2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Megyei területfejlesztési konzultációs fórumot hoztak létre

2012. január 11. szerda, 17:04
Címkék:

A Zala Megyei Közgyűlés január 11-i rendkívüli ülésén döntött arról, hogy létrehozza a megyei területfejlesztési konzultációs fórumot a régiós és a megyei területfejlesztési tanács megszűnése miatt.

 

Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő törvények módosítása kapcsán megszűnt a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács és a Zala Megyei Területfejlesztési Tanács, jogutódja a megyegyűlés lett. Emiatt döntöttek, hogy létrehozzák a megyei területfejlesztési konzultációs fórumot, amit a megyei közgyűlés és a két megyei jogú város közgyűlése működtet.

A szervezetbe azonos számú delegáltra tehetnek javaslatot a tagok, így a megye részéről Manninger Jenő elnök és Dr. Pál Attila alelnök vesz részt a munkában. A megtartandó konzultációs fórumokon előzetes állásfoglalást fogalmaznak meg a megyei önkormányzatot érintő területfejlesztési feladatokról, melyeket a közgyűlések alkalmával mindenkor ismertetik majd a grémium tagjaival – tette hozzá a közgyűlés elnöke.

Az önkormányzati törvény módosítása következtében csökkentették a megyei önkormányzaton belül működő bizottságok számát, így megszűnt az oktatási és kulturális valamint az egészségügyi és szociális bizottság is. Az állandó bizottságok száma még tovább csökkent azzal, hogy a turisztikai és külkapcsolatok bizottsága is megszűnt, feladatkörét pedig a térségfejlesztési bizottság veszi át.

Az eddigi hét helyett tehát négy bizottsága lesz ezentúl a megyei közgyűlésnek: jogi és ügyrendi, kisebbségi és nemzetiségi, pénzügyi, valamint térségfejlesztési.

A megyei közgyűlés elnöke erről azt mondta: a megváltozott feladatellátás indokolta a bizottsági struktúra átalakítását valamint a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítását. Utóbbinak konkrét eleme, hogy az okiratból törölték azokat a szakfeladatokat, melyekre vonatkozóan a megyei önkormányzatnak január 1-től már nincs hatásköre.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK