el a 76-os főút két zalai szakaszán, Zalaegerszeg irányában a nagykapornaki tetőn valamint az alsónemesapáti elágazó után a kapaszkodósáv első jobbra ívelő kanyarjában.

kapornak vedokorlat2

A baleseti sérülések súlyosságának csökkentése érdekében

Vigh László országgyűlési képviselő a nagykapornaki tetőn tartott helyszínbejáráson elmondta: Magyarországon egyedülálló forgalomtechnikai megoldással igyekeznek a balesetek következményeit csökkenteni. Az elmúlt másfél évben 38 motoros baleset történt a megyében, és e tekintetben a nagykapornaki tető kiemelten veszélyes helynek számít, ahol több halálos motoros baleset fordult már elő. A hosszú egyenest követő éles kanyarban gyakorta váratlan útviszonyok között találják magukat az autósok és a motorosok, akiknek figyelmét a páratlan panoráma is elvonja.

A meglévő szalagkorlátok alsó részén elhelyezett energiaelnyelő műanyag védőkorlát ugyan nem előzi meg a balesetet, viszont a gyorshajtás vagy megcsúszás miatt az útról kisodródó motorosok sérüléseit tompíthatja.

kapornak vedokorlat1

Rigó Csaba kormánymegbízott kiemelte, az itt történt balesetek miatt korábban figyelmeztető és sebességkorlátozó táblákat helyeztek ki, útburkolati jeleket festettek fel. S már akkor szóba került a védőkorlát felhelyezése, amit most a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában Nagykapornaknál 440 méter hoszszan építettek ki. A figyelemfelkeltő, sárga korlátsávot az alsónemesapáti elágazót követő emelkedőn is kihelyeztek. Az Olaszországban már használatos, de Magyarországon eddig másutt nem alkalmazott védőeszköz beszerzése hatmillió forintba került. A nagykapornaki emelkedőn mindkét irányban csúszásveszélyre figyelmeztető, valamint esőben 60 kilométeres sebességkorlátozó táblákat is kihelyeztek.

Ide kamerát is kihelyeznek. Nem a sebességet fogják mérni, hanem a forgalmat figyelik majd. Számos, anyagi kárral járó baleset után ugyanis az autósok elhagyják a helyszínt, a felvételek viszont tisztázhatják a körülményeket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK