2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hároméves a felsőrajki termelői vásár

2015. június 02. kedd, 13:09
Címkék:

Langallóból készült tortával, a térség termelőit bemutató kiadvánnyal valamint ostorcsattogtatással ünnepelte hároméves fennállását a felsőrajki termelői vásár közönsége május utolsó szombatján.

felsorajk vasar2

Valódi kézműves minőséget kínálnak

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta, a vásár a nosztalgia felkeltése mellett azt a tudást is bemutatja, ami nemzedékről nemzedékre hagyományozódott át az eltelt évtizedek, évszázadok alatt. Ennek köszönhetően a helyi termelők olyan minőségi termékeket, élelmiszereket állítanak elő, ami után kapva kapnak a vásárlók. A friss, egészséges és piacképes élelmiszerek megvásárlásának lehetőségével a vásár divatot teremtett, ami a termelők és kézművesek munkájának elismerését is magával hozta. Mint mondta, kormányzati szándék a hazai kistermelők erősítése, mert a cél az, hogy egzisztenciát tudjon teremteni a magyar vidék.

felsorajk vasar1

Vigh László országgyűlési képviselő, Felsőrajk korábbi polgármestere, a vásár ötletgazdája úgy vélekedett, a kezdeményezés elérte a célját, a 2013 áprilisában elindított vásár az eltelt három év alatt bebizonyította létjogosultságát. Itt nemcsak, hogy nem kell fizetni helypénzt, ráadásul még vendégül látják a vásározókat. A felsőrajki vásár sikere köszön vissza a születésnapra készítetett, Zala kincsestára címet viselő kötetből, ami Közép-, Nyugat- és Dél-Zala helyi termelőinek tevékenységét mutatja be. Kiemelte, minőségi termékeikhez arcukat, nevüket is adják, ahogy a vásárban is teszik mindenegyes alkalommal.

Dr. Csikós Andrea Dóra munkaszervezet-vezető elmondta, szervezetük, a Közép-Zala Gyöngyszemei Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesülettel közösen jelentette meg a kiadványt a Leader térségek között együttműködés keretében. A helyi termékek népszerűsítése szándékából készített kötet valóban Zala kincsestárát vonultatja fel, melyben 74 településről közel 160 termelő tevékenysége, portékája ismerhető meg. A kiadvány mellett egy gravírozott fakanalat is ajándékba adtak a vásározóknak. A születésnapi torta igazán hagyományosra sikeredett, ugyanis sütemény helyett langallóból készítette el Zsuppán László. Lendvajakabfa polgármestere emellett annyi langallót sütött ki segítőivel a kemencében, hogy abból minden érdeklődőnek jutott.

felsorajk vasar3

Vigh László ezúttal is játékos vetélkedőre hívta politikus társait és a közéleti személyiségeket. Az győzött, aki 15 másodperc alatt minél többször megszólaltatta a karikás ostort. Az ostorcsatát holtversenyben Vigh László, Rigó Csaba kormánymegbízott és Besenczi Árpád színművész, színházigazgató nyerte 8-8 érvényes suhintással.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK