2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A lezárt útszakaszok is már járhatóak Zalában

2013. január 19. szombat, 16:40
Címkék:

Senkit nem hagytak magára az utakon, folyamatosan mentették ki az országosan mintegy 1500 balesetet szenvedett illetve árokba csúszott gépjárműveket. Közel ezer tűzoltó vett részt a mentési feladatokban, melyet a rendőri erők, a katasztrófavédelem és a közút összehangolt együttműködése jellemzett – értékelt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője szombati, zalaegerszegi sajtótájékoztatóján. Bakondi György Győr-Sopron majd Vas megyében tartott látogatása után érkezett a zalai megyeszékhelyre.

havaza zeg

Bakondi Gyögy: Senkit nem hagytak magára az utakon

A rendkívüli hóhelyzet miatt minden megyében meghozták a szükséges intézkedéseket a helyi védelmi bizottságok, míg a katasztrófavédelem operatív törzseket hozott létre a mentések koordinálására. Az utak, vasutak járhatóvá tétele érdekében országosan eszközöket, elsősorban hómarókat, hókotrókat csoportosítottak át, emellett forgalomszervezési intézkedéseket vezettek be, korlátozták illetve irányították a legkockázatosabb kategóriába tartozó tehergépjárművek forgalmát. A kamionstop mellett megszervezték a sofőrök ellátását is, akik meleg teát és takarót kaptak. Megszervezték, hogy az átmenetileg elzárt településeken legyen elegendő gyógyszer és élelmiszer, továbbá, hogy a betegek és a szülőnők szükség esetén kórházba jussanak. Folyamatosan tették közé az információkat a hóhelyzetről, az utak állapotáról az állampolgárok számára. Ma hajnalban megállt a szél, citromsárga figyelmeztetés lépett életbe, így az utak tisztítása is hatékonyabbá válhatott, és feloldhatták a korábban elrendelt forgalomkorlátozásokat – mondta el Bakondi György. A katasztrófavédelmi főigazgató úgy fogalmazott, a mentés a járási és helyi védelmi bizottságok életében is komoly próbatételnek bizonyult, melyet jól oldottak meg.

Rigó Csaba kormánymegbízott, a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke elmondta, a múlt vasárnapi havazás óta 12 intézkedést adott ki, melyek nagy része a közutak állapotának javítására irányult, vagyis a közútkezelő még nagyobb erőkkel vonuljon fel. Emellett pénteken elrendelték a 7,5 tonna feletti tehergépjárművek forgalmának korlátozását a szlovén majd a horvát határon, amit szombaton 14 órakor oldottak fel. A kamionforgalmat a 86-os főútra is rá tudták engedni. A kamionstop a szomszédos megyék problémáit figyelembe véve is indokolt volt. A kormánymegbízott hozzáfűzte, örül annak, hogy rendkívüli haláleset nem volt a megyében. Velence volt az egyetlen elzárt település Zalában, ahol mostanra 12-ről 9-re csökkent a lezárt útszakaszok száma, a nehezen járható útszakasz pedig ötre. Tanulságként a következőket fogalmazta meg: nagyobb figyelmet kívánnak meg az alsóbbrendű utak felszabadítása, valamint az élőállat-szállítás minél zavartalanabb biztosítása.

havaza bakondi

Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kiemelte, a műveletirányítás kiválóan vizsgázott a rendkívüli téli időjárás okozta következmények felszámolásában. Mindenkit kimentettek az utakon rekedők közül, és ellátták azokat is, akik lakásukban szenvedtek el valamilyen szükségletet. Egységeik negyvenegy esetben vonultak ki, ami összesen száz gépjármű, főleg kamionok mentésére irányult. A megyében főút nem volt lezárva a kritikus időszakban. A 86-os felé azonban nem engedhették tovább a forgalmat, emiatt került sor a határzárásra. Letenyét 12 órán át tartottak zárva, Rédicst és Tornyiszentmiklóst tovább. A két utóbbi átkelőt fokozatosan nyitották meg, hogy a több száz feltorlódott kamiont, melyek élőállatot is szállítottak, elindulhassanak előbb Budapest, majd később a 86-os főút felé.

Fülöp Valter, Zala megyei rendőrfőkapitány hangsúlyozta, a rendkívüli helyzet ellenére nem történt több baleset a szokottnál, annak köszönhetően, hogy a védelmi bizottságok, a rendőrség és katasztrófavédelem üzenetei eljutottak az állampolgárokhoz. Az elmúlt 24 órában Szentpéterúrnál mentettek ki egy tyukodi családot, akiket Zalaegerszegen szállásoltak el.

Mórocz József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala megyei igazgatója elmondta, 1600 kilométeres úthálózatot kezelnek a megyében. A szél nagyon megnehezítette munkájukat, mely során azon utak felszabadítására koncentráltak inkább, melyek településekre vezettek. Ma estére a kedvezőbb időjárásnak köszönhetően a lezárt útszakaszokon is megindulhat a forgalom, így minden út járható lesz Zalában, fűzte hozzá.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK