2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Gyógyszerosztogatás helyett

2015. október 18. vasárnap, 17:28
Címkék:

Befejeződött a zalaegerszegi megyei kórház pszichiátriai osztályán a nappali kórház kialakítása, és átadásra került a felújított és modernizált pszichiátriai rehabilitációs osztály. A több mint 283 millió forint értékű fejlesztés pályázati támogatással, a kormány által megítélt többlettámogatás felhasználásával valósult meg. Az ünnepélyes avatáson részt vett dr. Cserháti Péter miniszteri biztos és Vigh László országgyűlési képviselő.

pszich 1

Rehabilitáció és nappali kórház a pszichiátrián

A felújított (a megüresedett szemészet helyén) épületben 55 rehabilitációs ágy kapott helyet, ezen kívül 40 betegnek tudnak még nappali ellátást biztosítani nyolc órában. Ennek az intézményi formának a lényege, hogy kórházi ágy elfoglalása nélkül biztosít gyógykezelést, a páciensek naponta otthonról történő bejárásával. Ezáltal lehetővé válik, hogy a beteg a mindennapi, megszokott környezetében éljen és ezzel együtt pszichoterápiás gyógykezelésben részesüljön, így megvalósítható a pszichiátria korszerű szemléletének megfelelő modell, ahol a páciens is felelős résztvevője a terápiás folyamatnak. Sőt, a család és a hozzátartozók is a terápia kulcselemeivé válnak. Ezzel a fejlesztéssel egy komplex rehabilitációs egység jött létre a kórház pszichiátriai osztályán.

pszich 2

Dr. Cserháti Péter köszöntőjében a pszichoterápia fontosságát emelte ki. Arról beszélt, hogy gyógyszerosztogatás helyett a lelki problémákat a kommunikáció segítségével, "embert segítő szolgálattal" is lehet gyógyítani, ez a módszer az emberi szükségletet erősíti. Vigh László hangsúlyozta: 500 milliárd forintot fordított a kormány az elmúlt időszakban az egészségügyre, amely negyven éves lemaradásban van, ezért nincs az a pénz, amit ne lehetne felhasználni. Igény van a kórházfejlesztésekre, a nagyberuházásokra, a kormány az egészségügyet nemzetstratégiai kérdésként kezeli. Dr. Halász Gabriella főigazgató a rehabilitáció fontosságáról szólt. Mint fogalmazott, ma már nem klasszikus kórképek jelentik a legnagyobb gondot, hanem a szenvedélybetegek, depressziósok, pánikbetegek nagy száma. Igyekeznek segíteni azoknak, akik nem képesek szembeszállni a világ kihívásaival. Pszicho-szociális szemlélettel és az új módszerek alkalmazásával próbálnak segíteni. Dr. Sipos Zsófia a pszichiátria osztályvezető főorvosa megköszönte a beruházáshoz kapott támogatást, szólt a foglalkoztatás terápia szükségességéről, majd a vendégeknek bemutatta az új épületszárnyat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK