2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

"Minden jó, ha a vége jó”

2011. december 16. péntek, 18:41
Címkék:

A hul­lám­zó nyá­ri ven­dég­for­ga­lom, és né­hány ne­héz­ség el­le­né­re alap­ve­tő­en elé­ge­dett az idei év­vel Balatongyörök pol­gár­mes­te­re. Biró Ró­bert sze­rint, ha az idei év be­vé­te­le­it jö­vő­re is tel­je­sí­te­ni tud­ják, ak­kor to­vább­ra sem lesz okuk túl­zott pa­nasz­ra. Min­den jó, ha a vé­ge jó. Akár ez is le­het­ne az idei sze­zon mot­tó­ja Balatongyörökön. Ahogy azt ko­ráb­ban több te­le­pü­lés­ve­ze­tő is meg­fo­gal­maz­ta, az idény jól in­dult, az­tán egy hosszabb, őszi­nek is be­il­lő sza­kasz után au­gusz­tus utol­só nap­ja­i­ban tért vissza új­ra a nyár.

 

 balatongyorok festmeny

 

Több lábon állva, felelősen – Balatongyörökön

Mi­vel ek­kor még csak­nem hétmil­lió fo­rin­tos hi­ányt re­giszt­rál­tak, né­hány hét­tel meg­hosszab­bí­tot­ták a strand nyit­va­tar­tá­si ide­jét, így vé­gül már csak ke­vés hi­ány­zott a kasszá­ból a ter­ve­zet­tek­hez ké­pest. An­nak ér­de­ké­ben, hogy a költ­sé­ge­ket csök­kent­sék, pél­dá­ul di­ák­mun­ká­so­kat fog­lal­koz­tat­tak a lé­te­sít­mény­ben.

A ta­pasz­ta­la­tok azt mu­tat­ták, hogy jó dön­tés volt. A je­len­tős meg­ta­ka­rí­tá­sok­kal összes­sé­gé­ben tar­ta­ni tud­ták a ta­va­lyi ered­mé­nye­ket. Nem csak az ön­kor­mány­zat, a he­lyi szál­lás­ki­adók is ha­son­ló­an él­ték meg a nya­rat, sze­ren­csé­re az össze­sí­tés­kor ők is ál­ta­lá­ban 80 szá­za­lék fe­let­ti fog­la­lás után köny­vel­het­ték el a be­vé­telt.

A stran­dot egyéb­ként a he­lyi­ek in­gyen lá­to­gat­hat­ják, a nya­ra­ló­tu­laj­do­no­sok ked­vez­mé­nyes bér­le­te­ket igé­nyel­het­nek Balatongyö­rö­­kön. En­nek csu­pán az a fel­té­te­le, hogy ne le­gyen adó­tar­to­zá­suk. A le­he­tő­ség­gel so­kan él­tek, a pol­gár­mes­ter tá­jé­koz­ta­tá­sa sze­rint mint­egy 300–400 ilyen bér­le­tet ad­tak ki. Biró Ró­bert egyéb­ként egy a mű­sza­ki bi­zott­ság­gal tar­tott szem­le után úgy vé­li, hogy ha je­len­leg van­nak is ki­sebb le­ma­ra­dá­sa­ik a szom­szé­dos strand­hoz ké­pest, en­nek el­le­né­re évek óta jól sze­re­pel­nek a ba­la­to­ni stran­dok ver­se­nyén.

 

bgyorok polgi

 

Cél­juk ter­mé­sze­te­sen az, hogy a jö­vő­ben még von­zób­bá tegyék a lé­te­sít­ményt a ven­dé­gek szá­má­ra. A te­le­pü­lés ve­ze­tő­je el­mond­ta, a kép­vi­se­lő-­tes­tü­let­tel fon­tos­nak lát­ják, hogy az egyes adó­ne­me­ket ar­ra a te­rü­let­re for­gas­sák vissza, ahon­nan a pénz be­fo­lyik. A gép­jár­mű­adót a köz­le­ke­dés, az utak fej­lesz­té­sé­re, az ide­gen­for­gal­mi adót pe­dig tu­risz­ti­kai cé­lok­ra hasz­nál­ják. Ezt a la­kos­ság is jónéven ve­szi, hi­szen köz­vet­le­nül lát­ja a rá­eső összeg be­fi­ze­té­sé­nek ered­mé­nyét.

Ta­valy nem emel­tek adót, sőt a te­lek­adót több mint 30 szá­za­lék­kal csök­ken­tet­ték, en­nek el­le­né­re po­zi­tív mér­le­get zár­tak. A jö­vő évi adók meg­ál­la­pí­tá­sa de­cem­ber 15-re vár­ha­tó. Ezek meg­ál­la­pí­tá­sá­hoz szá­mos té­nye­zőt fi­gye­lem­be vesz­nek, tö­re­ked­nek ar­ra, hogy az mi­nél igaz­sá­go­sabb, és mind a te­le­pü­lés, mind pe­dig an­nak la­kói szá­má­ra a le­he­tő leg­el­fo­gad­ha­tóbb mér­té­kű le­gyen.

Az adó­zók egyéb­ként szep­tem­be­rig kap­tak le­he­tő­sé­get ar­ra, hogy ko­ráb­bi tar­to­zá­sa­i­kat kö­vet­kez­mé­nyek nél­kül ren­dez­hes­sék, és a több­ség élt is a le­he­tő­ség­gel. Akik nem vál­lal­ják, hogy a jog­sza­bály ál­tal meg­ál­la­pí­tott össze­get be­fi­zes­sék, és se­gít­sék a kö­zös­ség ki­adá­sa­i­nak fe­de­zé­sét, akár igen ko­moly bün­te­tés­re is szá­mít­hat­nak.

A fej­lesz­té­se­ket il­le­tő­en Biró Ró­bert el­mond­ta, hogy négy pro­jek­tet "örö­köl­tek" a ko­ráb­bi cik­lus­ból. Ez nagy­já­ból be is ha­tá­rol­ta a le­he­tő­sé­ge­ket, hi­szen az ön­erő-ki­fi­ze­tés­ről nagy­részt a mos­ta­ni bü­dzsé­ből kel­lett gon­dos­kod­ni. A ki­vi­te­le­zé­sek be­fe­je­zé­sé­ig fel­ké­szül­nek a to­váb­bi be­ru­há­zá­sok­ra, gon­do­san meg­ter­ve­zik mi az, ami szük­sé­ges, és a költ­sé­ge­ket il­le­tő­en sem meg­ter­he­lő a köz­ség szá­má­ra.

Az em­lí­tett fej­lesz­té­sek kö­zül a Szép­ki­lá­tó­nál már be­fe­je­ződ­tek a mun­kák, és fi­ni­sé­be ér­ke­zett az egész­ség­ház­nál fo­lyó épít­ke­zés is. Előb­bi he­lyen meg­szé­pült, kul­tu­rált kör­nye­zet, új par­ko­ló fog­ja vár­ni az ar­ra já­ró­kat. Utób­bi­nál, a NYDOP-5.2.1/A-09 cí­mű pá­lyá­za­ti pro­jekt ke­re­té­ben meg­va­ló­su­ló, mint­egy 42 mil­lió fo­rint ér­té­kű be­ru­há­zás, ami­hez 90 százalékos ál­la­mi tá­mo­ga­tást hasz­nál­hat­nak fel. Az aka­dály­men­te­sí­tett épü­let­ben kor­sze­rű fel­nőtt és gyer­mek­ren­de­lő, va­la­mint meg­újult gyógy­szer­tár áll a ke­ze­lés­re vá­rók ren­del­ke­zé­sé­re, vár­ha­tó­an ja­nu­ár­tól.

A becehegyi me­ző­gaz­da­sá­gi utak fej­lesz­té­se a kö­zelmúlt­ban kez­dő­dött, és, ha min­den a ter­vek sze­rint ala­kul, ak­kor sza­ka­szok­ra bont­va egy év múl­va fe­je­ző­dik be. A 71-es út­nál lé­te­sí­ten­dő kör­for­ga­lom épí­té­sé­nek elő­ké­szí­té­se a vég­ső stá­di­um­ban van, né­hány nap múl­va ki­ír­ják a köz­be­szer­zé­si el­já­rást, már­ci­us­ban pe­dig kez­dőd­het a mun­ka, ami jó eset­ben a sze­zon kez­de­té­re el­ké­szül. Már a mos­ta­ni kép­vi­se­lő-­tes­tü­let dön­tött az óvo­da ener­ge­ti­kai fej­lesz­té­sé­ről, il­let­ve egy eh­hez be­adan­dó pá­lyá­zat­ról, ha­ma­ro­san ki­de­rül, hogy nyer­­nek-e pénzt a mun­kák­ra.

 

bgyorok egeszseghaz

 

Egy a Nyu­gat-du­nán­tú­li Ope­ra­tív Prog­ram ke­re­té­ben, a tu­risz­ti­kai fej­lesz­té­sek­re ki­íran­dó pá­lyá­za­ton a te­le­pü­lés­köz­pont, va­la­mint a strand kö­rü­li te­rü­let rend­be­té­te­lé­re sze­ret­né­nek for­rást sze­rez­ni, és a Szép­ki­lá­tó kör­nyé­kén is ter­vez­nek még tu­ris­ta­csa­lo­ga­tó be­ru­há­zást. Ezek 2-3 év­re biz­to­san le­kö­tik a te­le­pü­lés anya­gi és egyéb ka­pa­ci­tá­sát.

Mi­vel a kép­vi­se­lők úgy vé­lik, hogy csak az ide­gen­for­ga­lom­ra nem le­het ala­poz­ni egy te­le­pü­lés jö­vő­jét, és a több ­lá­bon ál­lást he­lye­zik elő­tér­be, fon­tos­nak tart­ják a köz­ség ha­gyo­má­nya­i­ra, il­let­ve a ter­mé­sze­ti erő­for­rás­ok­ra ala­po­zott gaz­dál­ko­dást. Ezt a célt je­löl­ték ki az em­lí­tett óvo­da­fej­lesz­té­si pá­lyá­zat­ban is, ahol a te­le­pü­lé­sen ke­let­ke­zett faapríték fel­hasz­ná­lá­sá­val biz­to­sít­ják az épü­let ener­gia­szük­ség­le­tét.

A fej­lesz­té­sek mel­lett jö­vő­re is hang­súlyt fek­tet­nek a szín­vo­na­las prog­ra­mok­ra. A ko­ráb­bi évek­hez ké­pest új­don­ság lesz jú­li­us­ban a Ba­la­ton Echoe – Reggae és SKA fesz­ti­vál, au­gusz­tus­ban pe­dig az I. Ba­la­to­ni Hal­éte­lek Fesz­ti­vál­ja és Pálin­ka Na­pok.

Biró Ró­bert pol­gár­mes­ter a jö­vő év­re vo­nat­ko­zó­an azt mond­ja, ha 2012-ben is tel­je­sí­te­ni tud­ják az idei év be­vé­te­le­it, ak­kor már elé­ge­det­tek le­het­nek. A fej­lesz­té­sek és az anya­gi le­he­tő­ségek ki­hasz­nálá­sa mel­lett azon­ban ügye­lnek ar­ra is, hogy a te­le­pü­lés olyan kel­le­mes, csa­lá­di­as han­gu­la­tú ma­rad­jon, mint ami­lyen­nek szá­mos könyv­ben le­ír­ják, több mint száz év óta.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK