2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Most némán mutatja az időt

2012. február 14. kedd, 08:52
Címkék:

Nem hallani hírét Zalaegerszegnek, legalábbis a belvárosban nem. A polgármesteri hivatal előtt álló zenélő óra néhány hónapja némán mutatja az időt. A "Hallottad -e hírét Zalaegerszegnek" kezdetű népdalt már nem játssza le a szerkezet. Az órát 1986-ban állították fel, hamar kedvelt találkozóhellyé vált, sőt afféle látványosság is lett. De miért nem zenél minden órában, ahogy megszoktuk, s ha netán elromlott, mikor javítják meg? Néhány rövid telefonbeszélgetés után kiderült: a történet ennél kicsit összetettebb.

 

A térrendezés miatt áthelyezésre kerülhet a zenélő óra

Dr. Kovács Éva, a polgármesteri hivatal városfejlesztési és tervezési osztályának stratégiai szakreferense (az átalakult műszaki osztály egykori vezetője) elmondta, hogy az idén 26 éves óra zenélő egysége meghibásodott. A benne lévő mini szintetizátor elektronikája elromlott, s általában is erős modernizációra szorul az egész szerkezet. Annak ellenére, hogy a pontos időt egyelőre mutatja. A város szeretné az órát felújítani, tavaly kértek is árajánlatot, ám akkor nem jutott pénz a javításra. Közben a polgármesteri hivatal előtti tér rekonstrukciójára ötletpályázatot hirdettek; várhatóan még ebben az évben átalakul a tér. Hogy ez mennyiben érinti majd az órát, még nem tudni.

 

ora 1

Néhény hónapja nem zenél, de 26 évesen is jól jár

 

Lehet, hogy köré épül fel az új tér, de lehet, hogy áthelyezésre kerül az óra. Míg a jövője bizonytalan, luxus lenne a felújításra milliókat áldozni. Nagyjából ugyanis ennyibe kerülne a modernizáció. Mindezt már Bertók Sándor főépítész, a városfejlesztési és tervezi osztály vezetője mondta, majd hozzátette: a város mindenképpen szeretné az órát megtartani, hiszen szimbólummá vált az évtizedek alatt, és az itt élők kedvelik. A felújítással azonban meg kell várni a tér átépítését. A polgármesteri hivatal előtti területnek harmonizálnia kell a Dísz térrel, az Európa térrel, sőt a közgyűlés 10 millió forintot biztosított a Kossuth utca közlekedésrendszerének átalakítására is. A komplex fejlesztéssel és a forgalom korlátozásával sétálóövezetté válhat a belváros ezen szakasza. Ebben az új közegben kell majd megtalálni az óra helyét. A tervek még nincsenek készen, így egyelőre az sem kizárt, hogy a tér jelenlegi pontján marad az objektum.

Az önkormányzat tavaly tavasszal a Városgazdálkodási Kft-vel közösen ötletpályázatot hirdetett a tér átépítésére a Corvinus Egyetem Tájépítészeti Hallgatóinak körében. A pályaműveket októberben be is mutatták a polgármesteri hivatal aulájában (a tervek még most is láthatók a VG Kft. honlapján). Már akkor megfogalmazódott, hogy nem egy tervet választanak majd ki a pályaművek közül - melynek mintájára átépül a tér - hanem a sok elképzelésből születik egy átfogó javaslat. A város Pelényi Gyula építészt bízta meg a tanulmányterv elkészítésével.

 

ora 2

Lehet, hogy a tér egy másik pontján áll majd az óra?

 

Az építész érdeklődésünkre elmondta: úgy érzi, hogy bár az egyetemisták sok jó ötlettel álltak elő - főleg a zöldfelület szebbé tételével kapcsolatban - az kevéssé derült ki a tervekből, hogy milyen új funkciót lehetne adni a térnek. Szerinte, a készülő új forgalmi rend új lehetőséget ad a terület hasznosítására. Célszerű lenne például az egész felületet kiszélesíteni, úgy, hogy a szomszédos Kisfaludy utca ne fusson ki a Kossuth utcáig. Szélesebb gyalogossáv, kerékpárút, és esztétikus pihenőrész is kerülne az új térre, mely a zsinagóga felé is terjeszkedne, megkönnyítve így az oda vezető utat. Fontos szempont továbbá, hogy a hivatalba igyekvők is kényelmesen közlekedhessenek, anélkül, hogy a pihenni vágyókat megzavarnák.

Ebben az új szituációban kell megkeresni a téren jelenleg lévő objektumok (óra, szobor, és az évenként felállítandó városi karácsonyfa) helyét, illetve láthatóságát. A Zrínyi-szobor biztos marad, az óra viszont - ha a helyzet úgy kívánja - lehet, hogy a megújult tér egy másik pontján kerül felállításra.

Remélhetőleg friss elektronikával ám a régi dallal felszerelve, hogy a zalaegerszegiek ezután is találkozhassanak az óránál.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK