2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Lenti: stratégiai cél a turizmus fejlesztése

2012. december 10. hétfő, 16:21
Címkék:

Lenti városa a leginkább arra lehet büszke, hogy sikerült több ütemben, a terveknek megfelelően, pályázati támogatás és önerő segítségével megvalósítania a környék legnagyobb 830 millió forintos beruházását: a városközpont funkcióbővítő beruházását, a Városi Művelődési Központ és Könyvtár átalakítását, bővítését, eszközbeszerzését. Itt két, a Zrínyi utcára nyíló vendéglátó-egységet is sikerült kialakítani, amelyek jelenleg is várják leendő bérlőjüket.

lenti furdo net

A volt laktanya területén ipari parkot alakítanának ki

Többfunkciós, szépen parkosított rendezvénytér és forgalomtól elzárt rendezett centrum is kialakult. Sikerült a zöldfelületek arányát növelni, és még szökőkút is emeli a tér vonzóerejét. A teljes akadálymentesítésen átesett épületben energiatakarékos hő-, hang-, fény- és légtechnikai rendszerek álltak üzembe. A megaprojekt finanszírozása az önkormányzat részéről ütemezetten történt, és öröm, hogy a költségvetésünkbe betervezett feladatok megoldása sem szenvedett csorbát, így a város működése és gazdálkodása is stabil maradt – nyilatkozta, Horváth László, polgármester (balra), aki Ferenczi Róbert alpolgármester társaságában válaszolta meg kérdéseinket. Legelébb azt tudakoltuk, hogy stratégiai cél-e még a turizmus fejlesztése?

- Városunk életében kiemelt szerepet játszik az idegenforgalom. A Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark vize kiválóan alkalmas a legtöbb mozgásszervi betegség gyógyítására, ráadásul e gyógyvíz mostanra Európa-szerte közismert lett. Olyan sokan fektettek már be az egészség- és gyógyturizmus fejlesztésébe, hogy meg sem tehetnénk, hogy nem kiemelt ágazatként pozícionáljuk az idegenforgalom modernizálását. Reménykedünk a gazdasági helyzet javulásában, és reméljük, hogy gyógyüdülésre és rekreációra is egyre többen költenek, és a felújított gyógyfürdőnkbe is egyre több vendég érkezik. A továbblépés lehetőségei adottak. Egy komoly, tőkeerős cégcsoportot az önkormányzat is segítene abban, hogy színvonalas szállodát építsen. Egyébként jó, napi kapcsolatban akarunk maradni a helyi vállalkozókkal, befektetőkkel is.

- Tettek-e valamit a munkahelyteremtés érdekében?

- A város munkahelyeinek megtartását és esetleges bővítését egyik fő feladatunknak tekintjük. "Mesterségek tere" címmel jelenleg is zajlik, három konzorciumi partner bevonásával innovatív foglalkoztatási programunk, amelynek segítségével négy szakmában (lemezlakatos, erdőművelő, dísznövény-kertész, hulladéktelep-kezelő) kínálunk képzést mintegy hatvan embernek, hogy mielőbb visszakerülhessenek a munkaerő piacra.

A 16 hónapon keresztül tartó program kétszáz millió forintos támogatással zajlik, a munkaügyi központ koordinálásával. Lentiben egyébként relatíve alacsony, hét-nyolc százalék közötti a munkanélküliség mutatószáma. Partneri hozzáállással, mi ezt a számot is folyamatosan javítani igyekszünk. Közel másfélszáz dolgozójától vált meg a nyáron a járműipari beszállítóként belső kárpitokat előállító cég lenti telephelye. A társaság működését mindazonáltal sikerült fönntartani. Mi is fölajánlottuk partneri közreműködésünket és kapcsolatainkat. Továbbra is készen állunk a munkahely teremtő szándékkal érkező vállalkozók, cégek, vállalatok fogadására. Tulajdonunkban van egy közel negyvenhektáros, teljes infrastruktúrával és közművekkel ellátott, volt honvédségi laktanya, ahol akár ipari park is kialakítható.

lenti pm alpm met

- Nincs zavar az önkormányzat által fönntartott intézmények működésében?

- A város mindent megtett azért, hogy a nevelési-oktatási intézményei számára maradéktalanul biztosítsa a biztonságos működés feltételeit. A városhoz kötődő, komoly érdemi munkát végző egyesületeket, civil szerveződéseket is sikerült kellő mértékű anyagi támogatással megtámogatni. Közülük több mint húszat címzetten, illetve a közalapítványunkon keresztül patronáltunk. Az önkormányzati tulajdonban lévő cégeink is kiegyensúlyozottan működtek. A megyei rendőr-főkapitány novembertől dr. Vajda Gábor alezredest nevezte ki a rendőrkapitányságunk élére, aki megerősítette, hogy Lenti a bűnügyi statisztikák tükrében nyugalmas, békés kisvárosnak tekinthető, ahol jók a közbiztonság mutatószámai.

- A küszöbön álló közigazgatási változások érintik-e Lentit?

- Az önkormányzat számos egyeztetésen van már túl. Január elsejétől járási székhely leszünk, ami hozzájárul a település régió-béli rangjának erősödéséhez. Legutóbbi ülésünkön elfogadtuk a jövő évi költségvetés koncepcióját, de a tervezőmunkát sok bizonytalansági tényező befolyásolja. Ilyenek a küszöbönálló területi államigazgatási feladatok és a közoktatás helyi rendszerének átszervezése. Az önkormányzati feladatellátás a finanszírozási rendszerrel együtt alapjaiban változik meg. A fenntartható hosszú távú partnerség kialakításának céljával kapcsolódunk a "24 város projektje" néven futó kezdeményezéshez, hogy az osztrák és szlovén partnertelepülésekkel közösen létrehozzunk egy határokon átnyúló gazdasági együttműködést, amelyből minden résztvevő képes lesz majd megfelelő módon profitálni.

Itt legelébb a helyi vállalkozások gazdasági fejlődését szeretnénk beindítani, hogy a 2014-től megnyíló uniós forrásokhoz könnyebben hozzáférjünk. Lenti egyébként már több éve aktív partnerként részt vesz az EU-városok együttműködésében. Nagyobb esélye lesz így a pályázati sikereknek. A közeljövő fontos feladata lesz az intézmények fenntartó váltásának korrekt levezénylése, a működtetés kérdésének megnyugtató megoldása, a ránk maradó feladatok ellátásához szükséges források előteremtése. Annyi bizonyos, hogy csak fenntartható, gazdasági szempontból megtérülő fejlesztésekben, beruházásokban gondolkodunk.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK