2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Gyermekek utáni pótszabadság

2012. január 05. csütörtök, 18:54
Címkék:

A közelmúltban több, a munkáltatók és munkavállalók jogait és kötelezettségeit érintő új jogszabály lépett életbe. Ezek közül a sokakat foglalkoztató változásokról számolunk be.

 

Új munkaügyi jogszabályok

Módosult a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásáról szóló jogszabály: eszerint a korlátozottan cselekvőképes személyek munkaszerződés megkötésére, módosítására a törvényes képviselő hozzájárulása is szükséges. A korábbi szabályozás szerint a 16. Életévét betöltött személy ilyen hozzájárulás nélkül is köthetett munkaszerződést.

A cselekvőképtelen személy nevében pedig a törvényes képviselője tesz nyilatkozatot. A fiatalkorú munkavállalóknál a megfelelő alkalmazás mellett az egészséges és biztonságos munkavégzésük érdekében folyamatos felügyeleti kötelezettséget, és alkalmassági vizsgálatot ír elő a jogszabály.

Új elem, hogy a gyermekek után járó pótszabadságot immáron mindkét szülő igénybe veheti, arra jogosult. Az európai uniós alapelvvel összhangban szülési szabadság jár annak a nőnek is, aki a gyermeket örökbefogadási szándékkal neveli.

Változik a nyugdíjasnak minősülő munkavállaló fogalma! Egyszerűsített foglalkoztatás esetén a munkavállaló részére személyi alapbérként (teljesítménybérként) legalább a minimálbér 85 százaléka jár, illetve a garantált bérminimum 87 százaléka.

Újdonság továbbá, hogy olyan munkahelyeken, ahol különböző munkáltatók alkalmazásában álló munkavállalókat foglalkoztatnak, a veszélyek elkerülését célzó összehangolásért a fővállalkozó, ennek hiányában a tényleges irányítást gyakorló, vagy a munkahelyért a fő felelősséget viselő felel. A változást a korábbiakhoz képest az jelenti, hogy a vonatkozó kötelezettségeket nem lehet a szerződésben a másik félre hárítani.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK