2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Körforgalom épül a botfai kereszteződésben

2016. március 02. szerda, 14:13
Címkék:

A Modern városok program keretében újabb 2,65 milliárd forinthoz jut Zalaegerszeg. A kormányzati támogatás segítségével ezúttal a 74-es főúton körfogalom és csomópontok épülhetnek meg, valamint megújulhat a Rákóczi utca. Emellett három másik úton is végeznek rekonstrukciót a megyében, ami együttesen 3,5 milliárd forintos útfejlesztést jelent Zalában.

botfa keresztezodes forgalom

3,5 milliárd forintos útfejlesztés Zalaegerszegen és a megyében

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a 74-es főút botfai kereszteződésénél tartott sajtótájékoztatón részletesen ismertette a több elemből álló beruházást. Itt körforgalmat építenek, továbbá felújítják az úttestet a MOL finomítónál lévő csomópontig 735 millió forintos költséggel. Ezt a csomópontot szintén átépítik és felújítják a burkolatot 387 millió forintból. Innét a haranglábas körforgalomig folytatják az úttest korszerűsítését, ami 434 millió forintba kerül. Ezenkívül a nagypáli elágazóban csomópontot alakítanak ki, és magassági korrekciót végeznek 841 millió forintos ráfordítással. A kormányzati támogatásból a belváros is részesül; 154 millió forintból újítják fel a Rákóczi utcát a Mártírok útja és a Gasparich utca között.

Balaicz Zoltán kiemelte, a Mindszenty zarándokközpont létesítésére és a belváros turisztikai fejlesztésére megítélt 5,7 milliárd forint, valamint az iparfejlesztés 1,6 milliárd forintos támogatása után az újabb, 2,65 milliárd forintos útkorszerűsítés együttesen 9,95 milliárd forintnyi fejlesztési összeget jelent Zalaegerszeg számára., amelyről a kormány az elmúlt néhány hétben döntött.

Vigh László országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a 74-es főúton naponta négyezer, évente pedig több mint 1,4 millió gépjármű halad át. A mocsaras, ingoványos területre épült út egyes szakaszainak felújítását ez a hatalmas forgalom indokolja.

botfa keresztezodes net

Mórocz József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala megyei igazgatója jelezte, hogy a városkörnyéki útfejlesztések mellett folytatják a 71-es főút felújítását Balatongyörök és Vonyarcvashegy között, valamint a 75-ös és a 7-es főúton is végeznek rekonstrukciót. A munkálatokat március 15. után kezdik el, s a tervek szerint október közepére fejezik be.

Gecse Péter alpolgármester, a botfai városrész önkormányzati képviselője örömét fejezte ki a Páterdombot, Botfát valamint Zalabesenyőt érintő beruházás megvalósulása kapcsán, amit közlekedésbiztonsági elvárások követelnek meg. Megemlítette, hogy a Juhász utcai vasúti átjárót már korszerűsítettéka Páterdombon, idén pedig a MOL-hoz vezető utat is felújítják városi költségvetésből.

Böjte Sándor Zsolt, a belváros önkormányzati képviselője kiemelte a Rákóczi út felújításának jelentőségét. Bali Zoltán, belvárosi önkormányzati képviselő hozzátette, a Rákóczi utca érintett szakaszán 105 millió forintos önkormányzati beruházásban teljes közműcserét hajtanak végre, így március közepén lezárják az útszakaszt a munkálatok miatt. Kérte a zalaegerszegi polgárok türelmét, és az új északi tehermentesítő út használatát a beruházás ideje alatt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK