2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Gyenesdiás sikerreceptje

2015. október 08. csütörtök, 11:07
Címkék:

Gyenesdiás, a Keszthelyi-hegység délnyugati lábánál fekvő üdülőhely a Balaton által kínált vonzerőkön kívül: a horgászat, a vitorlázás, a csónakázás örömeit kínálva, csodálatos természeti környezetben, a népi építészet emlékeivel és rendezvények sokaságával kápráztatta el a településre látogató vendégeket, a nyár jelentős részét itt töltő üdülővendégeket, az ide kirándulókat és a helyi lakosságot – kezdett bele főszezoni összegzésébe Gál Lajos polgármester.

gyenes-kekhullam net

Értékőrzés, értékteremtés

Kiemelte, sikeres szezont mondhattak magukénak és minden balatoni önkormányzat elégedett lenne, ha mindig ilyen főidényt zárhatna, mint a mostani. A polgármestert elöljáróban a strandi fejlesztésekről kérdeztük:

– A szezonra minőségi fejlesztésekkel készültünk, a különféle minősítő rendszerek kritikai észrevételeinek gyors kiküszöbölésére törekedtünk. Az időjárás is kegyes volt és a szép strandi környezet kialakítása nagyobb nehézségek nélkül megtörtént. Erős júliusunk és augusztusunk volt, de májusban és júniusban is összpontosítani tudtuk az erőinket a füvesítés véglegesítésére, a parkoló szépítésére, az utak aszfaltozására, a járdák építésére. Az ápolt közterületeinket közel hetvenezer szál virág díszítette.

A tavalyi strandi bevétel másfélszeresét könyveltük be, de az idénre tervezetthez képest is harmadával magasabb összeget sikerült beszedni. A Diási Játékstrandon a partvédőmű-emelését mintegy félszáz méteres szakaszon kezdeményeztük. Pályázat segítségével komfortosabbá szeretnénk tenni a strandi közlekedő gyalogutakat, mert több helyen lesüllyedt egy-egy rész, amit vissza kell tölteni. A füvesítést is több helyen el kell végezni. A vízszint-tartás kérdését úgy kell rendezni, hogy a minőségi állag megmaradjon. Sokat köszönhetünk a strandi animátoroknak, de jó összhangot teremtve működtünk együtt a többi vállalkozással is.

A Turisztikai Egyesület észrevételeit, javaslatait figyelembe véve igyekszünk a következő év terveit elkészíteni. A siker és az eredmény közös. A családbarát strandi miliő mellett egy öko-strand víztakarékos megoldásaira, a szürkevíz hasznosításra, a napcellás energianyerésre, a napkollektoros meleg vizes zuhanyzó telepítésére fókuszálunk. A szelektív hulladékgyűjtés és a környezettudatosság még hangsúlyosabb szerephez jut. Tervezzük még a nagy strandunk játszóterének modernizálását.

gyenes-tanc net1

– Gyenesdiás rengeteg rendezvény helyszíne...

– Való igaz, hogy a település családbarát jellegét maximálisan megőrizve, rengeteg nívós fesztiválnak és megannyi színvonalas programnak biztosítottunk helyszínt pályázati támogatással. A nyár közepétől nagy rutinnal és sok éves tapasztalatot begyűjtve tudtuk népszerűsíteni a várva várt, minőségi és látogatott fesztiválokat, a hal gasztro kultúrát, a bort, a helyi termékeket, a krumplit és a Festeticsek örökségeként még a lovaglást is. Az éves rendezvényeink költségét javarészben sikerült visszapályáznunk.

– Milyen pályázati támogatásokra számíthattak?

– Műfüves focipályán rúghatják a bőrt szeptembertől a helyi diákok. Az MLSZ Országos Pályaépítési Programjának támogatásával alakítottuk ki a sportolásra alkalmas területet a Kárpáti János Általános és Alapfokú Művészeti Iskola udvarán. A pálya minden korosztály számára egész éves futballozási lehetőséget biztosít, de a mindennapos testnevelés céljaira is alkalmas. Munkagépeket már beszereztünk, az öltöző tetőtere is kiépült, a Kinizsi Sportkör legújabb TAO-s pályázata pedig pályakorszerűsítését és lelátó kialakítását célozza. A diákok, szakkör keretében, ingyenes vitorlásoktatáson vehetnek részt. A konszolidációs pályázatban 112 millió forint összeg van előirányozva utak aszfaltozására, járdaépítésre, csapadékvíz elvezetésére a jövő év tavaszáig.

A közintézményeink energiahatékonyabbá tételében segíthet az augusztusban beadott pályázatunk. Hőszigetelés-technikaifejlesztést tervezünk az iskolában és az óvodában. Az oviban már elindult a 150 millió forintos nagyságrendű nyílászáró csere projekt. Minden intézményünk tetőterét úgy alakítottuk ki, hogy azok alkalmasak legyenek a napkollektorok fogadására. Az egészségcentrum fejlesztése is szívügyünk.

Két külön rendelőt kívánunk kialakítani. A jelenlegi gyermekorvosi rendelőből egy felnőttorvosi praxist befogadó intézményt szeretnénk létrehozni. Egy védőnői szolgálat elhelyezését is befogadó új gyermekorvosi rendelő kialakításán is dolgozunk. Ha a már beadott pályázat nem nyer, akkor jövőre önerőből valósítjuk meg az elképzelésünket. Szeretnénk az étkezdét is modernizálni. Az önkormányzati tulajdonba került, több mint kétszáz éves malomépület tájházzá és pékmúzeummá alakítása is időszerű. A következő évben várhatóan nagy infrastrukturális beruházások veszik majd kezdetüket.

gyenes-tanc net2

– Az értékőrzésnek és értékteremtésnek is hagyománya van...

– Igen. Az önkormányzat megbízta a Gyenesdiási Köz-Kultúra Alapítványt a települési értéktár létrehozására, működtetésére. Büszkék vagyunk a "gyenesdiásikumok" gyűjteményre. Egy szép kiadványba kerültek a község természeti értékei, növény és állatvilága: a Nagymező, a Festetics-kilátó, a Vadlánlik, a Pénzesgödrök, a Kerek-hegy, a Varsás-hegy, a Lakatos tető, a védett fasorok, a part épített környezete, a horgász- és vitorlás kikötők. A harmincoldalas kiadványban az épített környezet kulturális öröksége és a műemlékek is helyet kaptak: a Szent Ilona-templom, a Havasboldogasszony-templom, a Darnay- pince, a Mária szobor, a Nepomuki Szent János forrás és szobor, a Talabér-féle vízimalom, az útszéli kőkeresztek, az avar történeti kiállítást rendszerező Pásztorház, az antik kályha magángyűjtemény.

Nagy büszkeséggel tekintünk a helyi amatőrművészeti mozgalom képviselőire: a népdalkörre, a dalárdára, a Gyenesi Négyesre, a Gyenes Néptánc Együttesre, a községi kórusra és a Varázshangok együttesre. Közülük valamennyien föllépnek az október 17-én, szombaton este 19 órakor a keszthelyi Balaton Színházban kezdődő egészestés művészeti bemutatón. Rajtuk kívül Kenesei Aurélia versmondó, Fodor Mátyás, Aranysarkantyús szólótáncos, a Gyenes Gyermek Tánccsoport, az Apraja Tánccsoport, a Füzike és Csicseri Énekegyüttes, az iskola kórusa, a Szivárvány Éneklő Csoport, a Harangláb Együttes és a Gyenesi Betyárok is kitesznek majd magukért.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK