2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hévíz és Zalakaros is jelentkezett járási központnak

2012. január 15. vasárnap, 15:24
Címkék:

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a járási rendszer kialakításáról szóló elképzeléseit (www.kormany.hu). Országosan 168 járás, Budapesten pedig hét úgynevezett körzet létrehozását tervezik. A járási kormányhivatalok a megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként kezdik meg működésüket 2013 január elsejével. Zala megye 258 települését hat járásra osztja a tervezet, melyről a napokban megkezdődtek a társadalmi egyeztetések. Mint Rigó Csaba, megyei kormánymegbízott sajtótájékoztatóján elmondta: a 291 ezer lakosú megyében a zalaegerszegi járás lesz legnagyobb, 79 településsel, több mint százezer fős lakosával.

 

Módosításra később is lesz lehetőség

Nagykanizsához 49 település és 81 ezer állampolgár, Lentihez 51 település 22 ezer lakos, Letenyéhez 26 település 17 ezer lakos, míg Keszthelyhez 33 település és 55 ezer lakos, Zalaszentgróthoz pedig 20 település és 16 ezer lakos tartozik majd.

heviz-karos

 

A járások kialakításáról tavaly szeptemberben döntött a kormány, a szakmai előkészítést kutatóintézeti tanulmányok előzték meg, illetve számos konzultáció polgármesterekkel, jegyzőkkel.

A most folyó társadalmi egyeztetés során, január 20-ig mód van arra, hogy közvetlenül a minisztériumnak is el lehet küldeni a véleményeket, javaslatokat. Rigó Csaba hozzátette: módosításra később is lesz lehetőség, amikor a közös önkormányzati hivatalokat alakítják ki, azok ugyanis nem lóghatnak át a járások határain.

A sajtótájékoztatón elhangzott még: Zalát érintően is több változat fogalmazódott meg a járások kialakításának előkészítése során. Felvetődött, hogy négy járási székhely legyen, de arról is beszéltek, hogy tíz helyszínt alakítsanak ki. Végül hat járási székhely mellett szóltak a legreálisabb javaslatok. A kormánymegbízott jelezte, a tervezet kialakításának során Zalából Hévíz és Zalakaros jelezte, szívesen lenne járási központ. A mostani tervezettel kapcsolatban még egyetlen település sem jelezte, hogy inkább másik járáshoz csatlakozna.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK