2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Finisben a kastélyfelújítás

2013. február 11. hétfő, 19:04
Címkék:

Már a termeket rendezik be az egervári Nádasdy–Széchenyi várkastélyban, melynek külső-belső felújítása nemrég fejeződött be. A korhűen helyreállított épületben lassan formálódnak a belső terek is, ahogy építik be a bútorzatot. Március közepére megérkezik valamennyi kiállítandó tárgy és eszköz is, melyek az alagsortól az első emeletig kialakított termeket díszítik majd, felidézve a késő reneszánsz várkastély korabeli hangulatát. Mikor bejeződik be a beruházás, milyen látványosságokat kínál majd a látogatóknak a reneszánsz kori bemutatóhely, minderről helyszíni bejáráson tájékoztatták a sajtó munkatársait.

varkastely1

Tavaszra elkészül az egervári vár rekonstrukciója

Szíjártó József, Egervár polgármestere elmondta, 2010-ben írták alá a támogatási szerződést. Hosszas előkészítő munka után tavaly kezdődött meg a kivitelezés, melyet a közbeszerzési eljárást megnyerő Záév Zrt. határidőre fejezett be. A kiállítási termek kialakítása már megkezdődött, várhatóan április 30-ra minden a helyére kerül az élményturisztikai látogatóközpontban. Az épület elé egy száz férőhelyes parkolót is építenek.

A várkastélyban teendő látogatás nem mindennapi élményeket ígér, valóban a késő reneszánsz várudvar hangulatába csöppenhetnek be a látogatók. Nemcsak a termekben a járva-kelve, hanem kihasználva a tapintható tárlat lehetőségeit, ahol megérinthetik a korhű szablyákat, kupákat és a ruhákat. A gyerekek korabeli játékokkal ismerkedhetnek meg a játszóházban. Külön érdekesség az úgynevezett audioguide-os és a visionguide-os tárlatvezetés. A belépőjeggyel mindenki kap egy okostelefonhoz hasonló készüléket, mely egyéni hangos és képi tárlatvezetést biztosít. Ez az eszköz a fogyatékkal élők számára is élvezhetővé teszi a kiállításokat; mivel az épület teljes mértékben akadálymentesített, minden helyiségbe eljuthatnak. Megújul a szabadtéri színház is, így az egervári színházi játékok a programkínálat szerves része lesz. A munkálatokat falkutatási és régészeti feltárások előzték meg, melynek anyagát videón is bemutatják.

A beruházás megvalósításához közel félmilliárd forint támogatást kapott Egervár önkormányzata. Az önerőalap-pályázaton is eredményesen szerepelt, így már csak 40 millió forintot kell biztosítani az eredetileg százmillió forintos saját erőből.

A legfelső szinten új szálláshelyeket alakítanak ki, de ezt már egy másik projekt részeként, amit a Várkastély Kft., mint üzemeltető valósít meg.

Németh József ügyvezető elmondta, a jelenlegi helyiségek átalakításával 11 szobát hoznak létre (külön mosdóblokkal), ahol összesen 82 fő szállásolható el. A berendezési tárgyak itt is a késő reneszánsz stílusjegyeit idézik majd. A földszinten egy konyhát létesítenek, a várkastély épülete elé pedig egy közel ötszáz négyzetméteres rendezvényteret, amely majd a különféle tematikus programoknak ad helyet. A projekt lehetővé teszi a közelben található barokk istálló részleges felújítását is, ami szerkezeti megerősítést és új tető építését foglalja magában. A 196 millió forintos beruházás ötven százalékát fedezi az elnyert támogatás. A projekt befejezési határideje 2014 júliusa.

varkastely3

A várkastély várhatóan májusban nyílik. Az érdeklődők addig folyamatosan tájékozódhatnak a még hátralévő munkákról, a nyitás pontos idejéről az Egervári Várkastély facebook oldalán.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK