2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Közfoglalkoztatásra 1,87 milliárd forintot jutott idén Zalában

2012. november 20. kedd, 18:58
Címkék:

Zala megyében mintegy 1,87 milliárd forintot fordítottak közfoglalkoztatásra az idén az első tíz hónapban, a támogatott foglalkoztatásban 6446 személy vett részt - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-vel.

A foglalkoztatottak közül 2680-an a hagyományos, hosszabb idejű közfoglalkoztatásban vesznek részt. Öten a Szociális Földprogramba, 2195-en az országos közfoglalkoztatásba, 1566-an pedig a kistérségi startmunka mintaprogramba kapcsolódtak be.

A közfoglalkoztatásra kifizetett 1,87 milliárd forintból a legnagyobb tételt, mintegy 1 milliárd forintot a kistérségi startmunka mintaprogramok finanszírozása jelentette. A hosszabb idejű, önkormányzati közfoglalkoztatásra 389 millió forintot, az országos közfoglalkoztatásra pedig 366 millió forintot fordítottak. Közel 55 millió forintból a tavalyi évről áthúzódó közfoglalkoztatási támogatásokat, a Szociális Földprogramot és a foglalkoztatás egészségügyi vizsgálatait finanszírozták.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által mikro-, kis- és középvállalkozások számára meghirdetett munkahelyteremtő beruházásokra 17 zalai nyertes pályázó összesen közel 150 millió forint támogatási összeget nyert el. A sikeres pályázatoknak köszönhetően 89 új munkahely jön létre a megyében. A pályázók két évre vállalták a 205 már meglévő és 89 új munkahely megőrzését. A vissza nem térítendő támogatás elsősorban új gépek, berendezések, műszaki eszközök beszerzését, továbbá új létesítmények építését segíti.

Munkahelymegőrző támogatásra az év első 10 hónapjában 33 millió forintot fordítottak, így a munkaügyi központ 25 munkáltató támogatásával összesen 339 munkahely megtartásához járult hozzá.

A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása című TÁMOP projektbe az év során összesen 768 embert vontak be. A legnagyobb arányban, 31,1 százalékban a tartós munkanélküliek kerültek a programba, a pályakezdők, illetve a 25. életévüket be nem töltött álláskeresők részaránya 23,2 százalék, az ötvenedik életévüket betöltött álláskeresők aránya pedig 19,3 százalék.

Októberben megkezdődött Zala megyében az országos közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó 63, valamint a kistérségi startmunka mintaprogramokhoz kapcsolódó 208 résztvevő képzése.

A téli átmeneti közfoglalkoztatás időtartamára hét zalai város összesen 105 fős (87 segédmunkás, 18 szakmunkás) igényt jelzett vissza a munkaügyi központnak. A foglalkoztatottak a téli időszakban ápolási, síkosságmentesítési, valamint épület- karbantartási feladatokat és a közterület takarítását látják el.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK