2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

In memoriam Palotás Zoltán

2015. október 15. csütörtök, 17:15
Címkék:

Palotás Zoltán, a Zalaapáti Gábor Áron Általános Iskola igazgatója tragikus hirtelenséggel hunyt el ötvennégy éves korában. A mindenki által kedvelt Igazgató Úrtól mély megdöbbenéssel és szomorúsággal szeptember 25-én vettek búcsút Zalaapátiban az egész falu részvéte mellett.

 palotas zoltan

Palotás Zoltán 1960. december 18-án született Letenyén, Gyergyák Erzsébet és Palotás János második gyermekeként. Az általános iskolát szülővárosában végezte el, majd Nagykanizsán, a jelenlegi Batthyány Lajos, egykor Landler Jenő Gimnáziumban érettségizett. Az akkor még kötelező sorkatonai szolgálat után a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Főiskoláján kezdte meg tanulmányait, ahol 1984-ben diplomázott, mint matematika–testnevelő szakos tanár. A diploma átvétele után egy héttel feleségül vette évfolyamtársát, Selmeci Zitát, akivel Zalaapátiban kezdték el közös családi életüket. Mindketten, képesítésüknek megfelelően a Gábor Áron Általános Iskolában kezdtek tanítani és szorgalmas, kemény munkával igyekeztek megteremteni a mindennapjaikhoz szükséges feltételeket.

Házasságukból egy gyermek született: Balázs, akit feleségével együtt, szeretetteljes családi légkörben igyekeztek nevelni, élete alakítását céltudatosan, a célszerűség józan tudatosságával formálni. Palotás Zoltán imádta gyermekét, akit nagy gonddal és szeretettel nevelt, és akivel minden tudását igyekezett megosztani.

Az 1992-es tanévet már együtt kezdték: fia, mint tanuló, ő pedig mint az iskola újonnan választott igazgatója. Palotás Zoltán élete végéig ezt a posztot töltötte be legjobb tudása szerint.

Ő is vallotta Rousseau-val, aki így írt a gyermekekről: "Szeressétek a gyermekeket, mert vétek nélkül valók, mint az angyalok! A mi örömünkre vannak a világon, hogy jobbá tegyék a szívünket!"

Igazgatóként mindig törekedett a sokszínűségre. Sokat tett azért, hogy a diákok jól érezzék magukat az iskolában. Mindemellett nem csak tanított, hanem maga is tanult. Az iskolavezetés mellett pedagógusként is a megújulást képviselte. Számítástechnika tanári diplomát szerzett Szombathelyen 1993-ban és ezen a területen folyamatosan fejlesztette tudását. 2002-ben pedagógus-szakvizsgát tett a régi alma máterben.

Mint igazgató, az oktatásban végbement változásokat levezényelte és elfogadtatta kollegáival, akik szerették és tisztelték, hiszen mindenkivel megtalálta a közös hangot és lojális volt. Hogy beosztásában maradhasson, jelenleg második szakvizsgáját végezte, de ezt már befejezni nem maradt ideje.

"Nomen est omen", azaz "a név kötelez", tarja a latin mondás. A török–magyar eredetű ZOLTÁN név jelentése: fejedelem, uralkodó. A Zoltán név okos, gyors, elemző elmével ajándékozza meg viselőjét. Az igazi akarat és erő példája. Sorsát a győzni akarás és harckészség vezérli. Számára minden élethelyzetben a verseny a fontos. Feladata másokért küzdeni, s akkor kiteljesedhet.

Palotás Zoltán ilyen ember volt, aki nevének jelentéséhez hűen élte meg életét, aki ideje nagy részét a munkájának szentelte, akiben óriási energia lakozott, akinek vezetői munkáját a precíz és kitartó munka jellemezte. A hivatása iránti elkötelezettség utolsó munkában töltött napjáig kísérte. Munkájára valóban igaz volt Gorkij gondolata, aki így fogalmazott: "Szeretned kell azt, amit csinálsz, s akkor a legnehezebb munka is alkotássá válik."

Zalaapáti Közössége

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK