2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Európai "virágelső” hely

2015. október 13. kedd, 15:28
Címkék:

Arany minősítést nyert Balatongyörök az angliai Bristolban tartott Európai Virágos Falvak és Városok díjkiosztó versenyén. A 2014. évi Virágos Magyarország verseny győzteseként jutottunk a gálára, ahol Európa 11 országát és 400 képviselőjét látták vendégül.

balatongyorok bristol dij

Balatongyöröki virágeső 

– Olyan elismerten magas színvonalú környezeti kultúrával rendelkező országok, mint Nagy- Britannia, Hollandia, Németország, Olaszország, Ausztria, Belgium, Csehország, Szlovénia és Írország versenytársait is sikerült megelőznünk. Községünk a szeptember derekán tartott bristoli megmérettetésen "falu" kategóriában szerzett dobogós helyezést. Nem csak Györökért lehetett izgulni: város kategóriában Siófok is indult és ezüstérmes lett. A dicsőséghozó elismerések a települések, a régiók és a Balaton pozícióit is erősíthetik – mondta Biró Róbert polgármester, akit a versenyről kérdeztünk:

– Arany minősítésével negyedszázad után Balatongyörök ismét kimagasló eredményt ért el az Entente Florale Europe nemzetközi környezetszépítő versenyen. Község kategóriájában rajtunk kívül csak egy ír falunak sikerült az arany minősítés megszerzése. Huszonöt év alatt mi vagyunk a harmadikak Magyarországról, akik "község" kategóriában a legelőkelőbb elismerést kaphattunk. Az elért eredményekről mind a magyar, mind a nemzetközi zsűri három hónapig mélyen hallgatott, ezért volt nagy az izgalom szeptember 18-áig.

Balatongyörök vezetése és lakossága, mind személyi, mind anyagi vonatkozásban, egész évben nagy hangsúlyt és óriási energiát fektetett a közterületek, zöldfelületek fenntartására és az intézményi környezet virágosítására. A környezetszépítő versenyben – ami összekovácsolta az itt élőket – a környezettudatosság is az értékelt szempontok között volt. A nagyszerű eredmény mögött rengeteg munka van, de már a hazafelé tartó úton, a delegáció tagjaival, a jövőt tervezgetve, örömmámorban ötleteltünk a "hogyan tovább"-ról. Tény, hogy a balatoni tájhoz illeszkedő virágos kiültetéseivel, a virágágyások rendezettségével nagy tetszést arattunk az ítészek körében, de a közösség összefogását is nagyra értékelték.

A nyári hónapokban megduplázódó lélekszámú, ezerháromszáz lakosú településen Laczkó Mária főkertész szakmai koordinálásával vonzó közösségi tereket alakítottunk ki, több évelő növényt ültettünk, de egynyáriak is szépen színesítették a közterületeket, a portákat. A bírálók a jövő terveit is figyelembe véve, nagy hangsúllyal értékelték a természetességet, a környezetvédelem, az ökológia, a környezettudatos oktatás, a természeti és épített örökség megőrzése, a korszerű hulladék- és energiagazdálkodás és a tájvédelem szempontjait, a harmonikus környezet létrehozását és megóvását.

Örömmel éltem meg, hogy egy éve a választásokkor még többen egymásnak feszültünk, de most egy hívó szóra képesek voltunk a jó célért összefogni, hogy a nagyon erős mezőnyben Balatongyörök rendezettségével, magas színvonalú, a balatoni tájhoz kitűnően illeszkedő virágok kiültetéseivel rangos elismeréshez juthasson. A zsűri kiemelte, hogy a hibáinkat, nehézségeinket egyáltalán nem palástoltuk, de rendelkeztünk azok leküzdésére szolgáló tervekkel, dokumentumokkal.

balatongyorok

– Jöhet a hátradőlés ideje?

– Semmiképp sem. Az igaz, hogy a győzelmünk után öt évig nem nevezhetünk a versengésbe, de megállás nincs. A fejlesztések tovább folytatódnak. Mindenkinek értésére adtuk, ezt a színvonalat egy tovább fejlesztendő alapnak tekintjük. Nagyon sok szóbeli és írásbeli gratuláció jutott el hozzánk. A helyi, régiós és megyei sajtó is sokat foglalkozott az eredményünkkel. Több polgármestertársam jelezte: élni kíván a tapasztalatszerző munkalátogatás előnyeivel. Az elmúlt évek legsikeresebb idegenforgalmi szezonját zárhattuk. Két strandminősítő rendszerben is a legjobb helyezést értük el, elégedettek lehetünk a strandbevételekkel, és a szeptemberi vendégéjszakák száma is tíz százalékkal jobb lett az előző év azonos időszakánál.

Ősszel, több színes programmal vártuk a vendégeinket. Október elején a gyermekeket a Keszthelyi-hegységben elrejtett kincskeresésre invitáltuk egy szellemvadászaton. A bor és gasztronómia szerelmesei pedig egy jó hangulatú becehegyi bortúrán vehettek részt. A borászok nemcsak borkóstolóval, hanem pogácsával, zsíros kenyérrel is várták az érdeklődőket. Az aktív pihenés kedvelői pedig szervezett kerékpár- és gyalogtúrákhoz csatlakozhatnak. A következő időszakban több olyan, az önkormányzat által generált közösségi programot szervezünk, ahol a falu lakói együtt végeznek el faültetést, közterület-csinosítást. Eredményes az, ha egy fél napot mindenki képes kiszakítani idejéből, erejéből a közösség javára. A verseny szakmai iránymutatása is segíti azt, hogy melyik utat válasszuk, ha a fejlesztésről van szó. Sok olyan kedvező tapasztalatot gyűjtöttünk, ami viszonylag kis anyagi erő ráfordítással, jó partnerségben sikert hozhat.

Régen működött a Nagyparkoló helyén egy közösségi falukert, ahol egy kis parcellát mindenki művelhetett, akinek nem volt nagy kertje. Ennek felélesztése mellett az egészséges élelmiszer előállítás terén is lehetne előbbre lépni a honi és nemzetközi jó gyakorlatok átvételével. A verseny a virágosításról szólt, de a virág csak a szimbóluma azoknak az értékteremtő közösségeknek, akik megtalálták a környezettükkel való együttélés módját. Ezért a közeljövőben erőfeszítéseket teszünk azért, hogy egy igazi öko-falu lehessünk, a Zöld óvodánk pedig a "Madárbarát Ovi" cím elnyeréséért száll versenybe. Mindezen törekvések a turizmus nyelvére lefordítva is vonzóak lehetnek a bennünket felkeresni készülő turistáknak.

– Milyen fejlesztések indulnak?

– A tűzoltó egyesület és az önkormányzat is pályázat segítségével most gazdagodott egy-egy mikrobusszal. A templom alatti Petőfi utca szélesítését és a járdaépítést elkezdtük, de a templom környezetének második ütemben történő csinosítása is elkészül a tavaszig. A plusz adóbevételekből jut majd a strandra is, ahol újabb zöldfelületeket alakítunk ki és minden, a versenyeken jelzett hiányosságot felszámolunk.

Tervezik a 71-es főút EU-forrásokból történő megerősítését a Szépkilátótól Vonyarcvashegyig, de a főút és a Mandulás utca csomópontjának forgalmi korszerűsítése is hamarosan startol. A Szépkilátó és a körforgalom közötti szakasz járdaépítési tervei készen vannak, forrásokat keresünk arra, hogy az útburkolat felújítással együtt a járda is kiépülhessen itt, ezért bőven akad teendő.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK