2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Lenti fejlődése töretlen

2014. február 27. csütörtök, 17:36
Címkék:

Az elmúlt esztendőkben az önkormányzat tulajdonában lévő, az egész fürdőkomplexumot üzemeltető Lenti Gyógyfürdő Kft. a legnagyobb helyi szálláshely szolgáltatóvá lépett elő, hiszen panziót, apartmanokat, vendégházat is működtet, tavaly óta pedig a Castrum Kemping üzemeltetését is átvette. A kft. jó gazdaként látta el a rá bízott feladatokat? – kérdeztük Horváth Lászlót, Lenti polgármesterét.

lenti gyerekmedence

 A turizmus is erősödik

– Úgy vélem igen. A cég komoly marketingmunkát fektet abba, hogy megtöltse az általa üzemeltetett szálláshelyeket, melyek között minden érdeklődő megtalálja a számára megfelelőt. A fürdő az elmúlt években jelentős értékesítési struktúrát hozott létre. Szolgáltatásai komplex wellness csomagajánlatokkal jelennek meg a kínálati piacon, ahol minőségben és árban is versenyképesnek számítanak. Elmondhatom, hogy ma már a Lenti Gyógyfürdő Kft. fizeti be a legtöbb idegenforgalmi adót városunknak.

– A Lenti Termálfürdő és Szent György Energiaparkban új turisztikai attrakció-, szolgáltatás -és kereskedelmi szálláshelyfejlesztéseket terveznek. Milyen beruházások erősítik idén a helyi turizmus pozícióit?

– Igen. Azon dolgozunk, hogy már az idei évben elindítsunk egy komoly 4 csillagos szállodafejlesztést, amihez társul a jelenlegi fedett fürdő további bővítése is újabb medencékkel, csúszdával és más élményelemekkel. A több mint 90 szobás szállodakomplexum megvalósulása pedig jelentős előrelépés a város idegenforgalmi kínálatában. Új vendégkör jelenhet meg ez által Lentiben és nem utolsósorban ezen fejlesztések révén munkahelyek is teremtődnek, ami nagyon lényeges városunk életében.

– Több mint hatmilliárd forintos főösszeggel február elején elfogadták a város költségvetését. Miért lett ilyen magas ez az öszszeg?

Az évente megtervezett kötelező feladatokon, működési költségeken felül a város éves költségvetése a felhalmozási kiadások között tartalmazza a turisztikai attrakciófejlesztés és a szálláshelybővítés költségeit is. A beruházás tervezett öszszege meghaladja a 3 milliárd forintot, a projekt részletes kidolgozása folyamatban van.

– Milyen költségvetési bevételekre számít a város idén?

– Nagy segítség településünknek az adósságkonszolidáció, egyúttal visszaigazolása annak is, hogy a város gyarapítása, fejlesztése érdekében megvalósított projektjeinkhez felvett fejlesztési hiteleket jól használtuk fel, az elvégzett rengeteg munka nem volt hiábavaló. Ez évi költségvetésünkben a központi alrendszerből származó források, átengedett bevételek, OEP finanszírozás öszszességében a működési bevételek 44%-át jelentik, helyi adóból mintegy 350 millió bevételt terveztünk, finanszírozási és felhalmozási bevételeink a gyógyfürdő fejlesztéséhez kapcsolódnak majd.

lenti polgi

– Nevezhetők-e a költségvetés nyerteseinek a helyi civil szervezetek és a szociális jellegű juttatásokra számítók?

– A tavalyi évhez hasonlóan speciális támogatásként közel 65 milliót adunk át, továbbra is ingyen kapják a 3–6. évfolyamos Lenti gyerekek tankönyveiket, átvállaljuk a városrészeinkből bejáró tanulók bérlet költségeit, továbbra is működtetjük a felsőoktatásban tanulók ösztöndíj rendszerét. Civil Kurázsi közalapítványunk kuratóriuma az elmúlt évben húsz civil szervezet munkáját segítette közel 2 millió forint odaítélésével, támogatásukra ez a forrás idén is rendelkezésre áll. Tizenegy sportszervezetet támogatunk együttesen 7,5 millió forinttal, szociális célú juttatásokra pedig több mint 70 milliót terveztünk.

– Út és közműfelújításokra sikerült-e elegendő pénzt félretenni?

– A lakossági fórumokon elhangzott kérések figyelembe vételével a közvilágítás kiépítésének tervezésére, hálózatbővítésre, felújításra, víz-, szennyvízhálózat fejlesztésre, rekonstrukciós munkálatokra együttesen 100 millió forintot irányoztunk elő. Ütemezetten folytatjuk a nagy kiterjedésű úthálózatunk, valamint a kerékpárutak és járdák felújítását, melyek összköltsége eléri a 170 millió forintot.

– Egy települést nem csak a hivatalai, intézményei, cégei és épületei tesznek várossá, hanem a kultúra, a műveltség támogatása. Jut erre is elegendő forrás?

Ez igaz, de úgy gondolom, hogy joggal lehetünk büszkék a felújított városközpontra, mellyel együtt megszépült a művelődési központ és a könyvtár épületrendszere is, azóta is számos telt házas színházi előadásnak, kulturális eseménynek adtak otthont. Városrészeink saját művelődési házaikban önállóan szervezik ünnepségeiket, közösségi rendezvényeiket. Önkormányzatunk Lenti várossá nyilvánításának 35. évfordulója alkalmából jubileumi rendezvénysorozatot állítottunk össze, a programfüzetet már eljuttattuk városunk lakóihoz és a térség településeire. Biztos vagyok benne, hogy például a "Lenti Nyári Esték" vagy az "Őszi Fesztivál" szórakoztató rendezvényei közül városunk polgárai és vendégeink is megtalálják a nekik legjobban tetszőt.

– Milyen pályázatokkal kívánják támogatni a város modernizációját?

– A gyógyfürdő fejlesztését és a szálláshelybővítést a NYDOP pályázati támogatás segítségével szeretnénk megvalósítani, a helyi termékek forgalmazását segíti nyertes leader pályázatunk, melyből a piactéren új, vizesblokkal ellátott, korszerű fedett árusító helyet építünk.

Szenved- e csorbát az egészséges életmód és a sport népszerűsítése?

– Kiemelt terület az egészséges életmód melynek népszerűsítésére, tudatosítására három pályázatunk közel 100 millió forintot nyert: az "Egészséghíd", az "Öngyógyító Lenti Kistérség" és az "Egészséghetek" is tartalmaznak az egész évre szóló színvonalas tájékoztatókat, előadásokat, egészségállapot – méréseket, valamint szabadidős rendezvényeket és sport programokat is. Bízom benne, hogy jól működő egyesületeink közül a labdarúgók, úszók, kézilabdázók és asztaliteniszezők az előző évhez hasonlóan sikeresen szerepelnek majd.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK