2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Legyél te is gyümölcsész!

2016. január 16. szombat, 16:23
Címkék:

A Göcsej Természetvédelmi Alapítvány gyümölcsész-képzést indított az elmúlt szombaton a Göcseji Múzeumban. A két szervezet a közös munkáról együttműködési megállapodást kötött, melyet a sajtótájékoztatón írtak alá. Előtte a tanfolyam tematikájáról és a skanzen idei programjáról számoltak be az újságíróknak.

gyumolcsesz

Göcseji virágoskert – tematikus év a falumúzeumban

Kaján Imre múzeumigazgató arról beszélt, hogy egy falumúzeum akkor tölti be igazán szerepét, ha az egykor volt építészet megjelenítése mellett bemutatja azt is, hogyan éltek akkoriban az emberek. A Göcsej Természetvédelmi Alapítvánnyal e célból léptek együttműködésre, melynek révén hívták életre 2012-ben a Gyümölcsoltó Boldogasszony-napi rendezvényt, melyen az őshonos gyümölcsfák oltásáról adnak gyakorlati tanácsokat az érdeklődőknek. Az együttműködés újabb állomásaként kapcsolódnak az alapítvány gyümölcsész-képzéshez, melynek szívesen adnak helyet a Göcseji Múzeumban.

Darázsi Zsolt, a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány elnöke elmondta, a "Gyümölcsészháló" elnevezésű program keretében januárban hat megyében kezdődnek el a tanfolyamok. A zalai 16-án indult, és február 27-ig minden szombaton tartanak előadásokat alkalmanként öt órában. A gyümölcsösök létrehozásától a természetközeli gazdálkodás különböző fortélyain keresztül a megújuló energiaforrások gazdaságos kihasználásáig számos területet érintenek a téma elismert előadói. Mint fogalmazott, a képzés azoknak szól, akik maguknak akarnak termelni méregmentes élelmiszert (gyümölcsöket, zöldségeket), illetve azoknak, akik már elkezdték, de több ismeretet szeretnének.

gocsejmuz egyuttmukodes net

Varju András, a Göcseji Múzeum osztályvezetője a falumúzeum idei programjait ismertette. Elmondta, a Göcseji alma éve tavaly nagy érdeklődésnek örvendett. Idén Göcseji virágoskert elnevezéssel hirdetik meg a tematikus évet, melytől hasonló sikert várnak. Csütörtökként tematikus foglalkozásokra – Göcseji Csemegék, Virágmotívumok a göcseji tojáspirosításokon, Az év fája, madara, virága (idén a kockásliliom) valamint Tájnyelvi szépségek címmel – várják az érdeklődőket. Hagyományos programjaik – fazekastalálkozó, múzeumok éjszakája, Egerszeg Búcsú stb. – mellett új rendezvényekre is várják a látogatókat. Május 21-én a "Nálatok laknak-e állatok" programra, mellyel az egykori kaszaházi állatvásárokra is szeretnének emlékezni. A Munkánk gyümölcse – kertünk kincse programon a betakarításról és az őszi munkákról esik szó október 15-én.

A Göcseji Falumúzeumban a következő években óriási fejlesztés valósul meg, a beruházás léptéke és fontossága csupán az 1968-as nyitás jelentőségéhez mérhető. A gyűjtemény történetében egyedülálló az a 2017-ben kezdődő beruházás, amely révén mintegy 1,3 milliárd forintból megújul a skanzen.

A beruházás első ütemének része a Hencz-malom teljes rekonstrukciója, amelynek végére a malom új életre kelhet, kereke több évtizedes Csipkerózsika-álma után újra őrölheti a gabonát.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK