2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Már négy főúton kötelező a hólánc használata

2012. december 08. szombat, 17:04
Címkék:

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának legfrissebb, 12 órai összesítése alapján változatlanul esik a hó a Dunántúl dél-nyugati területein, illetve a Keszthely–Makó vonaltól délre. Zala, Somogy, Baranya, valamint Bács-Kiskun megye déli részéről és Csongrád megyéből havazást jelentettek. Intenzíven havazik Harkány és Kiskunhalas környékén. Harkány térségében sok helyen 10 centiméter feletti a frissen hullott hóréteg vastagsága. A hőmérséklet mindenhol fagypont alatti, az Északi-középhegységben több helyen -9 fok alatti hideget mértek.

A KÖZÚT TELJES KAPACITÁSSAL DOLGOZIK A HAVAZÁSBAN ÉRINTETT TERÜLETEKEN

Havas a főutak burkolata Zala, Somogy és Baranya megyében. Latyakos burkolatot jelentettek Vasvár, Körmend és Zalaegerszeg térségéből. Keszthely, Marcali, illetve Kiskunhalas környékén hókásás szakaszokra is számítani kell. A mellékúthálózat burkolata a Dunántúl nyugati és déli területein havas, letaposott havas. Az északi országrészben Balassagyarmat környezetében jégbordás, Salgótarjánnál letaposott havas. A Dunántúl déli területein közepes, Szántód, Dunaújváros, illetve Szentes környékéről erős, 40–50 km/h sebességű széllökéseket jelentettek. Harkány környékén viharos, 60 km/h feletti a légmozgás.

Baranya megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 67-es főúton Boldogasszonyfa-Kaposvár között és a 6-os főúton Mecseknádasd-Pécsvárad között, az 56-os főúton Bátaszék térségében, valamint Somogy megyében a 66-os főúton Szentbalázs és Gödre kötelezővé tette a hólánc használatát. Ha továbbra is ilyen intenzitású marad a hóesés a Baranyában, akkor a Mecsek többi átkelési szakaszán is kötelező lesz a hólánc a gépjárművek számára.

A havazásban érintett területeken a közútkezelő üzemmérnökségei a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban, teljes kapacitással dolgoznak, sőt egyes helyeken a bérelhető gépeket is bevetik a hóakadályok megszüntetése érdekében. Országosan jelenleg a Közút közel 200 munkagépe és 600 munkatársa dolgozik az utak hóeltakarításán és síkosságmentesítésén.

Ugyanakkor a társaság arra kéri az autósokat, amennyiben tehetik, ne induljanak útnak az intenzív havazásban és hóátfúvásokban érintett területeken addig, amíg a veszélyes időjárás nem csillapodik és akkor is csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel közlekedjenek. Utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a megyei ügyeleteken – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak. A társaság weboldalán, naponta többször frissítik az útállapotokra vonatkozó információkat és hasznos téli közlekedési tanácsokat is találhatnak az érdeklődők.

Amennyiben a közlekedők mégis elakadnának járművükkel, segítséget a tűzoltóság szakembereitől kaphatnak a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívó számon.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK