2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Helyben tanuljanak tovább!

2014. január 29. szerda, 16:53
Címkék:

Érdemes Zalaegerszegen tanulni, álláshirdetésekben is megjelenik az, hogy kifejezetten a zalai megyeszékhely felsőfokú oktatási intézményeiben végzett szakembereket keresnek – mondta Gyutai Csaba polgármester azon a felsőoktatási fórumon, melyen az érettségi előtt álló fiatalokat tájékoztatták a helyi továbbtanulási lehetőségekről.

Felsőoktatási fórum érettségi előtt álló fiataloknak

A polgármester azt is hangsúlyozta, miközben másutt általában csökkentek, addig Zalaegerszegen növekedett a hallgatói létszám az elmúlt évben a három felsőoktatási intézményben, ahol összesen 1044-en tanulnak, közülük 325 fő 2013-ben kezdte meg tanulmányait. Kiemelte, az egészségügyi, a közgazdász- és a műszaki mérnökképzés egyaránt magas színvonalú, amit az elhelyezkedési mutatók is alátámasztanak. Felhívta a fiatalok figyelmét, fontolják meg, hogy helyi felsőoktatási intézményben tanuljanak tovább.

Balaicz Zoltán alpolgármester arról beszélt, hogy népszerű a zalaegerszegi felsőoktatási intézmények hallgatói körében az önkormányzat által bevezetett "Befektetés a jövőbe" elnevezésű ösztöndíj, amely félévente 25–60 ezer forint közötti összeggel támogatja azokat a zalaegerszegi fiatalokat, akik valamelyik helyi felsőoktatási intézményben tanulnak tovább (BGF Gazdálkodási Kar, PTE Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központ, NYME FMK Gépészeti és Mechatronikai Intézet). Az alpolgármester kiemelte, az igénybe vehető támogatások összeadódhatnak, így 58 ezer forintba is részesülhet egy hallgató havonta. A helyi támogatásokat kiegészítheti az egyetemek által nyújtott ösztöndíjak is.

Dr. Bereczky Áron, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási főosztályvezetője részletesen tájékoztatta a fiatalokat a felvételi eljárás rendjéről, a törvényi változásokról, a felvételi pontrendszerről és ponthatárokról, valamint az önköltséges és államilag támogatott képzésekről. Többek között elmondta, ősszel legalább 55 ezer hallgató kezdheti meg ingyen felsőfokú tanulmányait az országban. A 2014. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban alapképzési és osztatlan mesterképzési szakokon az ösztöndíjas minimum-pontszám 260 pont, felsőoktatási szakképzésen 220.

Az Art moziban tartott felsőoktatási fórumot Zalaegerszeg önkormányzata a városi diákönkormányzatával és a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvánnyal együttműködve rendezte meg az Art moziban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK