2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Jelenleg nyugalom van a határon

2015. október 21. szerda, 15:28
Címkék:

A migránsválság aktuális helyzetéről tartott sajtótájékoztatót és helyszínbejárást a rédicsi valamint a letenyei határátkelőnél Vigh László fideszes országgyűlési képviselő október 21-én.

letenye vigh1

Eddig hatvanmilliárd forintba került a migránshelyzet kezelése

Elmondta, eddig több mint 60 milliárd forintba került az a migránshelyzet kezelése az államnak, a drótakadály és a kerítés telepítése, az illegális bevándorlók vonattal és buszokkal történő szállítása. Emlékeztetett arra, hogy október 15-e előtt, a magyar–horvát zöldhatár lezárását megelőzően még naponta mintegy kilencezren léptek be hazánk területére, azóta szinte nullára csökkent a határt illegálisan átlépők száma. Magyarország Szlovéniával, Horvátországgal és Szerbiával közös határszakaszain teljes nyugalom van jelenleg. Hétfőn 22, kedden 36 határsértőt fogott el a magyar rendőrség. A horvát határszakaszon – a Mura áradásának köszönhetően is – nem történt tiltott határátlépési kísérlet.

Mint mondta, a számok is igazolják a magyar határzár szükségességét és sikerét az illegális bevándorlással szemben, bár sokan szkeptikusok voltak, hogy az óriási migránstömeget visszatartja-e a kerítés. A magyar–horvát határon és a magyar–szlovén határon – ahol nincs drótakadály – a rendőrség és a honvédség továbbra is komoly erőkkel van jelen.

letenye vigh2

Az országgyűlési képviselő beszélt arról is, hogy az egészségügyi törvény Országgyűlés által október 20-án elfogadott módosítása felhatalmazta az országos tisztifőorvost, hogy kötelező egészségügyi szűrővizsgálatot rendelhessen el a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben.

Paller Judit országos tisztifőorvos október 21-én az M1 délelőtti műsorában azt mondta, ha a menekültstátuszért folyamodó a tranzitzónában adja be a kérelmét, akkor ott kell elvégezni a szűrővizsgálatot, és az ezt igazoló dokumentum birtokában léphet az ország területére. Magyarországot jelenleg nem fenyegeti járványveszély a migránsok miatt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK